bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Роботи на користь Україні: діти створили технологічних помічників для відновлення наших міст
01.11.2023

У Дніпрі відбувся безкоштовний курс з робототехніки VEX Roboweek. Діти й підлітки мали можливість спробувати свої сили у програмуванні роботів на базі американських конструкторів VEX Robotics. Їхня особливість і ключова відмінність полягає у тому, що вони прості у використанні. З ними дітям, які жодного разу не проєктували робота, вдається це зробити з першого разу завдяки простому інтерфейсу платформи для програмування і деталям самого конструктора: вони великі за розміром і легкі, а тому збірка займає набагато менше часу. 

Захід присвятили темі технологічної реконструкції міста. Учасники запрограмували робота, який перевозив ліки до лікарні, рятував людей та тварин, підіймав повалені дерева, розчищав каміння з проїжджої частини на спеціальному майданчику, що імітує справжнє місто. І якщо діти повністю поринули в ігрову реальність, то їхнім батькам тема заходу відгукнулася болем у серці, адже відображає реальну проблему – необхідність відновлення українських міст після війни. 

Я мрію створити роботів, які замінять рятувальників і збережуть життя не тільки постраждалим, але й людям, які гинуть надаючи допомогу іншим”, – ділиться 12-річний Макар з Дніпра, який вже також має досить чітке розуміння про те, як робототехніка може допомогти вирішити важливі питання.

Робототехніка – складний і водночас цікавий вид технічної творчості, тому перед тим, як приборкати власного робота, учасники курсу пройшли навчання. Курс завершився змаганнями серед учасників, приємними подарунками і дипломами за участь від організаторів заходу ГО «Асоціація Ноосфера»

Наразі я дуже захоплена робототехнікою. Саме програмувала робота вперше, адже до цього я стикалась тільки з LEGO. Мрію у майбутньому за допомогою робототехніки створити такий будильник, який все ж зможе мене розбудити”, ділиться враженнями про VEX Roboweek 11-річна Ганна з Кременчука Полтавської області. 

Загалом до STEM-курсу долучилися 36 учасників. Це оптимальна кількість дітей для подібних заходів. Розділившись по групах їм легше працювати, а вчителю – доносити кожному важливу інформацію. Крім проєктування, прототипування та програмування учасникам також вдалося відточити і вдосконалити й інші навички: роботі в команді й налагодження комунікації з іншими, адже в змаганнях їм необхідно було розподілятися по ролях, такими як лідер, драйвер тощо. 

Це вже другий VEX Roboweek, який проходить в Дніпрі. Як і цього року, він відбувся у жовтні в рамках торішнього тижня програмування і європейської ініціативи Meet&Code, що фінансується Amazon та SAP і реалізується Haus des Stiftens gGmbH та TechSoup Europe спільно з партнером в Україні Ресурсним центром ГУРТ. Тоді діти віком від 6 до 12 років в рамках курсу навчалися програмувати робота-спірографа, який намалював листівки.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.