bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

На Хмельниччини ВПО вперше отримали можливість брати участь у місцевому самоврядуванні
04.12.2023

Вітаємо мешканців та новомістян Хмельницької міської територіальної громади, яка отримала оновлений Статут! Головне для нас – це зміни до Статуту в частині стосовно ВПО. Нарешті, внутрішньо переміщені особи, що взяті на облік на території громади, можуть без обмежень, з правом голосу, приймати участь в усіх формах участі громадян у місцевому самоврядуванні, передбачених цим Статутом! Це перша обласна громада, яка прислухалася до ВПО та зробила важливий крок на зустріч для сприяння інтеграції ВПО за новим місцем проживання на території громади, створення можливостей для участі у громадському житті громади, налагодження дієвого діалогу внутрішньо переміщених осіб з Хмельницькою міською владою та її виконавчими органами.

        Раніше такий юридичний документ стосувався лише міста. Рішення про його затвердження ухвалили під час чергової 35-ї сесії Хмельницької міської ради. Статут регламентує багато питань та дозволяє мешканцям громади вносити пропозиції щодо важливих питань через використання механізмів громадської участі.  Над оновленням документа працювала робоча група за участю громадськості, в тому числі Координаційної ради з питань внутрішньо переміщених осіб.

         Зі слів міського голови: «До цього часу ми мали статут міста Хмельницького. Тепер, зважаючи на те, що ми функціонуємо зовсім в іншому адміністративно-територіальному вимірі, будемо мати статут Хмельницької територіальної громади. Він передбачає, як на мене, максимальну можливість долучення мешканців громади до місцевого самоврядування через різні механізми. І тепер це стосуватиметься всієї територіальної громади. Єдині зміни, які такі суттєві, – це зміни, пов’язані з внутрішньо переміщеними особами. Ми дали їм можливість, будучи зареєстрованими як ВПО, бути активною частиною місцевого самоврядування: брати участь в публічних консультаціях, громадських слуханнях, місцевих ініціативах і так далі. Ми їх включили в можливість бути дотичними до місцевого самоврядування…»

 

Наприкінці минулого тижня у м. Хмельницькому відбулося засідання Координаційної ради з питань внутрішньо переміщених осіб, під час якого учасники обговорили та внесли пропозиції щодо змін та доповнень до Статуту територіальної громади міста Хмельницького та нормативно-правових актів, що регулюють порядок участі жителів Хмельницької міської територіальної громади у вирішенні питань місцевого значення стосовно внутрішньо перемішених осіб.

Нагадуємо, що раніше, під час минулого засідання Координаційної ради керівник організації «Громадська ініціатива Луганщини» виступила з ініціативою проведення обговорення таких правок до Статуту з урахуванням сучасного законодавства та узгодження позиції від всієї Координаційної ради. Після завершення обговорення учасниками було прийнято рішення передати пропозиції до міської влади.

    

#IRF

#ЄвроВідродження

#ПрямуємоРазом

 

Діяльність організована ГО «Громадська ініціатива Луганщини» в рамках проєкту «Дієві рецепти сприяння інтеграції ВПО на території Хмельницької територіальної громади: створюємо разом!» за підтримки Європейського союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в рамках спільної ініціативи «Європейське Відродження України». Матеріал представляє позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу чи Міжнародного фонду «Відродження».

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.