bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

В Україні запускають Національний план про безпеку для жінок під час збройних конфліктів
26.01.2022

В Україні стартує трирічний проєкт “Жінки, мир, безпека”. Він націлений на локалізацію Національного плану дій 1325 в Луганській, Львівській, Харківській та Хмельницькій областях документу Ради Безпеки ООН щодо забезпечення миру і безпеки для жінок  під час військових конфліктів в цивільному житті у 85 країнах світу.

Місцевим громадам та владі допоможуть сформувати найбільш актуальні проблеми жінок під час військових конфліктів, серед них домашнє насильство, гендерне насильство, зміцнення позицій жінок в поліції, армії, захист жінок під час військових конфліктів та спільними силами реалізувати програми для вирішення регіональних потреб.

Зокрема, Уряд Королівства Нідерланди надає на реалізацію Проєкту фінансову та консультаційну підтримку в розмірі 2,2 млн євро.

Для нас дуже важливо допомогти у втіленні Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 “Жінки, мир, безпека” в регіонах України. Залучення жінок до прийняття рішень щодо побудови миру і зміцнення безпеки в громадах – це принципове питання. Адже лише таким інклюзивним шляхом можна врахувати інтереси усіх, на кого впливють  та вплинули воєнні дії», – зазначає заступник Голови Місії Посольства Королівства Нідерланди в Україні Пітер ван Вліт.

Український Жіночий Фонд, який реалізовуватиме проєкт, застосовуватиме власну методологію локалізації процесу 1325. 

«Локалізація – це індивідуальний підхід до місцевих потреб і залучення місцевих зацікавлених сторін до реалізації. В умовах збройної агресії Російської Федерації проти України та окупації частини території Донецької та Луганської областей, Автономної Республіки Крим та міста Севастополь місцеві плани дій в питаннях миру, безпеки і участі жінок будуть різними в кожній області, в кожному відомстві.  Для того, щоб вони були дієвими, над ними разом повинні працювати державні структури і органи місцевого самоврядування, громадські та міжнародні організації», – пояснює необхідність проєкту Урядова уповноважена з ґендерної політики Катерина Левченко

Це вже другий запущений такий план для регіонів, перший був реалізований з 2018 по 2021 рік. Луганська область - одна з найдосвідченіших в Україні. Регіон уже вісім років потерпає від російської агресії і вдруге долучається до проєкту “Жінки, мир, безпека”.

«Навчання і грантова підтримка Українського Жіночого Фонду дозволили жінкам Луганщини не тільки долучитись до формулювання пріоритетів місцевих планів дій 1325, а й втілювати їх: від регулярних консультацій з органами місцевого самоврядування до спільних безпекових акцій з поліцією, надання гуманітарної допомоги постраждалим від стихійного лиха, відкриття жіночих бізнесів, зон відпочинку та занять спортом, гідних санітарних умов у закладах охорони здоров’я.», – розповіла координаторка Коаліції «Луганщина: Жінки. Мир. Безпека» Оксана Луньова.

Серед вже реалізованих проєктів Плану: програма “Безпечний транспорт для жінок і дівчат” в Рубіжному, створення груп подовженого дня для дітей військовослужбовиць і центру психологічної реалібілітації для родин військових в Хмельницькому, тренінги для поліцейських, що працюють з жертвами домашнього насильства, запуск спецпрограми з гендерної рівності у Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ.

Контакти

  • Ольга Ситнік
  • +38 050 764 34 20

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.