bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Відновлення – основа стійкості та розвитку
05.09.2022

Стійкість – через відновлення і розвиток

Спільнота #СтійкістьДляГромад продовжує впровадження заходів із розвитку активності переселенців та підтримки їх співпраці у приймаючих громадах.

  1. Відбулось чергова он-лайн зустріч #СпільноМисль, на якій обговорювались можливості підтримки підприємницьких ініціатив релокованого бізнесу. Директор приватного підприємства «Система» та підприємець Юрий Ященко із м. Сєверодонецьк поділився враження та напрацювання від відвідин @BraveTe Business Forum та інших заходів, організованих Дія.Бізнес І Тернопіль.

В сфері зацікавлень Юрий Ященко: енергозбереження в громадах та екологічний бізнес, в т.ч. – через розвиток соціального підприємництва. Як Президент Луганської обласної громадської організації «Бізнес-клуб «Європейський вибір», п. Юрій погодив її членство в коаліції НДО, освітніх, творчих та бізнес інституцій «Стійкість для громади». Згідно умов «Меморандуму про заснування партнерства і співпраці у сфері підтримки вразливих спільнот» його ГО відповідає за напрям підтримки переміщеного бізнесу та сприяння інформаційно-консультативній допомозі підприємництва вразливих спільнот (захисниць/захисників, ВПО, молоді, жінок, родин дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб похилого віку, осіб з інвалідністю, осіб, які потребують адаптації, інтеграції (реінтеграції), осіб, які потребують екстреного та кризового втручання тощо), розвитку соціального бізнесу та соціального підприємництва (СВБ, social entrepreneurship. the Leveraged Non-Profit, Social Business Venture). Ю. Ященко розвиває командний проєкт підтримки рестарту та адаптації власної справи під час війни. Вже зроблені перші кроки узгодження потреб бізнесів, які шукають допомоги і готові допомогти. Фактично ми створюємо нову екосистему взаємодії підприємців, відновлюємо комунікацію фахівців (ВПО та місцевих юристів) надання безоплатної правової допомоги постраждалим від війни: надання консультацій, зокрема оформлення звернень, компенсацій, субсидій, соціальних та інших виплат тощо. Також наша спільнота розпочала експертну та бізнесову допомога у працевлаштуванні.

Проте, підтримка наших ініціатив для започаткування, рестарту та адаптації власної справи під час війни вимагає додаткових коштів – для організації оф- та он-лайн практичної конференції бізнесу “Інтелектуальні та інноваційні ресурси ВПО - умова та чинник розвитку місцевих громад від Терену до Лугу та України» і підтримки ефективних комунікацій та CММ-менеджменту, в т.ч. - комунікаційно-консультативного майданчику бізнес та кар`єрного розвитку ВПО і місцевих спільнот. Отримання ресурсної підтримки від донорів, наприклад Isar Ednannia, дозволить належним чином розвинути екосистему взаємодії підприємців ВПО в приймаючих громадах.

2. Продовжується розвиток #ХабСтійкості, як координаційно-просвітницького осередку мережі Центрів громадської активності у Тернополі та регіоні.

Наша команда і дослідження (https://www.facebook.com/…/svoi…/posts/1108937166721509/) переконують - в краю не реалізована потреба в майданчику спілкування і підтримки для ВПО, їх сімей, волонтерів, для креативного і невимушеного вирішення проблем інклюзії, адаптації та розвитку. Тому налагодження Центру Стійкості (ХАБу), як базового осередку мережі лідерів спільнот ВПО, поінформованої про можливості та інструментарій стійкості та проблематики вразливих спільнот, більш підготовлених у сфері правових знань підтримки ВПО, психосоціальної, інформаційної та цифрової безпеки є актуальним задля соціалізації переселенців.

Тому на базі безкоштовного та безпечного (безпосередня близькість до бомбосховища) та вже готового до роботи приміщення від Тернопільський національний педагогічний університет ім.Володимира Гнатюка акумулюєм зацікавлених людей, для яких гуманітарна допомога це не тільки і не скільки організація та передача продовольчих чи побутових наборів. Цією діяльністю успішно займається Волонтерський центр ТНПУ, інші партнерські чи дружні громадські ініціативи переселенців. Саме ініціатор коаліції Волонтерський центр ТНПУ є одним із 15 волонтерських штабів надання гуманітарної допомоги, що визнано міською владою Тернополі: https://ternopilcity.gov.ua/news/58671.html.

  Для нас важливо, щоб особи та громади, що постраждали від агресії ядерного Кремля, знають свої права, обізнані щодо допомоги, на яку мають право, а також мають доступ до інформації та беруть участь у прийнятті важливих для них рішень.

