bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Презентовано виставку про подружжя Бражників — майстрів українського костюма в США
21.09.2023

Виставку про відомих діячів української діаспори в США Олександру й Федора Бражників презентували під час благодійного заходу «Портал крізь століття: Старосвітський Богуслав». На восьми банерах розповідається про життя майстрів, про те, як вони потрапили в США, для яких хорових, танцювальних колективів, а також театрів і фільмів шили костюми й декорації, як підтримували український визвольний рух та здійснили спецоперацію з поширення книжки Івана Дубинця «Горить Медвин» в рідному, підсовєтському тоді селі Медвині.

«Найбільше про Олександру й Федора Бражників знають як про митців-художників українського народного костюма. Вони одягали хорову капелу Олександра Кошиця, танцювальні колективи Василя Авраменка, численні українські театральні трупи, хори. Трохи менше — як про акторів у театральних виставах (а Федір Бражник навіть знявся у фільмі Василя Авраменка «Запорожець за Дунаєм». Проте це ще й були люди з активною громадянською позицією, які підтримували фінансово діяльність наших просвітницьких організацій, часописів, навчальних і культурних закладів, видавництв. Докладали зусиль, аби правда про російсько-совєтську окупацію України та про її наслідки — Голодомор, терори, табори була відома цивілізованому світові. На початку 1960-х Олександра Бражник вчиняє героїчно: привозить із Нью-Йорка в Медвин книжку Івана Дубинця «Горить Медвин», де написано правду про захоплення більшовиками її рідного села у 1920 році. Знання, які таємно передавалися разом з цією книжкою упродовж майже двох десятиліть, сприяли відновленню української незалежності» — розповіла кураторка виставки Марина Гогуля. Вона працювала над тематичним наповненням банерів, а їх дизайнером став Віталій Ніщименко.

IMG_0380

Ідея її створення виникла під час експедиції волонтерів ГО «Навколо Нас. UA», освітньої ініціативи «Медвин. Повстання» у Медвин, до родини Василенків-Бражників, в якій добре пам’ятають своїх родичів — видатних костюмерів із США. Зокрема, вона містить не лише матеріали з друкованих видань, а й розповіді медвинців, які пам’ятають Олександру Бражник, зокрема, Оксани Зубчевської. 

Нині виставка експонується в Музеї історії Богуславщини (вул. Шевченка, 36, м. Богуслав, Київська область).

379953575_274906612066079_5102940431416200986_n

Організатори виставки: освітня ініціатива «Медвин. Повстання»ГО «Навколо Нас. UA»Богуславський волонтерський штаб за підтримки Фонду «Партнерство за сильну Україну».

Контакти

  • https://www.facebook.com/medvyn.povstannia

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.