bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Як переселенцям в Тернополі знайти нову роботу або отримати гранти на власну справу?
05.06.2023

1

 
30 травня в м. Тернопіль представники нашого громадського центру ХАБ-НовеЖиття- Громадська рада ВПО України взяли участь у круглому столі в Тернопільській філії Тернопільського обласного центру зайнятості, який був присвячений працевлаштуванню ВПО, отриманню грантів на відкриття власної справи тощо.
 
В рамках заходу обговорювалися наступні питання:
 
Допомога в отриманні грантів від держави!
 
З 1 липня 2022 року держава започаткувала систему мікрогрантів для українських підприємців “єРобота”. Вона спрямована на допомогу у відкритті нової справи, розвитку вже активного бізнесу, створенні стартапів та навчанні. Метою збільшити кількість робочих місць.
 
Як ВПО можуть отримати ваучери на навчання?
 
Наразі визначено 70 професій і спеціальностей, за якими можна отримати ваучер. Тобто документ, за допомогою якого повністю або частково оплачується вартість навчання у закладах освіти. Зокрема, на перепідготовку за робітничою професією, здобуття ступеня магістра на основі вищої освіти за іншою спеціальністю чи підвищення кваліфікації. Такі ваучери можуть отримати в тому числі внутрішньо переміщені особи працездатного віку.
 
З переліком професій і спеціальностей, закладів навчання, необхідних документів і процедурою видачі ваучерів можна ознайомитися за посиланням. Для отримання ваучера на навчання за професіями та спеціальностями у м. Тернопіль ви можете анкету претендента на навчання за ваучером від Державної служби зайнятості.
 
   Ваучерам
 
Компенсації роботодавцям!
 
Уряд затвердив порядки надання компенсації роботодавцям частини фактичних витрат, пов’язаних із сплатою єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за створення нових робочих місць та за прийом на роботу офіційно зареєстрованих безробітних. Відповідну Постанову було затверджено на засіданні Кабінету Міністрів України 18 квітня 2023 року.
 
КомпенсаціяКомпенсація 1
 
Як отримати грант від міжнародної організації для розвитку бізнесу?
 
В Україні стартує програма грантів для малих та середніх жіночих та сімейних підприємств. Малі та середні сімейні й жіночі підприємства мають шанс отримати гранти на розвиток бізнесу через програму USAID «Конкурентоспроможна економіка України». У межах ініціативи планується надання грантів у розмірі від 10 тис. до 35 тис. доларів США.
 
Що змінилося у новому порядку реєстрації та перереєстрації безробітних, що почав діяти з 10 травня 2023 року?
 
Постановою Кабінету Міністрів України від 30.03.2023 № 446 затверджено новий «Порядок реєстрації, перереєстрації зареєстрованих безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу».
ДІЇ НА ДЕРЖАВНОМУ РІВНІ!
«Загалом ми маємо сім мільйонів внутрішньо переміщених осіб, для яких питання пошуку нового робочого місця є надзвичайно актуальним. Тому програма стимулювання працевлаштування ВПО для Уряду залишається однією з пріоритетних в 2023 році. І цього року ми збільшили в 1,5 рази фінансування програм сприяння працевлаштування внутрішніх переселенців», – зазначила Юлія Свириденко, перший віцепрем’єр – міністр економіки України.
 
Переглянути актуальні вакансії від тернопільських компаній ви можете за посиланням
«Для переселенців, які проживають у Тернополі, це була дуже корисна зустріч, де ми ВПО здобули багато важливої інформації. Ми домовилися, що представник центру зайнятості буде періодично приходити до нашого Хабу та надавати консультації які пов’язані з працевлаштуванням, кар’єробудуванням та можливості для ВПО-підприємців», – зазначила Ольга Феленко, керівниця громадського центру ХАБ-НовеЖиття- Громадська рада ВПО України

 

«Дякую головам громадських організацій ВПО у Тернополі та іншим учасникам круглого столу, за участь у цій зустрічі. Вдячність тим, хто отримав грант від служби зайнятості і поділився досвідом підприємницької діяльності у нашому місті. Радію, що у Вас все добре. Дай Бог, щоб від Вашого рішення залишитись назавжди в Тернополі Ви ніколи не розчарувались. Бо місто Тернопіль – це місто для життя і для бізнесу» – поділився враженням від заходу Куриляк Анатолій Васильович, директор Тернопільській філії Тернопільського обласного центру зайнятості.

