bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Благодійний фонд «Соціальне місто». Родина з Харкова, яка змінює світосприйняття
26.04.2023

Десять років тому подружжя заснувало благодійний фонд «Соціальне місто», щоб розвивати культуру взаємодопомоги, підтримувати молодь, зміцнювати родини та допомагати тим, хто цього потребує. Як вони працювали до 24 лютого 2022 року та яким чином їх змінила війна, читайте у цьому матеріалі.

Життя до війни

Спочатку Анна Буслаєва займалася організацією івентів, а потім вирішила спрямувати свої навички у доброчинність за підтримки люблячого чоловіка, юриста за освітою. Разом їм вдалося не лише реалізувати соціальні проєкти, а й перетворити їх на традиційні міські заходи.

Серед таких - забіг «Біжимо разом», який фонд провів двічі. Захід об’єднував усіх - від дітей 12 років до пенсіонерів 69 років, які брали участь у марафоні доброти, щоб зібрати кошти для людей з інвалідністю.

Також особливо популярним у мирному Харкові був благодійний бал «Коли збуваються мрії», який проводили з 2011 року. У вишуканому залі у готелі в центрі міста збиралися представники влади, бізнесу, громадськості, молодь. Містяни, вбрані у гарні сукні та костюми, танцювали, обговорювали соціальне життя міста та брали участь у лотереї-аукціоні. Цінні призи обмінювали на кошти, які спрямовували на реалізацію різних доброчинних ініціатив, зокрема - на допомогу дітям вимушених переселенців зі сходу країни.

Також благодійний фонд «Соціальне місто» разом з колегами з «Соціальної служби допомоги» долучили Харків до світової ініціативи «Щедрий вівторок». Цю акцію започаткували у 2012 році у США, щоб спонукати людей з різних країн робити добро. «Ти можеш поділитися часом та талантом, грошима чи інформацією», - ось девіз #GivingTuesday та родини Буслаєвих.

Крім того, Анна Буслаєва, як мати та психолог, проводила сімейні форуми та заходи для жінок, щоб гармонізувати відношення у родинах, допомогти жінкам знайти власний шлях.

«Я дуже сильно відчуваю людей, що на душі у кожного, і чого саме ця конкретна людина потребує для позитивних змін», - каже директор фонду Анна Буслаєва.

 

Повномасштабна війна

Пожежні рукави для ДСНС

24 лютого змінило життя кожного з нас. Не стала виключенням і діяльність «Соціального міста».

На другий тиждень повномасштабної війни в Україні, коли Харків нещадно обстрілювали з землі та повітря, фонд допоміг героям-рятувальникам. Анна та Василь Буслаєви разом з командою організували закупку та виробництво пожежних рукавів тоді, коли жодні підприємства не могли навіть думати про роботу. Першу партію у ДСНС отримали за кілька днів після звернення, і ця співпраця продовжилась.

За таку участь у роботі місцевого підрозділу рятувальників керівник Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Харківській області Олександр Волобуєв вручив подружжю відзнаку від Голови ДСНС України Сергія Крука.

«Своїм обов’язком бачимо продовжувати допомагати рятувальникам України робити їхню відважну справу - боротися з вогнем, усувати завали та зберігати життя людей», - говорить засновник фонду Василь Буслаєв.

 

Гуманітарна допомога українцям

Хліб, ліки, засоби гігієни, - все це ми мали у вільному доступі щодня, але на початку повномасштабної війни багато людей не могли придбати найнеобхідніше. Харків’яни, які не покинули рідне місто, ховалися у підвалах під звуки ракет та ворожих бомбардувальників. Ми пам’ятаємо як люди гинули у чергах за водою, біля продовольчих магазинів, у власних квартирах, куди цілили російські ракети. Саме тоді волонтери стали новою армією спасіння - доставляли людям їжу, медикаменти, евакуювали з небезпечних районів.

Благодійний фонд «Соціальне місто» не став виключенням. За час повномасштабної збройної агресії рф команда фонду надала продовольчу допомогу 130 тис. українців. Волонтери пакували власноруч гуманітарні продуктові пакети та везли людям, які найбільш постраждали від ворожої агресії.

Крім того, за рік війни фонд видав 30 тис. літрів питної води українцям, які не мали до неї доступу, й передав цивільним, медикам та на фронт 7 т медикаментів і засобів гігієни.

Зокрема, нещодавно команда фонду відправилась у Часів Яр за 17 км від Бахмуту, де без світла, води та газу живуть люди.

 

Будуємо житло разом

Харківська область увійшла до п’ятірки найбільш постраждалих регіонів. У ході бойових дій було пошкоджено або знищено близько 94 об’єктів культурної спадщини, понад 4,8 тис. об’єктів інфраструктури та 4,2 тис. житлових будинків. Без житла лише у Харкові залишилось 150 тис. містян.

Благодійний фонд «Соціальне місто» вирішив допомогти людям отримати дім. Для цього у планах - побудувати модульні будинки на земельних ділянках постраждалих, щоб люди могли продовжити жити на своїй землі, вести сільськогосподарську діяльність й повернутися до звичного способу життя. 

Проєкт передбачає виготовлення та передачу 1 тис. модульних будинків у два етапи. Вартість першого по будівництву 500 модульних будинків складає 7,5 млн доларів.

 

Збір для ЗСУ

Поки ми з вами читаємо цю статтю, п’ємо каву та будуємо плани на день, сотні тисяч хлопців та дівчат боронять наше мирне життя на передовій. 

Благодійний фонд «Соціальне місто» закупає та передає на фронт провізію, медикаменти, обладнання, генератори, автівки та ін. 

 

Партнерство

Понад десять років фонд «Соціальне місто» тримає руку на пульсі проблем, перетворює їх на завдання, і разом із командою та партнерами їх вирішує.

Харківські благодійники залучили до співпраці 20 міжнародних організацій ‌та 33 українські
‌компанії. «Соціальне місто» підтримують організації у Німеччині, Великобританії, Японії, Італії, Молдові, Франції, США, Польщі, Австрії та Україні. Серед них - Всесвітня продовольча програма ООН, компанія «Нова пошта», некомерційна організація, створена для вирішення глобальних катастроф «Global Empowerment Mission», благодійна організація зі світовим ім’ям «Фундація Дім Рональда Макдональда», корпорація «Nestle» та ін.

 

Робота фонду «Соціальне місто» у цифрах:  

- надали гуманітарну допомогу 130 тис. українців та 5 тис. африканських дітей;

- залучили 20 міжнародних організацій ‌та 33 українські компанії до співпраці;

- провели 24 благодійні заходи зі збором донатів на проєкти;

- закупили спеціалізоване обладнання для людей з інвалідністю, хірургічне обладнання, медикаменти, засоби гігієни, перев’язочні матеріали, автівки, та генератори для воєнних шпиталів та ЗСУ.

Висновки

За час повномасштабної війни соціальним став не лише Харків, ми всі об’єдналися заради спільної мети - прокинутися у вільній країні під мирним небом. Чужих проблем для нас вже не існує. Кожен відчув, що робити добру справу легко. Бабусі в’яжуть шкарпетки військовим, діти збирають кошти, продаючи поробки, жінки готують для військових у шпиталях, волонтери їдуть на передову, аби допомогти тим, хто ризикує усім.

Благодійний фонд «Соціальне місто» також розпочав свій шлях з маленьких кроків, які привели до великих справ, що вчать добру та творять майбутнє України.

Дізнатися більше інформації можна на сайті фонду: https://ukraine-charity-social-city.com.ua/

Підтримка та партнерство, - саме це допомагає нам йти до Перемоги.

Крокуємо далі.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.