Тому діяльність #Центр Стійкості базується на застосуванні і прийнятті стандартів обліку та контролю партнерської діяльності. Ми вже заявляємо, що працюємо над застосуванням стандартів якості у наданні гуманітарної допомоги і розпочали обговорення задля впровадження і коаліційного дотримання Положення про звітність, відГО Фонд громад “Знання і справедливість”.

Таким чином спілкування, участь та зворотний зв’язок із потребуючими та вразливими спільнотами є напрямною антикризового #МайданчикCтійкості, як просвітницького ХАБу громадської активності, стійкості та вдосконалення адвокаційних можливостей лідерів спільнот ВПО у прийнятті рішень згідно засад доброго врядування.

Наш підхід базується на допомозі не “споживачам”, а людям із ВПО, які активно сприяють адвокації громадських ініціатив та приймають участь в заходах наших проєктів, сприяють ідентифікації зрадників та «ждунів», засуджують і протидіють окупації.

Ми готові надавати громадам і особам, постраждалим від кризи, інформацію про наші спільноту:

  • принципи, яких вона дотримується у своїй діяльності;
  • якої поведінки варто очікувати від персоналу;
  • програми, які запроваджуються;
  • яку допомогу вони надаватимуть.

3. Важливою складовою діяльності ХАБу є допомога в організації дозвілля для його відвідувачів.

Тут нам допоможуть настільні ігри, які вдалось вивезти з окупованих нині міст. Крім того, пару днів тому, оперативно і зручно, #ЦентрСтійкості отримав приємно-вражаючий подарунок від наших друзів із Агенція сталого розвитку “Хмарочос”. Завдяки Ірина Ткаченко & Сергій Ткаченко, крім Світ Громад: настільна гра-тренінг, @Антикорупційна мафія та інших ігор, щей й дітвора нашого простору зможе вдосконалити свої вміння бережно цінити довкілля та навчитись ефективно використовувати відходи домашніх господарств як вторинні ресурси. Дяка – нашим друзям Ірина Ткаченко & Сергій Ткаченко із Кропивницький за комплекти настільної екологічної гри “ЕКО-МЕМО” (розробниця настільної екологічної гри Наталія Стегній (Natalia Stehnii)), які згодяться і для навчальної роботи із студентами Тернопільський національний педагогічний університет ім.Володимира Гнатюка.

Наші фахівці фіксують, що діти, жінки і дівчата найбільш гостро і болісно реагують на психологічні проблеми, з якими зіштовхуються члени родин ВПО: емоційні зриви та стреси після пережитих травмуючих подій (часто пов’язаних із насильством), комплекс жертви, емоційна нестабільність, агресія, неконтрольований страх. Все це призводить до того, що дезорієнтована жінка не може вирішувати нагальні життєві питання та планувати подальше життя (своє, дітей тощо). Очевидно, що завдяки коаліційному партнерству та долучені доступних професіоналів організуємо комплексну та оперативну допомогу потребуючим родинам. В центрі буде організовано щотижневе проведення дружніх зустрічей-«чаювань» у форматі «рівний - рівному» (Р2Р) за участю жінок та дівчата ВПО - для знайомства, пошуку друзів та обміну досвідом/історіями успіху у вирішенні різних питань ВПО. Крім того, ми працюємо над тим, щоб жінки мали змогу брати участь у психоедукаційних заходах та психоконсультаційній підтримці жінкам та дівчатам із зони бойових дій разом із дітьми, оскільки під час проведення заходів діти зможуть бути поряд у спеціально облаштованій кімнаті (поряд із бомбосховищем!) з вихователями-волонтерами, які будуть проводити мистецькі заходи та перформанси для малечі.

Оголошення (на жаль і поки що, тільки для організованих і зареєстрованих спільнот родин ВПО із Луганщини), які проживають на Тернопільщині):

У понеділок, 5 вересня 2022 р., навпроти КУ”Тернопільський міський палац культури “Березіль” ім. Леся Курбаса у Тернополі (вулиця Миру, 6 мікрорайону «Дружба», 15 хвилин їзди-пішки з центру або автовокзалу) відбудеться чергова зустріч із нашими добрими друзями із Благодійний Фонд ” За Луганщину “ (http://surl.li/cxhtf).

Під час заходу, його учасники матимуть змогу поспілкуватись із парламентарями, отримати консультаційну підтримку та продовольчі набори для самоорганізованих спільнот переселенців з Луганщини. Початок заходу - 10.30.

Довідково: звіт про попереднє засідання http://surl.li/cxhtr, у тексті якого можна найти посилання інші (і так весь ланцюжок сфокусованих повідомлено про заходи #СтійкістьДляГромад і #ЦентрСтійкості).

 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.