bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Ваші права та психічне здоров’я під час війни
23.05.2022

Як не стати жертвою психіатрії під час стресу? У суспільстві залишається поширеною помилкою, що психіатри допомагають з психічними та психологічними проблемами людини. Це шахрайство. Сьогодні ми знову розглянемо цю тему, зосередившись на правових аспектах питання.

Війна зруйнувала звичний побут. Навколо багато страху і втрат. Для більшості людей це абсолютно новий досвід, і багато хто не знає, як впоратися з негайною захисною реакцією організму на таку потужну і небезпечну зовнішню дію. Люди шукають способи впоратися з цим, як допомогти іншим і зменшити тривожність, заспокоїтися, спати тощо. Раніше ми публікували поради, як зберегти психічне здоров’я у воєнний час. Незважаючи на свою простоту, вони ефективно допомагають підтримувати психічну стабільність.

Можливо, хтось звертається за допомогою до психіатра. Ці люди повинні пам’ятати, що психіатричні методи небезпечні для людини і часто супроводжуються порушенням прав. Якщо вам радять прийом психотропних препаратів, різних заспокійливих або антидепресантів, то потрібно знати, що ці препарати за своєю природою є наркотиками, і замість вирішення проблеми вони можуть посилити проблему.

Короткочасна ейфорія та уявний спокій супроводжуються побічними ефектами, які не тільки порушують фізичне здоров’я, але також можуть призвести до підвищеної тривоги, невмотивованої агресії, суїцидальних думок і глибокої депресії. У цьому випадку GKPL рекомендує альтернативне психіатричне лікування.

Якщо вам пропонують звернутися до психіатричної лікарні, ви повинні знати, що відповідно до статті 13 Закону України «Про психіатричну допомогу»,

будь-яке психіатричне втручання може здійснюватися лише за вільною та усвідомленою згодою особи, якщо немає рішення суду про примусове догляд.

На жаль, психіатри часто можуть переконати людину підписати так звану «добровільну згоду» шляхом залякування, погроз або навіть насильства.

Зазвичай це трапляється, коли людина перебуває в психлікарні і перебуває під впливом примусових психотропних препаратів, які змінюють свідомість і мають жахливий вплив на стан людини.

Відповідно до статті 13 Конституції України кожен має право на свободу і особисту недоторканність.

Жодна особа не може бути заарештована або затримана інакше як за обґрунтованим рішенням суду і лише на підставах і в порядку, встановлених законом.

Психіатр не може тримати клієнта в лікарні проти його волі, якщо в присутності клієнта не буде отримано законне рішення суду. Психіатри часто обманюють або притягають до відповідальності людину, оточену наркотиками, які заважають їй контролювати себе та свої думки, або роблять це за їх відсутності, коли суб’єкта взагалі немає.

Таким чином, жодне лікування не повинно проводитися без вільної та усвідомленої згоди, якщо немає рішення суду щодо примусових заходів медичного характеру.

Якщо Ви або Ваші родичі госпіталізовані до психіатричної лікарні проти Вашої волі або просто хочете виїхати, відповідно до статті 18 Закону України «Про психіатричну допомогу».

Виписка особи, яка добровільно госпіталізована до психіатричної лікарні, здійснюється за письмовою заявою особи або її законного представника або за рішенням лікаря-психіатра.

Про примусове утримання в психіатричній лікарні рішення має бути прийнято колегією психіатрів протягом 24 годин після поміщення, а також має бути розглянуто в суді протягом 24 годин. Якщо людина прийшла до лікарні добровільно, вона також має право добровільно вийти.

Для цього або собі, або комусь, хто йому допомагає, потрібно написати заяву-заявку і відправити її в офіс для прийняття разом із вхідним номером. Психіатри можуть втручатися у виписку, але це було б порушенням прав, і вони не мають законних підстав для затримання (якщо немає рішення суду).

Знати свої права. Бережіть себе та своїх близьких!

Контакти

  • +38 (067) 465-3305

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.