bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Дотримання прав на реабілітацію жертв катувань в Україні
29.11.2021

29.11.2021 р. відбувся  круглий стіл «Обговорення проблемних питань  з дотримання прав на реабілітацію жертв катувань в Україні, грузинський досвід надання комплексної допомоги постраждалим від катувань», що організований в рамках проєкту «Вплив громадянського суспільства України та Грузії на створення системи реабілітації для жертв катувань в обох країнах, обмін між країнами успішними програмами комплексної допомоги жертвам тортур, зокрема постраждалим від воєнних конфліктів»  за підтримки ОБСЄ/БДІПЛ.

Під час круглого столу виступила регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Дніпропетровській області - Кокшарова Тетяна Анатоліївна, яка розповіла про функцію національного превентивного механізму у форматі «Омбудсман+». Зазначила, мету моніторингових візитів до місць несвободи - превенція  катувань інших жорстоких, нелюдських або таких що принижують людську гідність, видів поводження та покарання.  

Координатор програм Грузинського центру психосоціальної та медичної реабілітації жертв тортур (GCRT) – Софо Табагуа та психотерапевт Михайло Сінітсо (GCRT) розповіли про роботу Центру. Надали інформацію стосовно моделі надання комплексної реабілітації жертвам тортур в грузинському Центрі (GCRT).  

Ірина Лось, що є координатором даного проєкту, повідомила про проблемні питання щодо реабілітації осіб, що піддавалися тортурам та/або перебували в полоні в Україні, про міжнародні стандарти реабілітації. Наголосила, що  держава несе головну відповідальність за реалізацію міжнародних стандартів у галузі прав людини, включаючи реабілітацію жертв катувань. На жаль, ці конкретні позитивні зобов’язання щодо реабілітації жертв катувань в Україні не виконуються, та  свідчить про те, що держава, як це має бути, не ставиться до дотримання зобов’язань у цій галузі серйозно. Національне законодавство України на сьогодні  не містить жодних положень, що стосуються встановлення статусу жертв тортур, та  відповідно – реабілітації жертв тортур. Тому, актуальне завдання сьогодення: приведення національного законодавства у відповідність до вимог міжнародних стандартів.

Під час круглого столу виступила директор  НБФ «Нове життя». Наталя Мезенцева   розповіла про те, що  реалізацією права на реабілітацію жертв тортур в Україні займаються виключно НУО, які виконують програми за рахунок міжнародних донорів, оскільки на державному рівні дане питання залишається не вирішеним.  

Наталія Аляб’єва, координатор програми «Подолання наслідків збройного конфлікту на Донбасі за допомогою забезпечення права на соціальний захист осіб, які отримали поранення» розповіла про реалізацію програми за підтримки ОБСЄ/БДІПЛ та наголосила про важливість запровадження системи реабілітації та прийняття на законодавчому рівні положень, що стосуються встановлення статусу та, відповідно, реабілітації жертв катувань.

Контакти

  • Iryna Los

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.