bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Освітній ХАБ в ГО «ЕКО Березань»
07.12.2021

Зібрав у себе 3 грудня 2021 р 18 учасників  громадських ініціатив та представників місцевого самоврядування на перший семінар- тренінг «Школи громадянської дії».

Як перейти від  ініціювання толок  та розбудови дитячих майданчиків до діалогу та взаємодії громада – влади для модернізації системи погодження з ТПВ, благоустрою екології, а також доброї освіти, медицини та інше?

Які для цьго є у Березанської ТГ інтструменти демократії участі ?

Саме  цім питанням і було присвячено перше навчання .

Експертка ФРММ та методистка коаліції «Громадська Префектура» Тетяна Золотухіна  ознайомила з можливостями інструментів місцевої демократії:

«У Березанській ТГ є досвід проведення громадських слухань за ініціативою селищного голови при прийняті Стратегії, Статуту та з ЕКО- питань лиману, р. Сосик.

Вітаємо створення громадської ради при селищному голові з питань освіти за участю громадськості, депутатів, освітян, посадовців. https://berezanska-gromada.gov.ua/news/1638779302/ .

Ії метою є формування спроможної мережі закладів освіти Березанської громади. Так, селищною радою виконуються рекомендації нашого громадського аудиту системи освіти

Загалом, громадські ради при органах місцевого самоврядування, органи самоорганізації населення (ОСН) , громадські слухання, місцеві ініціативи , е-петиції є  інструментами ФМД, що пропонує національне законодавство амбасадорам для захисту інтересів жителів у діалозі з владою»

Також експертка презентувала громадський аудит стану прегламентації і практик ФМД у 5-ти  громадах Миколаївщини та запросила зацікавлені сторони ТГ до їх формування як  місцеві НПА:

« Ми пропонуємо разом модернізувати процедуру запровадив локальні слухання та спростив доступ жителів до ініціювання та проведення всеберезанських громадських слухань.

Для слухань доцільно запровадити принцип «мовчазної згоди» зокрема зменшив 10-ти відсотковий поріг підписів ініціаторів всеберезанських слухань та надав такі права представникам громадських організацій, благодійних фондів, ОСН як це практикується у м . Миколаєві.

Також робочої групі рекомендуємо сформувати положення про створення і діяльність громадських рад, ОСН а також щодо проведення місцевих інціатив, е –петицій, громадських експертиз.

А так прокоментував подію  голова ГО «ЕКО Березань», депутат селищної ради Олексій Сидорчук :

Освітній ХАБ стартував! Ми обговорили питання співпраці влади та громадськості заради вирішення проблем. якості освіти медицини,  екології та впливу на бюджетний процес.

Окремо хочу відзначити представників Коблівської громади, які нас зрозуміли, які готові разом з нами рухатися далі у процесі розвитку громадянського суспільства.

Нажаль  захід проігнорували майже усі старости.  Звертаюся до старост окремо. - Шановні панове! Вибачте, Ви представляєте інтереси не феодів, щоб вести себе як феодали.

А раз так, то Ви перші маєте пропонувати теми, які ми з Вами у ХАБі мусимо вивчати,  проговорювати та відстоювати за допомогою ОСН, громадських рад та інших ФМД

Разом з тим, я хочу подякувати усім тим активістам ГО «ЕКО Березань» та інших організацій, які підійшли до цього питання не формально, а проявили власну ініціативу, ставили не зручні запитанні і дійсно цікавились механізмами, які існують та направленні на розвиток наших громад. Цим постом я звертаюся до них та до тих, кому це цікаво:

Пропонуйте теми, які Вас цікавлять, щоб ми підготували наступні тренінги у нашому ХАБі.  Разом до Перемоги!».

Загалом, у програмі наступного навчання  Школи – тренінг  з залучення грантових ресурсів для діяльності  «ЕКО-АМБАСАДОРІВ».

Нагадуємо, що протягом 2021-22 року випускники Школи реалізують відповідні ініціативи в рамах Стратегії громади.

Запрошуємо місцевих депутатів, активістів сіл ТГ, учасників громадських ЕКО — ініціатив, зокрема погодження з ТПВ і благоустрою у Школу!

Рєстрація учасників Школи громадянської діє на https://docs.google.com/forms/d/1V6d6kwtCwQqxo5B29oCgp-UkCXHQgA_hKbNWSfZWEoI/edit

З питань участі у партнерської ініціативі звертатись до Олена Вартанян (офіс-менеджер ФРММ ), [email protected]. (0512) 47-38-79

Прес-служба ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва»
Діяльність відбувається за підтримки проекту «Дієва місцева демократія у гармонійних громадах Миколаївщини», що реалізуються ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва» (далі ФРММ) за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» та Європейського Союзу в рамках грантового компоненту проєкту EU4USociety.

EU4USociety – спільний проєкт Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу, що спрямований на посилення залучення, сталості, спроможності, актуальності та впливу українського громадянського суспільства у вирішенні актуальних внутрішніх, регіональних та глобальних викликів.

Реалізація довготермінової партнерської ініціативи «Березанська  ЕКО-громада» відбуваєтся на виконання Меморандуму про співпрацю від 08.11.2020р між ФРММ та Березанською селищною радою та при партнерстві ГО «ЕКО Березань».

 

Контакти

  • 0512473879

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.