bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Люди, які мають вилікуваний туберкульоз та люди з безсимптомним ВІЛ тепер можуть отримати повістки
07.09.2023

У зв’язку із прийняттям Наказу Міністерства оборони України № 490 від 18.08.2023р., яким були внесені зміни до “Положення про військово-лікарську експертизу в Збройний силах України” було розширено перелік осіб, що підлягають мобілізації. З відповідними змінами можна ознайомитися за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1467-23#Text Юристка Гарячої лінії з питань туберкульозу та ВІЛ/СНІД пояснила, що робити та куди звертатися у разі необхідності. 

Що робити людині, яка живе з ВІЛ, якщо її призивають?

Якщо людина почувається добре і хоче служити:

Якщо людина має бажання служити, варто одразу повідомити військово-лікарську комісію (ВЛК) про свої хвороби та надати підтверджуючі довідки. Після огляду ВЛК – у разі, якщо людина за станом здоров’я визнана обмежено придатною – її можуть мобілізувати. В такому випадку підписується пакет документів у ТЦК та СП (територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки) на мобілізацію і військовозобов’язаний направляється на навчання та закріплюється за визначеною військовою частиною.

Якщо ж людина має проблеми зі здоров’ям:

У разі, якщо був виклик за повісткою, перед походом до ТЦК та СП необхідно підготуватись: взяти медичні довідки від профільних лікарів з дійсним станом вашого здоров’я.

ТЦК та СП буде направляти на проходження ВЛК, де потрібно буде надати отримані медичні довідки із зазначенням дійсного стану здоров’я. ВЛК буде приймати рішення на основі нового Наказу Міноборони № 490 від 18.08.2023р. Якщо вас буде визнано обмежено-придатним – вас можуть мобілізувати. Якщо ви будете визнані тимчасового непридатними або непридатними, вас не мобілізують.

Що робити людині, яка в минулому вилікувала туберкульоз, якщо її призивають до ЗСУ?

Якщо за станом здоров’я людина обмежено придатна до військової служби – її мають право мобілізувати.

Відстрочити  мобілізацію можливо за умови наявності інших підстав для відстрочки від мобілізації згідно статті 23 ЗУ “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

Де можна отримати безкоштовну консультацію з цього питання?

– Гаряча лінія з питань ВІЛ/ТБ: 0 800 500 451; 0 800 50 30 80 (сайт: https://helpme.com.ua/)

– Гаряча лінія безоплатної правової допомоги:  0 800 213 103 (сайт: https://legalaid.gov.ua/tsentry/koordynatsijnyj-tsentr/)

– Українська Гельсінська спілка з прав людини (контакти приймалень по Україні)

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.