bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Мости до ЄС: як українські громади співпрацюють з європейськими колегами під час війни
29.10.2022

Мости до ЄС: як українські громади співпрацюють з європейськими колегами під час війни

У час, коли Україна стоїть перед одним з найскладніших викликів в історії, вкрай важливо мати надійних партнерів, у співпраці з якими відкриваються нові можливості. Українські регіони продовжують свою розбудову навіть під час війни, в чому їм допомагає посилення муніципальної співпраці з громадами Європейського Союзу.

Володимир Москаленко, голова Коростенської міської територіальної громади з Житомирщини

Коростенська громада налагодила партнерство з муніципалітетом Укмерге, що в Литві, а в кінці травня українська делегація змогла вперше відвідати колег із ЄС. Співпраця відбувається в рамках ініціативи “Мости довіри”, яка реалізується Радою європейських муніципалітетів та регіонів (РЄМР) та PLATFORMA за підтримки U-LEAD з Європою. Міський голова Коростеня відзначає щиру підтримку України литовськими друзями - неодноразове надсилання гуманітарної допомоги для постраждалих від війни, передача автобуса для потреб ЗСУ, і навіть проведення в Укмерге такої символічної для Коростеня події, як День деруна.

Муніципалітети мають чимало спільного. Зокрема, ключовим сектором економік є переробка деревини, що відкриває нові можливості для партнерства та обміну досвідом. Як зазначає Володимир Москаленко, пріоритетами Коростенської громади є залучення інвестицій, створення робочих місць, муніципалітет приділяє увагу розвитку системи охорони здоров’я та поліпшенню системи комунальних послуг. Беручи участь у ініціативі, Коростенська громада прагнула до розвитку в мирній країні, проте з початком повномасштабної війни зближення з громадою Укмерге тільки прискорилось.

З литовськими партнерами міський голова бачить можливості для співпраці в сфері енергоефективності, а також готовий поділитися досвідом розбудови системи територіальної оборони, адже литовці мають справу з тим самим горезвісним сусідом. Останньому у Коростені “присвятили” вироблений місцевим заводом мангал з символічною назвою “Палаючий кремль”.

Іван Дирів, міський голова Долини на Івано-Франківщині

Місто Долина під час війни офіційно започаткувало партнерство з Шяуляйським районом (Литва). Міський голова Іван Дирів розповідає, що литовські партнери запросили 36 дітей учасників бойових дій та дітей із малозабезпечених сімей відпочити в спортивному таборі на березі озера та відвідати Балтійське море, аби відволіктись від війни в Україні.

Після початку повномасштабної війни Долинська громада перетворилася на хаб: збирає та розподіляє міжнародну допомогу для підрозділів на передову та регіонам, які постраждали від російської агресії, допомагає одягом та їжею внутрішньо переміщеним особам, яких тут зареєстровано більше 5 тисяч. 

Місто Долина прагне налагоджувати зв’язки з різними регіонами не лише всередині країни, а й закордоном, готове ділитися з міжнародними партнерами своїм воєнним досвідом кризового менеджменту та переймати досвід розвитку та реформ.

Найкраще, що придумало людство – це колективна співпраця, успіх залежить від команди та спільної роботи”, - вважає Іван Дирів. В майбутній співпраці з литовськими партнерами він вбачає акцент на енергетиці, опікується питаннями екології та “зеленого” переходу.

Пан Іван наголошує, що навіть у важкі часи потрібно намагатися не фокусуватися лише на внутрішніх проблемах, а знаходити можливості для розвитку.

Христина Васількова, секретар ради Поляницької громади на Івано-Франківщині

Христина у вересні брала участь у тижневому візиті до муніципалітету Поляниця-Здруй у Польщі. Вона відзначає неабияку схожість територіальних громад: розташування на заході своїх країн, туристичний ухил, співмірна кількість населення. Христина прагне до впровадження в громаді інноваційних екологічних проєктів - побудови очисних споруд та вирішення проблеми відходів, у чому європейські партнери вже мають вагомий багаторічний досвід. Поляницька громада має проблеми із забезпеченням населення питною водою, в цьому питанні теж планували брати участь у спільних з європейськими колегами проєктах.

Рівень польських колег дуже заохочує. Вони розпочали своє планування ще у 1980-х роках, тож ми розуміємо, що нам треба переймати досвід і розвиватися”, - каже Христина. Взимку польські партнери планують здійснити візит у відповідь до Івано-Франківщини.

Фабріціо Россі, Генеральний секретар Ради європейських муніципалітетів та регіонів, відвідав в червні Україну, зокрема, деокуповані міста Київщини.

Побачені наслідки злочинів неможливо забути. Це залишає у вас слід. Однак під час моєї короткої подорожі я також відчув неймовірне лідерство та стійкість. Мери, керівники районів та місцеві громадські діячі по всій Україні продовжують героїчно служити своєму народу в найважчих обставинах. Ми всі можемо багато чому навчитися у них. Партнерство з європейськими муніципалітетами має відіграти значну роль у повоєнній відбудові України”.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.