bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Анастасія Миколюк: «Молодіжні ради мають діяти на користь держави та молоді»
08.12.2023

Працюючи із молодіжними радами та владою 10 громад, завдяки менторам змогли посилити їх спроможність до спільної взаємодії у громаді.  

Дана робота відбувається в рамках програми «Незламна молодь: молодіжні ради», розроблена Українською асоціацією молодіжних рад та втілюється в межах програми «Мріємо та діємо», яка впроваджується за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (проєкт USAID «Економічна підтримка України») та виконується IREX in Ukraine в партнерстві з Міжнародним республіканським інститутом - IRI Ukraine.

Учасниками програми є молодіжні ради радами в 10 громадах 5 областей: Молодіжна рада Переяславської міської ради, Молодіжна рада при Білоцерківській міській раді, Молодіжна рада «Майбутнє Славутича» (Київська область), Молодіжна рада Долини, Молодіжна міська рада Коломиї (Івано-Франківська область), Молодіжна рада Височанської селищної ради, Молодіжна рада при Слобожанській селищній раді (Харківська область), Молодіжна рада Рівного, Молодіжна рада Здолбунівської громади (Рівненська область), Молодіжна рада Подільська (Одеська область).

Спільними зусиллями, нам вдається посилювати їх роботу у векторах роботи з молоддю ВПО, взаємодії з молодіжними радами прикордонних громад, гуртування молоді задля волонтерської допомоги ЗСУ, формуванню молодіжної політики на місцях.

Моя робота націлена на програмну частину, роботу з менторами, які в кожній обраній області працюють із потребами молодіжних рад та представників влади. Для нас дуже важливо аби вони були рівноправними партнерами та могли швидко реагувати на виклики, які ми маємо в умовах війни. Наприклад, створювати відділи ВПО при молодіжних радах, які б надавали юридичну та психологічну підтримку, скеровувати на місця, де можна отримати гуманітарну допомогу. Або ж могли залучати фінансування в громаду для створення молодіжних центрів, які б своєю чергою гуртували молодь і були місцями гуманітарних штабів.

Саме зараз, молодіжні ради громад, команда менторів та я створили річні плани роботи. Досить цікавим є те, на що роблять фокус молодіжні ради, яка здійснює свою в умовах війни. До прикладу деякі плани місяць наступне: 

  • зустрічі та системна робота молоді з головами громад, відвідування комісій та сесій, де приймаються рішення щодо громади;

  • моніторинг роботи влади та взаємодія з інститутами громадянського суспільства;

  • громадський бюджет, робота з ним та участь молоді у формуванні стратегій розвитку громад;

  • моніторинг та вивчення проектів рішень, що подаються для розгляду на засіданнях місцевої ради;

  • аналізи потреб молоді в громада та формування планів дій на їх основі;

  • інтеграція суспільно-важливих категорій до участі в прийнятті рішень;

  • діалоги та проєкти у векторі національно-патріотичного виховання;

  • благодійні проєкти, націлені на збір коштів для наших військових тощо.

Все це вони формували на основі досліджень, які проводили молодіжними радами у їх громаді. Наприклад, надане дослідження молодіжної ради та центру Слобожанської громади показало, що молодь бачить наступні проблеми:

  1. недостатня залученість молоді до здорового способу життя, збереження та відновлення навколишнього середовища (67,7% респондентів);

  2. низький рiвень зайнятостi молодi на ринку праці (64,7% респондентів);

  3. повільні темпи розвитку молодіжного підприємництва (52,5% респондентів);

  4. низький рівень залученості молодi до неформальної освiти у віддалених населених пунктах громади (41% респондентів);

  5. відсутність сталої тенденції зниження рiвня молодіжної злочинності (виходячи з інформації, отриманої від Поліцейського офіцера громади);

  6. низька зацікавленість молоді у міжнародних обмінах (12% опитаних хотіли б поїхати на молодіжний обмін);

  7. доступність, інклюзивність, соціальна згуртованість участь молоді в прийнятті рішень в громаді (про це свідчить наявність молодих людей у депутатському корпусі та аналіз інфраструктури для людей, які мають інвалідність).

Такий перелік викликів корелюється із іншими громади, проте десь з’являються питання, що стосуються ментального здоров’я, інтеграції молодих ветеранів або ж відновлення та розбудова громад в післявоєнний період.

Наразі ментори та їх МР вже почали реалізовувати річні плани дій. 

Зізнаюсь, це не завжди легко розбудовувати молодіжну політику через виклики, пов’язані з ситуацією в країні та російським вторгненням, адже кожного разу думаєш про наших захисниць та захисників, як діяти так аби в першу чергу допомогти і їм. Нам ще бракує досвіду, але ми сміливо долаємо усі ці бар’єри, навчаємося та вдосконалюємося, підтримуємо одне одного та будуємо краще життя у громадах.

Вже сьогодні ми закладаємо фундамент відновлення та розвитку країни. Це відповідальна місія для кожної і кожного, дякую за цю можливість Збройними силам України! 

Контакти

  • Козицька Аліна

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.