bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Жовто-блакитні стрічки — символ незламності духу херсонців
15.04.2023

Фото Нісара Ахмад

З першого дня повномасштабного вторгнення рф в Україну Нісар чітко вирішив для себе, що залишається на Херсонщині боротися проти окупантів, допомагати людям та чинити спротив.

Перша активність - співорганізація мітингів спротиву. Коли виходити на площі стало занадто небезпечно, почав виготовлення жовто-блакитних стрічок вдома (щодня понад 200 штук). Процес був майже цілодобовий. Спочатку пошиття, а потім - розповсюдження по місту. Ці стрічки стали символом спротиву та незламності. Саме завдяки цій національній символиці, херсонці постійно відчували українську підтримку, а окупанти розуміли, що Херсон - це Україна. За таку активну діяльність військові РФ подали Нісара в розшук. Окупанти здійснили обшук за двома його адресами в м. Херсон. Попри все, він не припиняв своєї діяльності. 

***

”Коли перша партія була виготовлена, я почав процес розповсюдження стрічок по місту, бо розумів, що лише своїм власним прикладом зможу надихнути інших. Згодом до мене стали підходити небайдужі люди та запитували, як можна допомогти. Всі, хто розвішував цю символіку, - надзвичайно сміливі люди та просто герої. Кожен з нас знав і розумів, що це величезний ризик для життя”, - каже Нісар.

             Нісар Ахмад зі стрічками

Про цей рух спротиву, започаткований Нісаром, відомо і за межами України. Влітку 2022 року на Парламентській асамблеї ОБСЄ народна депутатка Євгенія Кравчук згадала про рішучість та волю Херсонщини! А саме про стрічки  - символ незламності духу херсонців. Партизанський рух продовжено до цього дня. Зараз по багатьох окупованих громадах Херсонської області можна бачити жовто-блакитні стрічки.

***

Паралельно з протестами, Нісар разом з друзями евакуювали людей на території, а назад, щоб машини не їхали порожніми, везли гуманітарну допомогу - продукти, ліки, предмети першої необхідності. Возити доводилося дрібними партіями, через блокпости окупнтів, інколи машини потрапляли під обстріли.

Через чотири місяці Нісар все ж був змушений виїхати на контрольовану територію України. Але продовжив підтримувати земляків через заснований ним благодійний фонд “Support Kherson”. Всі волонтери - активісти з Херсонщини. Діяльність спрямована на допомогу населенню Херсонської області, яке постраждало від російської агресії. 

   допомога херсонцям

Наразі команда фонду, на чолі з Нісаром, працює за двома ключовами напрямками - підтримка спротиву цивільних та гуманітарна допомога мешканцям деокупованої частини Херсонщини й ВПО в Києві. 

волонтери

Крім того, з ініціативи Нісара йде потужна інформаційна кампанія на підтримку окупованої території. Фонд переклеїв борди окупантів та розмістив зовнішну рекламу. 

 білборд на підтримку ТОТ

“Херсон - мій дім. Працюємо та боремося щодня, бо знаємо заради чого! Свого не віддамо! Херсонщина - це Україна!”, - коментує Нісар.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.