bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Результати моніторингу дотримання цифрових прав за грудень 2022 року 
25.01.2023

Українські суди почали призначати реальні покарання у вигляді позбавлення волі за несанкціоноване розповсюдження інформації про переміщення, рух або розташування ЗСУ. За минулий місяць із 8 вироків, ухвалених за скоєння злочинів, які загрожують національній безпеці держави, 4 передбачають перебування за ґратами від п’яти до шести років.

Такі дані зафіксували експерти Платформи прав людини, здійснюючи моніторинг дотримання в Україні цифрових прав під час воєнного стану. Результати моніторингу представлені в аналітичному звіті 

ВІЙНА У ЦИФРОВОМУ ВИМІРІ ТА ПРАВА ЛЮДИНИ

за грудень 2022 року 

– сьомому такому документі за період повномасштабного вторгнення. 

Як і в попередні звітні періоди, експерти також виявили й систематизували інформацію про

 кібер- (хакерські) атаки на державний сектор – їх було 22 028 194 (для порівняння, у листопаді виявили 402 009);

♦ фішингові атаки – їх зафіксували 275 783 (у листопаді було 1 172 572);

 шахрайство в мережі – виявлено 9 схем (у листопаді було 5).

Дезінформація, яку ворог не припиняє поширювати в інформаційному просторі, також знайшла своє відображення у звіті. У грудні експерти виявили 131 неправдиве повідомлення на 21 тему. Зокрема, кремлівські пропагандисти вигадували, нібито Україна відновлює експорт електроенергії, тому людям вимикають світло; розповідали про складне життя на деокупованих територіях і репресії, яким піддається лояльне до РФ населення; вкотре заявляли про «наміри» Польщі привласнити собі українські землі. А ще звинувачували українців у «знищенні» найбільшої релігійної конфесії та взялися переконувати світ, що через війну в Україні нібито розвинулася торгівля людськими органами.  

Крім того, автори звіту дослідили проблеми блокування веб-ресурсівдоступу до інтернету та інформації, а також опрацювали зміни в українському законодавстві.

Дізнатися більше про результати моніторингу та ознайомитися з юридичним аналізом цифрових правопорушень можна на сайті Платформи прав людини. 

Переглянути звіт

Маєте питання чи хочете отримати ексклюзивний коментар експерта по темі? Пишіть нам на пошту: [email protected]

 

Щиро – команда ППЛ

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.