bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Запустили онлайн-замовлення втрачених документів в ДРАЦС
07.09.2022

Команда Kitsoft розробила для Мінцифри онлайн-послуги ДРАЦС (Державного реєстру актів цивільного стану) на Дії: замовлення втрачених документів і витягів з актових записів.

Тепер українці можуть зручно замовити онлайн дублікати свідоцтв і витягів про народження, шлюб, розлучення, зміну імені і про смерть.

Якщо з свідоцтвами все ясно, то про витяги пояснимо детальніше. Вони необхідні для різних послуг як докази певних обставин. Наприклад, в свідоцтві про народження дитини одинокої мами зазначений і батько. Тільки витяг про народження доводить, що інформація була записана зі слів матері, і відповідно, вона має право на допомогу, пільги, тощо.

Зараз замовлення документів онлайн особливо важливе, адже багато людей загубили чи втратили при евакуації, а кількість працюючих ДРАЦС з початком війни скоротилася.

Що цікавого з точки зору розробки? Замовлення документів на перший погляд схожі, але вони всі різні і мають безліч сценаріїв. Ми врахували і автоматизували максимальну кількість кейсів.

Так, витяг про народження, який ми навели в прикладі безкоштовний, але є багато інших витягів про народження, які платні. Деякі документи можна отримувати по родичам, інші тільки по собі. Для більшості кейсів чоловік та дружина не вважаються один одному родичами, крім документів про шлюб. Загалом, найбільш повну інформацію можна отримати лише про себе. Але витяг про смерть, звісно, не можна отримати по собі, а тільки по родичам. І так далі…

Як працює сервіс? Щоб довести спорідненість, в кожному кейсі потрібно додати свій пакет документів: свідоцтва про народження батьків або дітей, свідоцтва про шлюб, рішення суду тощо. Реєстратор має по документах простежити весь ланцюжок: хто в кого народився і з ким одружився, тоді ви швидко отримає потрібний документ.

Мінцифра продовжує відстежувати, які нові кейси виникають, відповідно послуги будуть вдосконалюватися далі. Крім того, система на стороні ДРАЦС теж оновлюється, що дасть змогу зробити онлайн-послуги ще більш автоматизованими і простими.

 «На бета-тесті я замовила витяг про шлюб своїх батьків від 1983 року. Протягом пари днів ДРАЦС знайшли повну інформацію і надіслали мені все в гарних картонних конвертах (інтеграція з Укрпоштою - ще одна фішка сервісу). Дуже зручно замовити документи онлайн і отримати їх прямо додому, хоча можна і на відділення ДРАЦС чи Укрпошти», — розповідає Марія Єфремова, креативний директор Kitsoft

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.