bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Міні-ініціативи з соціального підприємництва реалізовуються на Закарпатті
30.05.2023

Уже більше року мілійони людей з України знаходять далеко від рідного дому, а новим прихистком для них стали інші області України, в тому числі і Закарпатська.

Під час вимушеного переселення люди втрачають і усталений ритм життя, і роботу. Саме тому наше завдання підтримати найуразливіші категорії серед ВПО, для того, щоб надати їм нові орієнтири та перспективи.

Для молоді зі статусом ВПО протягом грудня 2022 року проводилися тренінги із соціального підприємництва, з метою надання їм нових знань та навичок (з проєктного менеджементу, таймменеджменту, самоменеджменту тощо). Протягом 2 блоків тренінгів, які відбувалися під час блекауту, молодь дізнавалася про те, як організувати власний бізнес та, паралельно, бути корисним суспільству.

Протягом травня місяця було заплановано реалізацію молодіжних ініціатив, які можуть у майбутньому розвинутися у соціальне підприємництво. Серед найбільш ярких ініціатив:

- “Майстер-клас для підлітків з приготування піцци” (10 підлітків ВПО спільно із авторкою проєкту протягом трьох годин готували власну піццу. І, дійсно, наразі ресторанний бізнес  - це не тільки просто продаж їжі, це і майстер-класи, фотосесії, кулінарні тренінги тощо);

- “Майстер-клас з виготовлення поробок” (10 підлітків та місцева-майстриня, учасниця тренінгів, виготовляли поробки з мешковини, натуральної тканини, природних матеріалів. Українська культура та традиції, їх збереження це не тільки завдання кожного українця, це й ще соціальне підприємництво. Адже існує купа майданчиків, фестивалів різного рівня де можна свою продукцію продавати та реалізовувати);

- “Театральна майстерня як спосіб розвитку власної особистості” (10 підлітків протягом 2-х днів розвивали власну майстерність на сходинках аматорської театральної групи. І це справді соціальне підприємництво: розкривати власний акторський дар, заробляти кошти і дарувати насолоду глядачам).

Реалізованих ініціатив було 10, і про інші ми розповімо сходом.

Один факт є очевидним: підлітки розуміють, що бізнес, власна справа можуть приносити не тільки фінансову незалежність, але і користь суспільству, давати поштовх до розвитку економіки і держави в цілому. І крім цього - задоволення.

Усі заходи відбувалися в рамках проєкту “Дорожня карта для ВПО”. Авторка проєкту - стипендіантка Eastern Partnership Civil Society Facility Криворучко Наталя.

Проект “Дорожня карта для ВПО” здійснюється за підтримки Європейського Союзу в рамках Стипендіальної програми для лідерів громадянського суспільства країн Східного партнерства

#EaPCivilSociety#CivilSocietyFellows#EaPFellow2022

 

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.