bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Розкриття інформації на Порталі ІПВГ в час воєнного стану
09.11.2023

Серед понад трьох десятків прийнятих рішень на засіданні БГ ІПВГ 27 жовтня 2023 року було погоджено поновити публікацію пу сторінок публічної частини Порталу ІПВГ, за виключенням динамічних карт родовищ природного газу та карти рентних платежів в розрізі територіальних громад, а також обмежити набір даних про організації та компанії, в частинні  даних про юридичні та фактичні адреси, номера телефонів та ПІБ керівників.

Всупереч усім труднощам та викликам, команда розробників Порталу ІПВГ продовжує роботу над модернізацією та удосконаленням електронної системи. Діяльність проводиться за підтримки проєкту «Ефективне державне управління завдяки GovTech і прозорості в Україні», що впроваджується федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за дорученням Уряду Німеччини, у партнерстві з Директоратом ресурсоефективних трансформацій Міністерства енергетики України.

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну на засіданні Багатосторонньої Групи ІПВГ, що відбулося в квітні 2022 року, було прийнято рішення про тимчасове обмеження доступу до інформації на публічній частині Порталу ІПВГ. Цей вимушений крок було зроблено з метою недопущення поширення інформації про об’єкти критичної інфраструктури та порушення прав суб’єктів господарювання в час воєнного стану.

Чому потрібно відкривати доступ до інформації на публічній частині Порталу ІПВГ в час воєнного стану? 

З цим питанням ми звернулися до команди розробників Порталу ІПВГ.

Перш за все причиною є значний інтерес та запит від громадськості, а також діюче законодавство. В 2022 році по об’єктивним причинам була зупинена публікація та оновлення інформації на офіційних сайтах розпорядників, а  Портал відкритих даних України взагалі було призупинено. Наразі, процеси розкриття інформації поновлюються. Зокрема перед відновленням роботи Єдиного порталу відкритих даних, проводилося багато обговорень та консультацій з розпорядниками та споживачами відкритих даних. В результаті було опубліковано Рекомендації Міністерства цифрової трансформації України щодо переліку наборів даних які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних на Єдиному державному веб-порталі відкритих данихзгідно з якими рекомендовано публікувати набори даних без інформації про: 1) найменування та адреси місця розташування об’єктів критичної інфраструктури 2) найменування та адреси місце розташування військових частин та формувань Збройних Сил України, правоохоронних органів, Служби безпеки України, розвідувальних органів України, державної спеціальної служби транспорту, Управління державної охорони України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України. Тому ми звернули увагу на те, що це питання актуальне і пріоритетне для розгляду” - пояснила Марина Бузань-Свірська.

Також варто зазначити, що Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг затвердила постанову № 349 від 26.03.2022 “Щодо захисту інформації, яка в умовах воєнного стану може бути віднесена до інформації з обмеженим доступом, у тому числі щодо об’єктів критичної інфраструктури”.

Враховуючи законодавчі норми, інформація, яка публікується на Порталі ІПВГ не містить наборів даних, що потрапляють в перелік таких, які можуть бути віднесені до інформації з обмеженим доступом в умовах воєнного стану.

Попри усі регулювання з боку держави, виникають спірні питання з приводу публікації даних у вигляді карт.  “До запровадження обмеження доступу до інформації, на основі даних Порталу ІПВГ та відкритих даних держави, було розроблено та інтегровано динамічні карти, зокрема, динамічну карту українських надр в частині родовищ природного газу, карту рентних платежів у розрізі територіальних громад, карту спеціальних дозволів” - зазначила Марина.

Якщо детальніше, то для перших двох карт актуальна інформація відсутня, оскільки не відновлено публікацію розпорядниками інформації (маємо інформацію актуальну станом на 2020 рік). Що стосується карти спеціальних дозволів, Держгеонадра, як розпорядник інформації, у вересні 2023 оновив набір даних “Інтерактивна карта ділянок надр, на які надано спеціальні дозволи користування надрами”, включаючи географічні координати меж дій спеціальних дозволів” - пояснила представниця команди розробників Порталу ІПВГ.

Виходячи з вищесказаного, на засіданні БГ ІПВГ, яке відбулося 27 жовтня 2023 року, погодили поновлення публікації контекстуальних розділів на Порталі ІПВГ, в тому числі і карти про спеціальні дозволи, а карти родовищ природного газу та рентних платежів у розрізі територіальних громад вирішили залишити прихованими.

Говорячи про плани на найближче майбутнє, команда розробників Порталу ІПВГ працює над розширенням наборів даних та планує доповнити розділ Порталу “Підприємства та організації” підрозділом, в якому б відображалася інформація щодо звітування компаніями в т.ч. “значущими” компаніями, але без інформації про адреси, телефони та ПІБ керівників компаній, що працюють у видобувному секторі.

 

Контакти

  • https://eiti.org.ua/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.