bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

В Івано-Франківськ привезли виставку про війну
18.05.2022

Через мандрівну стендову виставку “На зламі” в Івано-Франківську розказують про злочини та проблеми, які пережили мешканці Донбасу, коли у 2014 році почався наступ росії на територію України. Захід ініціювала громадська організація “Молода Просвіта Прикарпаття”. Експозиція демонструватиметься у трьох локаціях - на “стометрівці”, у фортечній галереї “Бастіон” (до 24 травня) та Франківському драмтеатрі (з 24 травня до 7 червня).

На зламі” - це 14 двосторонніх стендів. На одній стороні розміщено уривки з історій людей, з якими документатори правозахисних організацій записали інтерв’ю. Опитані – це постраждалі від обстрілів, ті, кого переслідували незаконні збройні формування та піддали незаконному ув’язненню за активну громадську позицію, ідейні переконання чи релігійні вірування. Люди описують події, що відбулися з ними, говорять про свої почуття, діляться рефлексіями щодо пережитого. На другій стороні розміщені ілюстрації – збірний образ, що доповнює історії та візуалізує проблему, якій присвячено стенд. Інфографічні зображення покликані врівноважити суб’єктивні висловлювання героїв виставки об’єктивною інформацією – даними соціологічних опитувань, результатами досліджень. Статистична інформація показує зміни, які відбувалися на рівні українського суспільства чи держави загалом.

Експозиція стає і певним майданчиком для дискусій про те, як і чому почалася війна, як вона змінила людей та як нам варто будувати суспільство, виходячи з теперішніх подій. Ця виставка дає можливість постраждалим бути почутими, а глядачам - провести паралелі між тим, що відбувається в Україні з 2014 року і новим загостренням після 24 лютого”, - зазначила керівниця ГО “Молода Просвіта Прикарпаття” Євгенія Бардяк.

Жителі Донбасу першими побачили, що таке агресія росії проти України. Окуповані регіони вісім років живуть за російськими законами, а фактично - беззаконням та диктатурою. Люди, які змогли звідти вирватись, пройшли важкий шлях пошуку нового дому. Зараз багатьох війна наздогнала вдруге. Серед таких і гості, що завітали на відкриття, - голова ради ВПО при Луганській обласній військово-цивільній адміністрації Яна Любімовата лікарка і волонтерка Оксана Мироненко. Кожна з них прожила свою історію, а зараз вони об’єднуються та допомагають евакуйовувати маломобільних осіб з території бойових дій.

За словами Яни Любімової, питання терору росії проти українців поступово зникає з порядку денного не тільки за кордоном, а й у відносно мирних регіонах України. Тому через публічні заходи та ініціативи потрібно нагадувати усім, що боротьба триває.

Війна дуже стомлює як нас самих, так і наших західних партнерів. Але ми розуміємо, що це все не на один день чи місяць. Власне, комунікація, як збройна агресія росії впливає на людей, військових, громади, як ми змінюємося - це має постійно артикулюватися в інформаційному просторі для того, щоб була підтримка, розуміння та включеність у роботу на перемогу”, - наголошує Любімова.

Перше відкриття виставки відбулося ще в червні 2019 року у Києві. Далі виставка поїхала на Луганщину в Сєвєродонецьк, Лисичанськ та Донеччину - у Слов’янськ, Краматорськ і Покровськ. Зараз ці території активно обстрілюються ворожим військом.

 

Виставка «На зламі» створена в рамках проєкту «Уповноваження громадського суспільства для трансформації культури пам’яті – ненасильницькі шляхи вирішення жорстокого минулого Донбасу», що реалізується громадськими організаціями Kurve Wustrow (Німеччина) та членами Коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі» за підтримки Федерального уряду Німеччини. У проєкті взяли участь організації-учасники Коаліції: БФ «Восток-SOS», ГО «Кризовий медіа-центр “Сіверський Донець”», ГО «Молода Просвіта Прикарпаття», ГО «Громадський центр правозахисних досліджень», ГО «Громадський комітет захисту конституційних прав та свобод громадян» та ГО «Східноукраїнський центр громадських ініціатив».

[email protected]

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.