bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Переселенці системно отримують нові професії у мережі Освітніх Хабів
27.05.2022

     Надання переселенцям працездатного віку можливості опанувати актуальні на сьогодні професії для матеріального забезпечення себе та своїх родин у місцях їх тимчасового перебування – це зараз вкрай важливе питання для України. 

     “Ми ініціювали створення мережі Освітніх Хабів у західних областях України, куди тимчасово переїхали мільйони українців, а також за кордоном. Наразі Освітній Хаб Хмельниччини охоплює всю область, де внутрішньо переміщеним особам безоплатно надають можливість отримувати робочі та IT-професії завдяки короткостроковим курсам у найкращих профільних державних і комерційних закладах освіти області. За перший місяць реалізації проєкту такою можливістю скористалися понад 16,5 тис. осіб”, – повідомив Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.

     Перший випуск слухачів Освітнього Хабу Хмельниччини відбувся минулого тижня – переселенці з Маріуполя, Мелітополя, Харкова, Херсону, Чернігова, Донбасу та інших українських міст та регіонів отримали базові практичні навички за потрібними професіями на ринку праці.

     “Наразі цікаву та корисну спеціальність можна обрати із 48 професій різного напрямку: графічний та web-дизайнери, розробники сайтів, кухарі, перукарі, будівельники, електрики, швачки, флористи тощо”, – розказав координатор Освітнього Хабу Хмельниччини Станіслав Куценко, – “Для цього спеціально розроблені програми, які дають можливість отримати необхідні знання та навички всього за декілька тижнів для того, щоб можна було швидко розпочати працювати за цими професіями. На перший набір конкурс по деяким професіям був 5 претендентів на 1 місце, тому одразу по завершенні першого випуску був оголошений другий набір. Ми підбирали такі професії, які не тільки сьогодні забезпечать переселенців роботою, але і знадобляться, коли вони повернуться у свої домівки для відбудови власних громад після перемоги”. 

     Також в Освітньому Хабі Хмельниччини можна отримати 14 послуг: за допомогою штучного інтелекту визначити найкращі для себе професії у відповідності до власних здібностей, оволодіти українською та англійською мовами, отримати психологічну та емоційну підтримку, підвищити рівень володіння найзатребуванішими навичками ХХІ століття (soft skills), отримати допомогу у будь-яких питаннях, пов’язаних з освітою для дітей тощо.

     “Новим напрямком діяльності став проєкт “Освітній Хаб. Діти.”, в рамках якого безкоштовно працюють Дитячий Онлайн Садок, курси робототехніки та різноманітні розвиваючи  заняття”, –пояснює Виконавча директорка Асоціації інноваційної та цифрової освіти Марія Богуслав, – “Весь цей процес вдалося запустити за лічені тижні та без жодної державної копійки і тепер ми маємо успішно працюючий проєкт, який можна швидко розгорнути по всій країні”. 

     Ознайомитись з роботою Освітнього Хабу Хмельниччини можна подивившись онлайн-екскурсію, яку було створено в рамках Всеукраїнського проєкту з профорієнтації та побудови кар’єри “Обери професію своєї мрії” Міністерства освіти і науки України.

     “За освітою я філолог, працювала у бібліотеці, але була змушена переїхати з Харкова у Хмельницький через війну. Я дізналась через соціальні мережі про можливість опанувати професію швачки і подала заявку, вирішивши спробувати чи вдасться мені опанувати цю професію та працювати за нею. Навчання мені дуже сподобалось, все було у прекрасній позитивній атмосфері, чого мені бракувало останнім часом і я отримала разом із сертифікатом, практичні вміння, які вже застосовую на практиці працюючи на місцевому підприємстві”, – поділилась своїми враженнями випускниця першого набору Освітнього Хабу Хмельниччини Ірина Березенко.  

     Мережа Освітніх Хабів ініційована Міністерством освіти і науки України, спільно з Інститутом модернізації змісту освіти та Асоціацією інноваційної та цифрової освіти.

 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.