bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Вплив виборчих технологій на ефективність виборчого процесу в Україні
27.11.2021

Під  час  виборчого  процесу  кандидати застосовують  усі   їхні   можливості      для    здобуття    голосів    саме за   їх кандидатуру.  Водночас,  практикують  як  засоби,  які  не  порушують  чинного виборчого      законодавства       (легальні    виборчі     технології),    так    і  ті,  які   є неправомірними   (нелегальні)   –   маніпулювання   електоратом.  Останні значно підривають конституційні  положення про демократію в Україні.   Понад   те,   реалізація   активного   виборчого   права   несанкціоновано  обмежується,       коли    застосовують       «брудні     виборчі     технології»,     такі    як: реєстрація   “кандидатів-двійників”,   подання   технічних   кандидатів   у   члени дільничної      виборчої     комісії,   застосування      парамілітарних       організацій  як спостерігачів,   зловживання   службовим   становищем  -  адміністративний ресурс. 

Особливостями виборчих технологій можна визначити їх як позитивний, законний, роз’яснювальний характер, так і негативний незаконний характер фальсифікацій. Позитивні технології можуть стосуватись надання додаткової інформації про кандидата шяхом особистих зустрічей, агітаційних дій, формування незаангажованого уявлення про особу, яка обирається; так і негативний, що призводить до відсторонення від кандидата або партії, розповсюдження неправдивої, неперевіреної інформації з метою спотворення образу.

Досліджуючи дану тему, приймаючи учась у виборах 2010 року  по мажоритарці, пройшовши шлях від  заступника керівника виборчого штабу до побудованої якісної  і, в результаті - успішої роботи на ВО - приходимо до  ряду логічних висновків. Ставши депутатом м.Чернігові в 26 років, без жодної підтримки впливових політичних сил, лише брендинг, аналізуючи  виборчі технології, беручи до уваги актуальність діджиталізаційних процесів, можна голосно говорите про факт того, що до результату виборів призводять всі технології, які були використані під час передвибочої кампанії. Вони , на разі, різні: легітимні та антитехнології. Яким шляхом йти до успіху кожен кандидат вирішуює для себе сам, ставить перед собою мету та приймає виклики. 

З точки зору актуальності та імплементарності  застосування “виборчих технологій ” в Україні можна запропонувати такі інструменти:

1. Посилити відповідальність за порушення виборчого законодавства, а особливо механізм виявлення правопорушень та притягнення винних як до адміністративної, так і до кримінальної відповідальності.

2. Запровадити системи електронного голосування, а саме використання форми електронної реєстрації та ідентифікації виборців, наприклад, за допомогою використання біометричних даних. Така модель відповідає вимогам Концепції розвитку цифрової економіки та суспільства України на 2018-2020 роки (Цифрова адженда України).

 На сьогодні, успішно впроваджується Единий Портал послуг онлайн - Дія. Завдяки профілю виборця  ДІЯ можна віднайти усю інформацію про себе, як про виборця, швидко перевірити себе у списку виборців та дізнатися виборчу дільницю, знайти всю інформацію щодо виборів, якщо запрошення на вибори загубилося. Пропоную розширити можливості порталу ДІЯ  в контексті реєстрації виборців в день голосування.

3. Пропоную доопрацювати Проект Закону “Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення виборчих прав громадян України шляхом запровадження на виборах голосування поштою та інтернет-голосування”№ 10129 від 06.03.2019року, забезпечення реалізації виборчих прав, гарантованих Конституцією України,  метою якого є повноцінна участь  у місцевих виборах, виборах Президента України, народних депутатів України будь-якого виборця, незалежно від його місця перебування шляхом запровадження голосування поштою та інтернет-голосування та винести його на розгляд профільного комітету.

Контакти

  • Громова Тетяна
  • Голова МГО “Молодь - XXI століття”
  • магістрантка Навчально-наукового інституту публічного управління та державної служби КНУ імені Тараса Шевченка

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.