bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Не можна написати стратегію розвитку молоді не дослідивши чого хоче сама молодь
31.05.2023

Нині перед Україною постало безліч викликів, однак, не варто забувати, що питання молодіжної політики є завжди на часі і його постійно потрібно актуалізувати, бо молодь - наше теперішнє і її розвиток в пріоритеті вже зараз.

В рамках конкурсу малих адвокаційних ґрантів Волинський Інститут Права підтримав проєкт громадської організації «Велика Ідея», які вирішили створити для своєї громади стратегію розвитку молоді.

«Ми вирішили зайнятися розробкою стратегії розвитку Ковельської громади, коли брали участь в тренінгу від Волинського Інституту Права. Ми тоді шукали слабкі сторони в місті, які ми, як громадська організація, можемо підсилити, так як ми є організація, котра спрямовує свої сили на розвиток молоді. Ми зрозуміли, що в зв’язку з війною дуже багато відбулося змін, на які треба реагувати», – пригадує керівниця ГО «Велика Ідея» Людмила Зубарєва.

Але щоб правильно на них реагувати, каже Людмила, треба зрозуміти, яких змін хоче молодь. Тому команда організації прийшла до висновку, що потрібно працювати над стратегією розвитку молоді їхньої рідної Ковельської громади на 2023-2025 роки.

Усю роботу вони розділили на кілька етапів. Першочергово команда провела  онлайн-опитування молоді. Для того, аби зробити це фахово, до роботи залучили експертку з проведення таких досліджень – Лесю Мукасєєву. Вона допомогла скласти опитувальник і впровадити його в життя.

«Далі різними шляхами ми стукали до молоді, щоб вони заповнили цей питальник. Ми йшли з ним в школи, спілкувалися на уроках зі старшокласниками та студентами, просили сканувати qr-код, розкидали ці гугл-форми по вайбер-чатах і соцмережах», – розповідає ініціаторка проєкту.

На цьому етапі намагалися охопити якнайширшу вибірку. Вдалося залучити різні сектори: учнівську та студентську молодь, молодь, яка працює, молодь з числа ВПО, а також людей з інвалідністю.

«Ми намагалися охопити якнайбільше різних категорій, бо думка кожного тут важлива. Таким чином вдалося отримати фідбек від близько 600 респондентів, хоч очікували близько 400. Це дуже хороший результат для Ковеля», – каже громадська активістка.

Після цього перейшли до другої фази – фокус-групового дослідження. Для того, аби глибше зануритися в тему, провели три сесії, на які були запрошені представники трьох груп: молодь, що працює; молодь, що навчається; та люди, які працюють з молоддю.

 

«За результатом цього дослідження ми отримали величезний звіт з результатами, цифрами, висновками і тезами. Тепер ми маємо документ, яким ми зараз активно користуємося в нашій роботі. На його основі і ми, і міська влада формуємо наші програми та проєкти. Беремо з цього дослідження максимум», – пояснює Людмила Зубарєва.

Із такими ґрунтовними результатами учасники взялися напрацьовувати саму стратегію розвитку молоді. Разом із працівниками молодіжних напрямків міськради, депутатами, освітянами і громадськими активістами, які також займаються питаннями молоді, провели стратегічну сесію.

«Ми два дні стратегували. Під фасилітацією залученої експертки Наталії Корзун розібрали питання, які напрацювали за результатами опитування. А ще малювали дорожню карту, щоб зрозуміти ким ми були раніше (від 2014-го року) і куди будемо рухатися впродовж наступних трьох років», – пригадує ініціаторка проєкту.

Наразі вже напрацьований проєкт документа. Разом із заступницею ковельського міського голови його дошліфовують, а далі справа за депутатами. Наразі ж, каже Людмила, є вже чимало побічних досягнень цієї роботи: «В нас вже декілька років при Ковельраді є управління культури, молоді, спорту та туризму, а після нашої стратегічної сесії там з’явилася нова працівниця, яка відповідає за сектор молоді. Наша команда вважає, що це велике досягнення саме цієї стратегічної сесії, що тепер є людина, яка окремо буде працювати від влади в цьому питанні».

Усе це стало можливим завдяки конкурсу малих адвокаційних грантів, який реалізується в рамках проєкту «Підтримка діяльності громадського сектору Волині у період нових викликів та потреб», що реалізовує Волинський Інститут Права за підтримки Національного фонду на підтримку демократії (NED).

Контакти

  • https://t.me/VIPLutsk

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.