bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Бахмацька громада на Чернігівщині розпочала роботу над Статутом
14.07.2023

Експерти громадської організації Центр «Доброчин» провели інформаційну зустріч про переваги прийняття Статуту в Бахмацькій громаді  14 липня 2023 року.

Навіть наявність Статуту в громаді не гарантує його використання чи розуміння положень, бо часто вони приймаються для галочки. Тому важливим є сам процес його розробки чи зміни та просвітницька діяльність. «Якісний та відповідальний підхід до прописування норм із залученням громадян дасть можливість напрацювати якісний документ для користування ним в подальшому» - зазначила Наталія Дрозд, керівник ГО «Центр Доброчин». 

Розробка чи зміна Статуту – це унікальний  для кожної громади процес. До нього мають бути максимально включені різни сторони - активна громадськість, жителі, молодь, ВПО, ветерани, бізнес та інші. Адже саме їм користуватись його нормами.  Важливим є і питання популяризації норм статуту, в тому числі через їх обговорення на етапі ухвалення та після цього процесу.

Експерт ГО «Центр Доброчин» Олександр Підгорний зауважив, що локальна демократія дозволяє розробити правила прийняття рішень в громаді, мінімізуючи загрози неврахування думки жителів». Наша організація працює над розробкою процедур участі та закріпленням їх у локальних нормативно-правових актах: статутах територіальних громад, положеннях і порядках, що регламентують процедури їх використання.

Під час зустрічі також обговорювали частину норм Законопроекту «Про внесення змін до Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” та інших законодавчих актів України щодо народовладдя на рівні місцевого самоврядування» №7283, який прийнято за основу 12.01.2023   https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/39362.

Наступним кроком будуть засідання робочої групи та круглі столи для напрацювання і обговорення пропозицій щодо Статуту громади. Статут має стати документом, який сприяє розвитку громади.

Матеріал підготовлено за підтримки Європейського союзу та МіжнародногоФонду «Відродження» в рамках спільної ініціативи «Європейське ВідродженняУкраїни». Матеріал представляє позицію авторів і не обов’язково відображаєпозицію Європейського Союзу чи Міжнародного фонду «Відродження».

#ЄвроВідродження #ПрямуємоРазом #Доброчин 

Контакти

  • ГО “Центр Доброчин”
  • тел. 0462 67 7181
  • [email protected]; www.dobrochyn.org.ua

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.