bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Портал крізь століття: у Богуславі дізналися більше про звитяги українського воїнства
09.05.2023

Майже 75 тисяч гривень, зібраних для ЗСУ, понад 200 учасників та декілька тисяч  гостей з різних міст не лише Київської області, але і всієї України — так у Богуславі відбувся благодійний історико-просвітницький захід «Портал крізь століття: Українське воїнство». 

Його організували громадська організація «Навколо Нас. UA»Богуславський волонтерський штабЦентр досліджень воєнної історії ЗСУ під патронатом богуславського міського голови Віталія Хоменка та за інформаційної підтримки радіостанції «Богуслав-FM». 

Такого у Богуславі ще не було — і це впевнено підтверджують усі богуславці, які відвідали захід, а гості з інших міст та регіонів говорять про те, що такий масштаб притаманний великим містам і величезним фестивалям! Тож, місію, яку ставили перед собою організатори — досягнути вдалося. 

Відео: Вадима Товстенка

Доторкнутися до живої історії у прямому сенсі цього вислову, відвідавши локації історичних реконструкторів та спробувати на собі побут українського війська часів Русі, Богдана Хмельницького, УНР та УПА. Ці локації неабиякою популярністю користувалися серед дітей. Як розповідали самі реконструктори, дуже цінно було те, що до них з цікавістю приходили діти шкільного віку і хотіли на власні очі побачити те, про що вони чули на уроках історії та читали у підручниках. Адже, реконструктори привезли з собою, у Богуслав,  величезну колекцію реплік зброї та спорядження!

IMG_0018

Дізнатися більше про звитягу борців за свободу і незалежність України у різні часи та, крім того, ще й крізь призму Богуславщини — дала можливість локація історичного лекторію. 

IMG_0246

А поринути у світ автентичної музики та почути наживо звучання бандури, кобзи  та ліри, а також долучитися до справжнісінького створення  народного музичного інструменту — можна було завдяки локації реконструкторів музичних інструментів!

IMG_0049

Але це далеко не все, серед того, що чекало гостей на острові «Казка» минулої суботи! Протягом всього дня діяли найрізноманітніші локації та виставки: локація сучасного воїнства, де гості мали нагоду побачити як тренуються, готуються та живуть сучасні Герої — ЗСУ. А це, своєю чергою, про єдність військових і цивільних. Всі охочі могли відвідати локацію Київського військового ліцею імені Івана Богуна та інформативні, просвітницькі виставкові проєкти від про історію українського воїнства. Виставка «Воїни. Історія українського війська» від Українського інституту національної пам’яті — це 20 розповідей про історію військових формувань на теренах України від часів Русі до сьогодення. Експозиція переносить в  минуле і дає змогу подивитися, якими були однострої та зброя українських воїнів у різні часові періоди. 

IMG_0111

Водночас Центр досліджень воєнної історії ЗСУ презентував виставковий проєкт «Сучасне військо крізь призму минулого». У ньому йдеться про історію українського війська від військових формувань ХХ століття до сучасних Збройних Сил України, що беруть участь у відбитті широкомасштабного російського вторгнення, а також демонструє бойовий шлях бригад Збройних Сил України, що мають почесні історичні найменування. 

А також познайомитися із пластунами та дізнатися більше про те, як нині функціонує організація, яка утворилась ще в 1911 році!

Місток на острів, який певним чином і був порталом в різні часи українського війська, одразу презентував гостям і учасникам виставку копій прапорів військових формувань різних часів.

Для наймолодших гостей організували цілу дитячу галявину, з майстер-класами, розвагами та квестами, в тому числі від освітньо-розвивального центру «Smart Step». Дуже популярним серед дітлахів був мотузковий парк, організований «Богуславським спортивно-туристичним клубом патріотів «Чистий простір» й керівниками гуртків та самими вихованцями богуславського Центру дитячої та юнацької творчості. А ще дітлахи були постійними відвідувачами інтерактивної локації реконструкторів часу козацького війська Богдана Хмельницького і влаштовували там справжнісінькі поєдинки з фехтування!

