bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Особливості реєстрації громадських організацій в умовах війни
27.05.2022

Сьогодні великий громадянський фронт діє в Україні, закриває життєво важливі запити, допомагає людям, яким вдалось евакуюватись, і які залишаються в зонах бойових дій, забезпечує для них гуманітарну, правову та психологічну підтримку. Ініціатив небайдужих більшає, розуміння, що роботу можна і потрібно робити більш ефективно, мотивує активістів реєструвати свої громадські організації.

Як наразі виглядає цей процес, які ключові перешкоди в реєстрації ГО в умовах воєнного стану для EUProstir поділились представники команди УНЦПД, зокрема, Дмитро Мазурок, координатор проєкту “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства”, та Юлія Панура, консультантка з питань оподаткування ОГС та благодійної діяльності. 

З якими питаннями найчастіше звертаються?

До команди правової допомоги найбільше зверталися із запитами щодо внесення змін до реєстраційних даних (коригування у статуті мети та завдань організацій громадянського суспільства, включення до статуту такого напряму діяльності як “сприяння обороноздатності та мобілізаційної готовності країни, захисту населення у надзвичайних ситуаціях мирного і воєнного стану” згідно Закону № 5073), документальне оформлення надання адресної благодійної допомоги у вигляді одягу та ліків, порядку отримання благодійною організацією гуманітарної допомоги з-за кордону, особливостей документального оформлення передачі рухомого майна в якості благодійної допомоги.

Гаряча лінія надає юридичні консультації та підтримує організації громадянського суспільства в таких питаннях:

  • Підготовка документів для заснування ОГС/БО та допомога в процесі реєстрації.
  • Отримання ознаки неприбутковості.
  • Оподаткування ОГС і благодійної діяльності.
  • Звітування ОГС/БО.
  • Ввезення гуманітарної допомоги.
  • Механізми взаємодії з органами влади.

Звертатись з питаннями на гарячу лінію можна телефоном: +380632347440, електронною поштою [email protected] або через сторінку у Facebook Ukrainian Center for Independent Political Research. Також корисні поради можна знайти у Довіднику громадського активіста, який містить покрокові інструкції з питань реєстрації ОГС/БО, зразки документів та приклади їхнього заповнення.

Гаряча лінія правової допомоги для громадських об’єднань та благодійних організацій функціонує у рамках проєкту “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України”.

Детальніше, як виглядає практика реєстрації ОГС/БО під час війни, які найбільші проблеми називають активісти та ініціативні групи, що здійснювали реєстрацію організації громадянського суспільства та благодійної організації — про це детальніше можна дізнатись в огляді EUProstir: Державна реєстрація організацій громадянського суспільства: огляд практики в умовах воєнного стану.

Контакти

  • https://euprostir.org.ua

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.