bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Програма розвитку громадянського суспільства на 2022-2024 роки у Вознесенській громаді
08.12.2021

Пропозиція про необхідність розробки Програми розвитку громадянського суспільства на 2022-2024 роки у Вознесенській громаді стала підсумком першого дводенного навчання у  «Школи громадянської дій», що   вчора провели експерти  #Громадська префектура.

«Сьогодні завершився дводенний тренінг в рамках “Школи громадянської дії’ для активістів ОСН, громадських організацій та депутатів Вознесенської громади. 

Учасники ознайомилися з інструментами участі громадян у вирішенні міських проблем, основами формування міського бюджету, пошуком донорів для фінансування проектів громадських об’єднань»,

 - так прокоментувала подію Тетяна Зелинська,  громадський префект, голова ГО «Вознесенська асоціація розвитку місцевої демократії», депутатка Вознесенської районної ради.

Під час навчання кожен учасник отримав консультації з питань:

  • Як з’ясувати головні  проблеми на території ОСН , в  мікрорайонах міста.
  •  Що з цими проблемами  робити далі?
  • Як правильно написати проекти щодо вирішення цих проблем та куди ці проекти направити, щоб отримати фінансування? 
  • Як використовувати методи місцевих ініціатив, електронних петицій, громадських слухань для вирішення проблем  мікрорайону, щоб міська влада почула і прийняла відповідні управлінські рішення ?

Учасники «Школи громадянської дії” також обговорили питання щодо спільних дій громадських активістів та депутатів міської ради щодо визначення  та вирішення проблемних питань  у Вознесенській громаді.

 

Першим спільним кроком стала  пропозиція до міського голови щодо розробки міської Програми підтримки розвитку громадянського суспільства на 2022-2024 роки, яка була підписана  учасниками тренінгу та направлена до Вознесенської міської ради.

«Ми вважаємо, що у Програмі необхідно буде  прописати  завдання  і заходи з  розвитку  ОСН, спільної діяльності громадських організацій для активізації   та спроможності громадянського суспільства Вознесенської громади;   для  організації відкритого діалогу «Громада – Влада» у напрацюванні рішень органів місцевого самоврядування, необхідних , в першу чергу, для її жителів..

Зокрема ,  доцільно було б повернути практику проведення міських конкурсів проектів громадських організацій  та ОСН.

       На нашу думку це буде сприяти підвищенню громадянської активності в питаннях вирішення місцевих проблем та управління розвитком Вознесенської громади», - підсумувала розмову Тетяна Зелинська.

Зі свого боку, Тетяна Золотухіна, методистка коаліції Громадська префектура , експертка ГО « Фонд розвитку м. Миколаєва»  презентувала  підсумки громадського аудиту стану розроблених документів, Положень та процедур щодо використання інструментів місцевої демократії  у 5-ти  громадах Миколаївщини, який провів Фонд розвитку Миколаєва та запросила учасників навчання до просування проекту згаданої місцевої програми та місцевих процедур громадської експертизи і аудиту:

 «Вознесенська громада є лідером як у регламентації форм місцевої демократії, так і іх застосування!,- відзначила Тетяна Золотухіна.

Ви маєте з 2004 р. практику діяльності ОСН, громадських префектів та екологічних громадянських ініціатив зокрема з використанням місцевої ініціативи і громадських слухань.

Ваша успішність визнано експертами і практиками місцевої демократії з 9-ти областей України за підсумками міжрегіонального семінару, що у листопаді 2021 року відбувся у Вознесенську та Миколаєві. 

Але наш аудит рекомендує оновити практику ресурсної підтримки демократії участі, самоорганізації та громадянських ініціатив через прийняття згаданої Програми, процедур громадських експертизи/аудиту та створення і діяльності ОСН.

Їх прийняття стане відродженням механізму ресурсної підтримки  як ініціатив ОСН і об’єднань вознесенців, так громадянських ініціатив з підвищення ефективності і прозорості  місцевого самоврядування.».

Учасники пройшли перші кроки написання проектів, навчилися визначити проблему та мету проекту, категорії людей, хто буде зацікавлений в реалізації цих проектів, де і як шукати донорів , які зможуть фінансувати цей проект.

Це тільки початок!!!

Навесні відбудеться наступний тренінг, на якому будуть проаналізовані ті проекти, які учасники підготують. 

З питань участі у партнерської ініціативі  по місту Вознесенську звертатись до:

Тетяна Зелинська  — голова  ГО «ВАРМД,  громадський префект по Миколаївській області, депутатка Вознесенської районної ради ,   тел.0663125963 , 

E-mail: [email protected] 

Прес-служби  ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва» та ГО  Вознесенська асоціація розвитку місцевої демократії»

______________________________________________

Діяльність відбувається за підтримки проекту  «Дієва місцева демократія у гармонійних громадах Миколаївщини», що реалізуються ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва» (далі ФРММ) за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» та Європейського Союзу в рамках грантового компоненту проєкту EU4USociety.

EU4USociety – спільний проєкт Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу, що спрямований на посилення залучення, сталості, спроможності, актуальності та впливу українського громадянського суспільства у вирішенні актуальних внутрішніх, регіональних та глобальних викликів.

Реалізація довготермінової партнерської ініціативи  відбувається на виконання Меморандуму про співпрацю від 19.11.2020р між  ФРММ та Вознесенською міською радою та при партнерстві з ГО «ВАРМД» .

Контакти

  • 0512473879

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.