bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

В Україні запрацювала екосистема психологічної допомоги у сфері освіти
17.11.2022

Під час Всеукраїнського освітнього форуму «Нові виміри безпеки: виклики та рішення» була презентована Екосистема психологічної допомоги у сфері освіти, яку запроваджує Міністерство освіти і науки України, Інститут модернізації змісту освіти і Асоціація інноваційної та цифрової освіти, в рамках Національної програми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки за ініціативи Першої леді України Олени Зеленської.   

«Психологічна допомога потрібна наразі багатьом українцям, і в першу чергу дітям, але дуже важливо таку допомогу надавати професійно та системно. Тому ми залучили міжнародних і українських фахівців, а також використали найкращі міжнародні практики та протоколи, щодо надання психологічної допомоги під час воєнних дій» - повідомив Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.

Екосистема психологічної допомоги у сфері освіти охоплює всіх учасників освітнього процесу: освітян, шкільних психологів, керівників навчальних закладів, учнів, студентів та їх батьків/опікунів.   

«Наразі заходи направлені на осіб, які не мають фахової психологічної освіти та досвіду роботи з клінічними випадками, але в нинішній ситуації всі учасники освітнього процесу потребують знань та навичок емоційної підтримки, вміння самим справлятись зі стресом та надавати першу психологічну допомогу іншим, якщо вони цього потребуватимуть» - говорить Директор Інституту модернізації змісту освіти Євген Баженков.    

Наступним кроком має стати підготовка фахівців з числа шкільних психологів, які зможуть працювати зі складними випадками (посттравматичним стресовим розладом – ПТСР, депресією, тривожними станами тощо) в процесі перенаправлення. 

«Для кожної цільової аудиторії спеціально розроблені відповідні навчальні програми. Наприклад, для освітян успішно діє курс підвищення кваліфікації, який за перші два місяці вже пройшли понад 25 тисяч осіб» - заявила Виконавчий директор Асоціації інноваційної та цифрової освіти, Координаторка мережі Українських Освітніх Хабів Марія Богуслав.

Реалізація Екосистеми психологічної допомоги у сфері освіти стала можливою завдяки підтримці міжнародних партнерів.

«Нам дуже важливо взяти участь у такому проєкті, оскільки підтримка психологічного здоров’я сьогодні є вкрай актуальним викликом для України» - поділився своїми думками Джеффрі Анісман, виконуючий обов’язки радника Посла з питань преси, освіти та культури Посольства США в Україні.

«Ми з радістю розпочали співпрацю з Асоціацією інноваційної та цифрової освіти, яка має широкий досвід реалізації освітніх проєктів в Україні. В рамках Екосистеми психологічної допомоги в сфері освіти створюється 108 коротких відео-уроків, які допоможуть вчителям та шкільним психологам підтримувати дітей у ресурсному стані під час освітнього процесу. Спікерами виступили відомі телевізійні ведучі, які мають психологічну освіту – Дмитро Карпачов та Олена Адамова. Фінансування зазначеного проєкту було здійснено завдяки підтримці Європейського Союзу» - підсумувала регіональний менеджер Міжнародної гуманітарної організації «Людина в біді» Дар’я Кузнецова.

Інфографіка Еко-системи психологічної допомоги у сфері освіти.   

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.