bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Місцеві жителі та ВПО з різних міст України у Богуславі активно працюють над реалізацією проектів
05.11.2022

Створення освітнього середовища «SmАrt Step», «Портал крізь століття: Богуславська коляда» для відтворення місцевих звичаїв і традицій, клінінгова компанія, Богуславський туристично-інформаційний центр, проект «Відродження традицій», який передбачає облаштування комфортної майстерні для проведення майстер-класів з різних ремесел та «Merry Memory» - виготовлення авторських виробів із фетру власної розробки – саме ці проекти отримали підтримку і відповідні команди активно працюють над втіленням своїх ідей у Богуславі.

Проект «Портал крізь століття: Богуславська коляда». Йдеться про відтворення традицій та звичаїв святкування циклу новорічно-різдвяних заходів, притаманних саме Богуславщині. Команда проекту активно залучає однодумців та волонтерів, вже відбулась перша робоча зустріч, де обговорювали поетапно реалізацію проекту. Відповідний план включає в себе підготовку, дослідження, “Школу Коляди” та , безпосередньо, відтворення традицій. А саме – культурні заходи, які плануються вже у грудні-січні. Серед напрямків роботи є і аспекти дослідження та експедиції. Таких команда вже здійснила три – зокрема, їздили збирати матеріали у села Богуславської громади: Дибинці, Розкопанці та Саварку. Там вдалося поспілкуватися з близько 20 старожилами. Під час експедицій команда проекту  збирає спогади очевидців, спілкується з мешканцями сіл, з творчими колективами, також у процесі розмов пригадуються та записуються традиції, звичаї, пісні – і щодо Різдвяного циклу свят, і загалом. Крім того, збираються фото і спогади про одяг, аби його можна було відтворити. І кожне слово, кожен спогад, кожен мотив тої, чи іншої пісні  – надзвичайно цінні. Адже, як зазначала координаторка проекту “Портал крізь століття: Богуславська коляда” Юлія Гейко - часто традицій немає, бо їх винищували разом з людьми.  Саме тому, так важливо збирати історію та етнографію. Серед напрямків проекту, також планується “Школа Коляди” – цикл лекцій про традиції Коляди, різні майстер-класи тощо. Не менш важливим є і створення інформаційного медіа-контенту, над яким також активно працює команда проекту.

 Проект «Богуславський туристично-інформаційний центр». Команда проекту провела першу стратегічну сесію для розробки концепції самого центру. Основною її метою  було зібрати ідеї, бачення та пропозиції стосовно розвитку туризму на Богуславщині. До стратегічної сесії долучилися представники різних сфер – місцеві гіди, експерти музейної справи, майстри, представники місцевого бізнесу, волонтери, представники ЗМІ та люди, яким небайдужа тема туристичного розвитку Богуславщини. Як зазначав директор «Музею історії Богуславщини» Андрій Гуменюк, який теж долучений до створення Центру, глобально – планується реалізація таких проектів, як: навчальний центр “Студії традиційних ремесел “Жива культура”, туристично-інформаційний центр і кав’ярня, центр дослідження локальної історії, фольклору та етнографії. Для втілення всіх цих ініціатив, команда працює над пошуком інвесторів та залученням грантових коштів. Також, вже заручилися підтримкою місцевої влади, зокрема, у розрізі допомоги з орендою приміщення. Але, наразі, ми зосередимось саме на Богуславському туристично-інформаційному центрі, який реалізується в рамках проекту “Від ідей - до дій!”.  Тож, його основні завдання: збільшити інтерес до регіону, вплинути на якість туристичного процесу, розширити туристичні можливості, як Богуслава, так і його культурних осередків, збільшити кількість людей, зайнятих у цій сфері, отримання прибутку, підтримка культурних ініціатив у Богуславі  Послуги там планується надавати, як безкоштовні (приміром, власне - надання інформації), так  і платні (наприклад - продаж сувенірів і літератури, продаж туристичних турів, продаж майстер-класів, кави та смаколиків). Крім того, під час зустрічі, обговорювали і можливість та форми співпраці з гідами, майстрами, місцевими ресторанами.

«Під час сесії зробили все, що планували, - ділиться враженнями керівник проекту Вікторія Олійник, яка переїхала у Богуслав після початку повномасштабного вторгнення - дуже багато цікавого і корисного обговорили і зараз ми будемо готувати концепцію і, орієнтовно, через два тижні буде вже перша варіація документу, після якої ми знову зустрінемось і проведемо обговорення. Окремо плануються стратегічні сесії стосовно розробки брендбуку і логотипу Центру. Це плануються два окремих документи».

 Проект «Відродження традицій». Над ним також активно працює команда та волонтери, які долучаються. Його основна мета – відродити та популяризувати місцеві ремесла, долучаючи до цього місцевих майстрів. Нині тривають роботи над облаштуванням арт-майстерні ткацтва Валентини Ткач. У планах також організація “мистецької толоки”, створення “виставкової зали”, де, вже згодом, відбуватиметься низка автентичних мистецьких заходів, приміром: створення “Килиму перемоги”, де всі, хто відвідує майстерню, зможуть виткати на килимі орнамент, притаманний тому регіону, звідки людина завітала, килимова терапія, майстер-класи з ткацтва у онлайн та оффлайн форматах, культурно-ліричні вечори, ткацькі вечорниці тощо. Також у майстерні різні майстер-класи зможуть проводити і інші майстри народних ремесел.

 Проект «SmArt Step». Тут команда активно працює над створенням освітнього середовища, в якому інакшість кожної дитини сприйматиметься, як цінність. Також цей проект має на меті компенсувати прогалини в класичному навчанні. Окрім активної робочої комунікації, яку команда веде між собою і з ментором, вже знайшли приміщення у Богуславі, яке орендуватимуть для свого освітнього закладу, спланували свої активності на найближчі три місяці. Наразі ж – вже шукають працівників для освітнього простору та працюють над його комфортом – нині у пошуках обладнання та меблів для подальшого облаштування.

 Проект «La Clean». Він передбачає організацію у Богуславі послуг з клінінгу, чистки м’яких меблів та послугу «майстер на годину». Такий бізнес-проект у місті реалізує ВПО з Харкова Аліна Ларіна. Нині тривають активні підготовчі роботи до вже, безпосередньо, запуску клінінгової компанії. Тож, менше, ніж за місяць часу, вже вдалося: оформити ФОП, знайти працівників, підібрати необхідну техніку, розробити перелік послуг та скласти прайс, обрати форму для працівників і навіть – визначитися з дизайном та бренд-буком.

Додамо, що команди всіх проектів працюють з менторами, які допомагають їм на всіх основних етапах реалізації, консультують та підтримують.

 

Цей матеріал опубліковано за підтримки Європейського фонду за демократію (EED). Його зміст не обов’язково відображає офіційну позицію EED. Інформація чи погляди, висловлені у цьому матеріалі, є виключною відповідальністю його авторів та ГО «Буслав Січ»

Контакти

  • Менеджерка з комунікації проекту «Від ідей – до дій» Анастасія Ращенко. Телефон: 063 129 77 40; E-mail: [email protected]

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.