bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Громада, яка змогла. Як у Мельниках створили ОСН і виграли від цього
24.11.2023

Село без сільради – в українській мові є такий фразеологізм, який означає щось відстале, що не має розвитку та впливу. Бо й справді, без сільської ради, або ж без представницького органу людям значно важче досягати змін на краще. Мешканці села Мельники Шацької громади тривалий час не мали старостату і добре розуміли, як це – коли нікому відстоювати їхні інтереси. Але після повномасштабного вторгнення люди вирішили змінити ситуацію і створили орган самоорганізації населення (ОСН) – сільський комітет. 

«Від кожної вулиці обрали по представникові, який доносить голові комітету ситуацію. А вже голова на основі цієї інформації доносить ситуацію до селищної ради, аби вирішити проблему», – пояснює членкиня комітету Марія Сидорук суть роботи органу.

Цей орган ставив перед собою чимало завдань. Одним з головних було вирішити проблему з великою кількістю сміття. Розв’язувати проблему взялися за допомогою сортування. За допомогою комітет звернувся до Шацької селищної ради. Там відгукнулись і забезпечили село контейнерами для роздільного збору. Однак, це було лише лише частковим вирішенням питання: треба було ще навчити селян і туристів, які приїздять відпочивати на озеро Пісочне в Мельниках, практикувати сортування та не викидати невідсортовані відходи. Голова комітету Руслана Сидорук фотографувала яскраві приклади порушень, публікувала ці фото в чатах у соцмережах, особисто говорила з людьми та кожному пояснювала, чому чистота – це важливо.

 

 

«Потрібно в будь-якій справі говорити, розказувати, пояснювати, – ділиться досвідом Руслана Сидорук. – Потрібно дуже велику інформаційну роботу проводити, щоб мешканці зрозуміли, для чого це робиться. У довгостроковій перспективі ми побачили результат. До прикладу, цього літа в село приїжджали туристи, і вони викидали сміття у невідповідні контейнери, то навіть в магазині продавці, які є мешканцями села, самі виходили і пояснювали, як робити правильно».

Так жителі усвідомили, що мало лише вимагати від влади – треба теж виявляти ініціативу та докладатись до змін. Завдяки цьому розумінню в селі відбувається чимало змін на краще.  Яскравим прикладом стали спільні роботи з покращення доріг у селі, розповідає голова Шацької селищної ради Сергій Карпук.

«Люди звернулись і попросили провести хоча б дрібний ремонт. Ми, об’єднавши ресурси нашої комунальної установи, а також залучивши місцевих мешканців, відремонтували три вулиці: завезли гравій та розрівняли. Люди долучались також до цієї роботи - хтось технікою, а хтось працею», – зазначає Сергій Карпук.

Комітет допомагає не лише вирішувати питання благоустрою, а й цікаво проводити дозвілля. До прикладу, цьогоріч спільно із місцевою громадською організацією «Пісочні береги» та селищною радою члени комітету організували кіноперегляди просто неба. 

«Ми щонеділі проводили перегляд під відкритим небом, де були місцеві жителі, а також ВПО. Люди приходили, переглядали фільми та спілкувалися, знаходили якісь спільні інтереси, обговорювати проблемні питання. Це дуже об’єднувало людей, тому що там були не лише діти, підлітки, а й дорослі мешканці», – зазначає староста Руслана Сидорук.

Чи не найбільшим досягненням роботи ОСН стало створення старостинського округу в селі. Його очолила керівниця комітету – Руслана Сидорук. Тепер у місцевої громади ще більше інструментів взаємодії з селищною радою та вирішення важливих для села проблем. За словами голови Шацької селищної ради Сергія Карпука, і йому стало більш зрозумілими потреби мешканців Мельників.

«Коли в мене виникає якесь питання щодо ситуації в селі, я завжди прошу старосту попередньо розглянути його і дати свої рекомендації. От була у нас ситуація: в центрі села було комунальне майно, яке перейшло у наше розпорядження. Тож я до них звертався і вони дали щодо цього питання свої пропозиції та рекомендації. Так і співпрацюємо. Можу сказати, що після створення ОСН наша взаємодія стала інтенсивніша та  ефективніша», – підсумував Сергій Карпук.

Також  важливим досягненням є те, що жителі згуртувались, навчились ефективніше висловлювати свої пропозиції та домагатись змін. А Шацька селищна рада, в свою чергу, ці ідеї стала краще чути. Саме така синергія необхідна для успішного функціонування громади. 


Цю публікацію створено ГО «Волинський Інститут Права» в рамках гранту «Вдосконалення урядування, орієнтованого на громадян, на Волині» та стало можливим завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цієї публікації не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.