IMG_0178

Музейна стежка вела на локації Музею історії Богуславщини, ГО “Навколо нас.UA», Миронівського краєзнавчого музею та освітньої ініціативи «Медвин. Повстання». Там на гостей чекали гетьманські пазли з історією Миронівщини, а щодо Богуслава, то була нагода побачити колекцію автентичних речей з Центру дослідження локальної історії, фольклору та етнографії, а також — з Музею історії Богуславщини та приватних колекцій. Шалено популярною була фотозона, де гості переодягалися та фотографуватися в традиційному українському вбранні в інтер‘єрі фотостудії за зразком початку ХХ століття! І це була не єдина фотозона на заході! Приміром, гості могли фотографуватися ще і біля фотозони «Старовинний Богуслав часів Богуславського козацького полку».

IMG_9990

Нікого не залишила байдужим музична програма, вона була сповнена талантів, українських традицій та сили духу! Денну сцену своєю творчістю наповнили таращанський духовий оркестр «Гармонія», ансамбль бандуристів «Вишневий цвіт» Богуславської школи мистецтв, народний аматорський фольклорний гурт «Коляда» та учасники Народної аматорської капели «Богуславка» Богуславського гуманітарного коледжу імені І.С.Нечуя-Левицького! Виступами із традиційними старосвітськими інструментами, такими як —  кобза, ліра, бандура — дивували й тішили гостей ентузіасти, що відтворюють старосвітські традиційні музичні інструменти та виконують на них козацькі й повстанські пісні! Це Юрко Кочержинський, Руслан Прорва, Юрко Слюсар, Тетяна Нікітюк, Михайло Гречкин. Навіть театр мав місце під час заходу — етюд за мотивами благодійної документальної вистави «Нормальні пацани і тут перекантуються» презентували гостям волонтерки місцевої театральної ініціативи. 

IMG_0288

Вечірня сцена розпочалась запальним виконанням фіналістки шоу «Голос Країни» Маргарити Мелешко, а продовжилась фантастичним звучанням старосвітської бандури від бандуриста, співак та лідера гурту «Sviatoslav» Святослава Силенка і бандурою у сучасному виконанні від відомого гурту «Шпилясті Кобзарі»!

IMG_0451

Та і це ще не все, адже протягом всього заходу працював вже традиційний ярмарок місцевих майстрів, де можна було придбати авторські товари й підтримати таким чином ЗСУ, а також відвідати цікаві майстер-класи. Гості, переважно діти, з радістю долучалися і до плетіння маскувальних сіток на локаціях сіткових клубів «Павучки» та «Богуславські чаклунки».

А під час фудкорту, окрім найрізноманітніших страв від місцевих кулінарних майстринь та майстрів,  можна було спробувати традиційну військову страву  козацький куліш за старовинним медвинським рецептом від Музею Історії Богуславщини та продегустувати рибну  козацьку юшку — щербу. Окремої атмосфери додавав мальовничий вид на річку Рось, який відкривався з локації.

«Свою місію захід виконав повною мірою, — вважає співорганізаторка благодійного історично-просвітницького заходу «Портал крізь століття: Українське воїнство» Вікторія Олійник. — Декілька тисяч людей відвідали цей захід! Важливо, що люди приходили родинами — багато було молоді й дітей різного віку. Всі вони отримали можливість у буквальному сенсі доторкнутися до славної військової історії нашої країни, круто провести дозвілля та долучитися до важливої справи — збору коштів для військових». 

Ба більше, вдалося досягнути ще однієї важливої мети — портальності та тяглості. Адже гості заходу зазначали, що дійсно вдалося перенестися у часі і побачити наживо всю славну історію та звитягу українського воїнства! Побачити, що  ми століттями були вільними і вміли відстоювати нашу свободу, волю та незаєжїлежність і неодмінно Перемога буде за нами у нинішній великій війні!

А завершився «Портал крізь століття: Українське воїнство» спільним виконанням і всіх артистів, і всіх гостей, відродженої народної пісні ще січових стрільців «Ой у лузі червона калина». І це теж дуже знаково. Адже, саме у єдності наша сила на шляху до Перемоги!

IMG_0524

Усі зібрані кошти будуть перераховані на актуальні потреби військових з Богуславщини. А саме — купівлю акумуляторів для протидронової рушниці для 53 бригади ЗСУ, що на передовій, закупівлю матеріалів для плетіння сіток й  кікімор та інші необхідні на фронті речі.


Текст: Анастасія Ращенко

Контакти

  • https://www.facebook.com/navkolonas.ua

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.