 

Контакти Тернопільської філії Тернопільського обласного центру зайнятості: вул.Текстильна,1-б, м. Тернопіль, тел.: 068 146 5586.
Сайт Тернопільського обласного центру зайнятості.
 
Контакти
 
 
 
НОРМАТИВНО-ПРАВОВІ АКТИ ДЛЯ ВПО:
ЗАКОН УКРАЇНИ «ПРО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРАВ І СВОБОД ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ» ВІД 20.10.2014 № 1706-VII (ЗІ ЗМІНАМИ);
ЗАКОН УКРАЇНИ «ПРО ВНЕСЕННЯ ЗМІН ДО ДЕЯКИХ ЗАКОНІВ УКРАЇНИ ЩОДО РЕФОРМУВАННЯ СЛУЖБИ ЗАЙНЯТОСТІ, СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ НА ВИПАДОК БЕЗРОБІТТЯ, СПРИЯННЯ ПРОДУКТИВНІЙ ЗАЙНЯТОСТІ НАСЕЛЕННЯ, У ТОМУ ЧИСЛІ МОЛОДІ, ТА ВПРОВАДЖЕННЯ НОВИХ АКТИВНИХ ПРОГРАМ НА РИНКУ ПРАЦІ» ВІД 21.09.2022 № 2622-ІХ;
ДОДАТКОВА ІНФОРМАЦІЯ:
РЕЄСТРАЦІЯ ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ, А ТАКОЖ ОСІБ, ЯКІ ПЕРЕБУВАЮТЬ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНІЙ ТЕРИТОРІЇ АБО НА ТЕРИТОРІЇ, НА ЯКІЙ ВЕДУТЬСЯ БОЙОВІ ДІЇ
ЯКІ ОСОБЛИВОСТІ РОБОТИ ЦЕНТРІВ ЗАЙНЯТОСТІ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ?
ХТО ВИЗНАЧАЄ ПЕРЕЛІК ТЕРИТОРІЙ, НА ЯКИХ ВЕДУТЬСЯ БОЙОВІ ДІЇ АБО ЯКІ ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНІ?
ПІДХОДЯЩА РОБОТА В ПЕРІОД ВОЄННОГО СТАН
ДО ВІДОМА!

Унаслідок війни в Україні майже 80 тис. внутрішньо переміщених осіб (далі – ВПО) перемістилися в Тернопільську область, з них майже 30 тис. в м. Тернопіль.

 

Одна з головних потреб у ВПО це працевлаштування та допомога у відкритті бізнесу. Потреби ВПО ми вивчали в рамках дослідження ГО Східноукраїнський центр розвитку місцевої демократії «Дослідження потреб ВПО, що мешкають в Тернопільській області». Ми з’ясували що, окрім матеріальних потреб, ВПО часто потребують юридичної та психологічної допомоги, доступності соціальних послуг та умов для працевлаштування, розв’язання житлових питань, налагодження комунікацій між особами/організаціями які надають допомогу ВПО. Ми хочемо збільшити зацікавленість та активність ВПО щодо пошуку нової роботи або відкриття власної справи. Ми плануємо зібрати інформацію, провести навчальну роз’яснювальну роботу серед переселенців, провести зустрічі з зацікавленими сторонами, проводити інформаційну кампанію та інші кроки які будуть покращувати ситуацію в цій сфері.

Контакти

  • Максим Данильченко
  • ГО “Східноукраїнський центр розвитку місцевої демократії” 0990649654

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.