bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Як ВПО стати на облік в центрі зайнятості без звільнення з попередньої роботи?
26.05.2022

Юристка ГО «Запорізький правозахисний центр» Ванда Вєровська надала юридичну допомогу мешканці тимчасово непідконтрольного уряду України міста Пологи, Запорізької області, з питання, як стати на облік в центрі зайнятості ВПО, яка у встановленому законом порядку не була звільнена з попереднього місця роботи.

Особливістю цього випадку стало те, що на час звернення за допомогою мешканка міста Пологи Олена (імʼя мешканки змінено з міркувань безпеки) не була звільнена з місця своєї роботи і була відсутня можливість такого звільнення у зв’язку з окупацією міста. Ця обставина сама по собі унеможливлювала стати на облік в центрі зайнятості в місті Запоріжжя, оскільки формально вона не була звільнена та вважалася такою, що не є особою, яка потребує у працевлаштуванні. Але на час її звернення Верховною Радою вже був підписаний відповідний Закон, який стосується функціонування сфер зайнятості та загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття в період воєнного стану (законопроєкт № 7275). Йдеться про проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо деяких питань функціонування сфер зайнятості та загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття в період воєнного стану». Після підписання цього Закону Президентом України, Олені вже непотрібно було звертатися до суду для отримання судового рішення про її звільнення, що дуже заощадило їй час та зусилля для отримання статусу безробітної.

Отже, відповідно до внесених змін у частині четвертій статті 7 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» (Відомості Верховної Ради України, 2015 р., № 1, ст. 1; 2016 р., № 6, ст. 58) – «Внутрішньо переміщена особа, яка не мала можливості припинити трудовий договір (інший вид зайнятості) відповідно до пункту 1 статті 36, статей 38, 39 Кодексу законів про працю України у зв’язку з неможливістю продовження роботи за таким трудовим договором (іншого виду зайнятості) за попереднім місцем проживання, для набуття статусу безробітного та отримання допомоги по безробіттю і соціальних послуг за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням на випадок безробіття має право припинити такий трудовий договір в односторонньому порядку, подавши до центру зайнятості за місцем проживання внутрішньо переміщеної особи заяву на ім’я роботодавця про припинення трудового договору»; датою припинення трудового договору є день, наступний за днем подання такої заяви.

Центр зайнятості за місцем проживання внутрішньо переміщеної особи у день припинення трудового договору повідомляє про це:

-       роботодавця (будь-якими засобами комунікації, у тому числі електронними);

-       територіальний орган Пенсійного фонду України;

-       територіальний орган Державної податкової служби.

 

Нагадаємо, що з квітня за ініціативи ГО «Запорізький правозахисний центр» розпочав роботу Віртуального центру правового захисту мешканців Запорізької області та внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Юристами центру надається первинна правова допомога для ВПО з тимчасово непідконтрольних уряду України територій Запорізької, Донецької та Херсонської областей, людям старшого віку та людям з інвалідністю, що нині знаходяться в області. Юристи центру надають юридичну допомогу по Skype, Viber, Facebook і за телефонами гарячої лінії:

+380 96 028 9173, +380 50 6086204, +380 97 222 59 85

[email protected] 

 

Матеріал підготовлено командою проєкту «Безкоштовна правова допомога ВПО та вразливим верствам населення у Запорізькій області», що реалізується ГО «Запорізький правозахисний центр» за сприяння ПРООН у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.