bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Бахмацька громада працює над повноцінною інтеграцією ВПО та розвитком громади
06.10.2023

Фасилітована зустріч на тему «Генерування та пошук ідей для розвитку громади та повноцінної інтеграції переселенців» відбулась в Бахмацькій територіальній громаді 06 жовтня 2023 року. Формат зустрічі передбачав роботу з представниками органів місцевого самоврядування, осіб із числа вимушено-перемішених осіб, та представників громадського сектору.

Після початку повномасштабного російського вторгнення на територію Бахмацької міської територіальної громади Чернігівської області заїхало 2 400 переселенців (наразі налічується 1500 осіб). Найбільша їх кількість була з окупованих на той час територій Чернігівської, Сумської, Київської, Херсонської, Харківської, Донецької та Запорізької областей.  Тож якщо на початку повномасштабного вторгнення у громадах виникали питання як забезпечити усіх речами першої необхідності та дахом над головою, то зараз усе частіше чути про інші потреби внутрішньо переміщених людей – житло із власним особистим простором, постійний дохід та зайнятість.

Місцеві ради мають достатньо повноважень, аби залучити ВПО до розробки планів або програм участі ВПО в соціально-економічному та культурному розвитку, тому потрібно говорити про необхідність такої участі, яка б складалася з балансу запитів переміщених українців і українок з одного боку і можливостей громади з іншого. Наразі переселенці адаптуються, планують своє майбутнє там, де прожили вже значну кількість часу і це саме та можливість для громад посилити свій людський потенціал. Розуміння питань відновлення життя в звільнених громадах та інтеграції ВПО є життєво важливим для місцевої влади.

Під час заходу учасники спрямували свої знання та досвід на пошук інноваційних рішень актуальних соціальних, економічних, безпекових та гуманітарних проблем громади. Розповідаючи про актуальність проблем, про пріоритети, які були до війни і які постали під час нападу на Україну, деякі учасники просто не стримували сліз. Особливо було підкреслено, що стосунки місцевих мешканців із людьми, які стали вимушеними переселенцями, не є конфліктними. Люди дуже тепло відносяться до нових членів територіальної громади, розуміючи їх стан і проблеми, що виникають.

Напрацювання стануть основою для створення плану спільних короткострокових і перспективних дій для подолання та мінімізації існуючих викликів в громаді, задоволення потреб як місцевих жителів, так і переселенців.

Діяльність проходить в рамках проекту «Місцева демократія та самоорганізація для сталої інтеграції ВПО», який реалізує ГО «Центр Доброчин» за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в рамках спільної ініціативи «Європейське Відродження України».

Матеріал представляє позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу чи Міжнародного фонду «Відродження».

Контакти

  • ГО “Центр Доброчин”
  • тел. 0462 67 7181
  • [email protected]; www.dobrochyn.org.ua

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.