bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

«Українки в науці, яким аплодує світ» зустрілись зі школярками в День жінок в науці
21.02.2022

До Міжнародного дня дівчат і жінок у науці, що святкується з 2015 року,  ініціатива «Дівчата STEM» Центру «Розвиток КСВ» за підтримки L’Oréal Україна організували зустріч школярок та студенток з українськими науковицями. Основною метою заходу було зацікавити дівчат приділяти більше уваги природничим предметам та змотивувати на подальший розвиток у науковій сфері.

Запрошені науковиці є фіналістками 4-го сезону Української Премії L’Oréal-UNESCO «Для жінок у науці». Вони розказали про свій шлях до визнання, над чим вони зараз працюють, та як інтегрують науку у своє життя. 

Катерина Захараш, директорка з корпоративних комунікацій L’Oréal Україна:

«Українська Премія L’Oréal-UNESCO «Для жінок у науці» набула особливого значення для українських науковиць, адже це їх можливість самовираження та підтвердження знань та досягнень. Проте гармонійний розвиток неможливий без обміну досвідом та залучення молодих дівчат. Тож спільне святкування Міжнародного дня дівчат та жінок у науці стане ключовою точкою розвитку для школярок та студенток. Ми за те, щоб дівчат у STEM ставало більше, адже світові потрібна наука, а науці — жінки».  

Марина Саприкіна, Керівниця Центру «Розвиток КСВ»:

«Завдяки компанії L’Oréal вся Україна знає молодих науковиць. І саме три роки тому ініціатива «Дівчата STEM» першою стала святкувати День жінок у науці в Україні зустрічами школярок з молодими науковицями. Впевнена, що знайомство з українськими дівчатами, чиїм наукові досягненням аплодують у світі,  змотивує дівчат зануритися у світ STEM та знайти своє місце в ньому. І дівчат у науці стане більше».

Під час конференції учасниці та учасники познайомилися з надихаючими жінками в науці, дізналися про їхні історії успіху та дослідження. Запрошеними спікерками-науковицями стали фіналістки Української Премії “Для жінок у науці”:

  • Анна Косогор, докторка фізико-математичних наук, старша дослідниця, в.о. зав.лабораторії, Інститут магнетизму НАН України та МОН України; 
  • Анна Островерх, докторка технічних наук, в.о. зав.лабораторії, Інститут проблем матеріалознавства імені І. М. Францевича НАН України;
  • Катерина Теребіленко, кандидатка хімічних наук, доцентка кафедри неорганічної хімії хімічного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

«Завдяки Премії від L’Oréal-UNESCO нам вдається показати дівчатам та всьому світі, що жінка в науці — це не сіра мишка в халаті й не тільки розумні дівчата з сильним стержнем, а й ті, що можуть зробити значно більше та штовхати науку вперед. Мені дуже приємно доносити цю думку до школярок та студенток й заохочувати не здаватися, а розвиватися у світі науки», — Катерина Теребіленко, кандидатка хімічних наук, доцентка Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Учасниці, які доєдналися до конференції як онлайн, так і офлайн, мали змогу поставити свої запитання та дізнатися відповіді на такі питання: чи перспективно в наш час дівчатам присвячувати себе науці або як жінці знайти баланс між своєю жіночністю, роботою та сім’єю. 

«Всі ми знаємо, що з кожним роком у світі кількість та роль жінок в науці збільшується. І я рада на нашому прикладі продемонструвати дівчатам, що в Україні є шлях розвитку для дівчат та заохотити їх до розвитку, а головне — до віри в свої сили», — Анна Косогор, докторка фізико-математичних наук, старша дослідниця, в.о. зав.лабораторії Інституту магнетизму НАН України та МОН України. 

Після основної частини конференції для учасниць, які присутні офлайн, був проведений формат «Світового Кафе», що дав змогу ближче познайомитися та оговорити цікаві питання, а також створити мінімальний план розвитку для дівчат, які вже цікавляться наукою. 

«Науці потрібні жінки, тому що жінки це можуть! І ми не повинні втрачати цей величезний потенціал для розуміння минулого, подолання викликів сучасності та розвитку майбутнього. Наука — це знання, досвід, розвиток, самовдосконалення, але найголовніше — це шлях до пізнання минулого, теперішнього, майбутнього. І я рада поділитися цими знаннями з молодим поколінням дівчат», — Островерх Анна, докторка технічних наук, в.о. зав. лабораторії Інституту проблем матеріалознавства ім. І.М.Францевича НАН України.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.