bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Волонтерство у пробації — можливість подарувати щасливе майбутнє
24.11.2021

Екологія, зоозахист, медицина, подорожі за кордон і…пробація. Саме про волонтерство у пробації ми й хочемо сьогодні розповісти. В Україні існує майже 600 регіональних органів пробації, що працюють із засудженими, які відбувають покарання без ізоляції від суспільства або звільнилися з місць позбавлення волі. Понад 400 із них уже залучають до роботи з правопорушниками волонтерів. Цей напрям лише починає розвиватись, проте дуже швидко та впевнено.

Волонтерство в пробації — що ж це таке та з чим його їдять?

Волонтерство у пробації — це допомога людям, які оступилися в житті, вчинили злочин, але не становлять загрози для життя і здоров’я інших людей та відбувають покарання в громаді. Ці люди прагнуть позитивних змін і хочуть стати частиною цієї громади, проте мають різноманітні проблеми й потреби, які самостійно не можуть вирішити. 

Волонтери — це не просто люди, які допомагають тим, кому це потрібно, їх сміливо можна назвати змінотворцями. Надаючи підтримку клієнтам пробації, вони дарують їм надію на краще, а в суспільстві вони розвінчують стереотипи та долучаються до забезпечення безпеки.

 

Що робить волонтер у пробації? Вибір дуже великий.

Навчання та освоєння в суспільстві

Ні для кого не секрет, що у наш час освіта важлива для хорошого працевлаштування та розвитку навиків комунікації. А відсутність стабільного доходу, невміння безконфліктно вирішувати суперечки та досить низький загальний рівень розвитку є одними з найпоширеніших проблем, що призвели до вчинення кримінального правопорушення. Невирішені проблеми є ризиком вчинення нових правопорушень. 

Змінотворці у цьому випадку стають для підопічних наставником, який навчає та дає корисні поради, а інколи допомагає зробити важливий крок до позитивних змін. Студент, наприклад, може допомогти молодій людині, яка є клієнтом пробації, освоїтися у студентському середовищі або допомогти підлітку підготуватися до складання випускного екзамену чи вступних іспитів до вишу. Волонтер може навчити взаємодіяти в команді, опанувати нове захоплення, чи знайти правильних друзів тощо. Він також може організувати або долучитися до проведення різноманітних освітніх і культурних заходів, які сприятимуть розширенню кругозору клієнтів пробації, вихованню у них почуття прекрасного та будуть мотивувати до позитивних змін.

Допомога з працевлаштуванням

Думка про те, що усі правопорушники є злодіями й не мають перспективи на працевлаштування — це лише стереотип. Більшість клієнтів пробації хочуть працювати та дбати про себе і свою родину. Хтось втратив роботу і не знає, куди податися, чи досі не наважився піти у центр зайнятості. Або ж просто не знає, як переглянути вакансії в Інтернеті.

Знання і досвід волонтера у такому випадку є дуже цінними: він, наприклад, допомагає скласти резюме, підготуватися до співбесіди чи знайти те, що подобається підопічному. Змінотворець може сприяти розвитку підопічного. Важливо, аби клієнт пробації розумів, що він має перспективу та шанс на щасливе майбутнє.

Підтримка та поради

Освіта та працевлаштування — це дуже важливі речі. Проте це все стає неможливим, якщо людина не відчуває підтримки. Стань для свого підопічного ментором, який може вислухати, підтримати та порадити. Часто людям потрібна лише звичайна розмова, щоб повірити у себе. Кожен потребує друга, а волонтер — це людина, яка стає для підопічного близьким та вірним товаришем, якому можна довіритись, відкритись та поділитись думками.

Допомога у пробації може бути різною, вона не обмежується лише кількома пунктами. Обери те, що тобі подобається і в чому ти маєш досвід — тоді волонтерство для тебе буде у задоволення. Не варто хвилюватись, що ти не маєш достатньо досвіду, бо на допомогу завжди прийдуть працівники Центру пробації та інші волонтери.

 

Хто може стати волонтером у пробації? Кожен, хто хоче змінювати світ!

Єдиними вимогами для волонтерства у пробації є досягнення повноліття та відсутність судимості або її погашення.

Перевагою для волонтера буде освіта у юридичній сфері, психології, соціології чи соціальній роботі. Проте найголовніше — це бажання, а все решта приходить із часом та практикою.

 

А де ж більше дізнатися про волонтерство у пробації та як подати заявку? Відкриваємо тобі всі секрети.

Нещодавно на Волонтерській Платформі з’явився цілий розділ про волонтерство у пробації. Тут зібрані можливості зі всієї України. Сміливо обирай своє місто, подавай заявку та твори добро.

Також ти можеш звернутись безпосередньо до регіональних підрозділів пробації, які є в усіх містах та великих селищах. Тут радісно зустрічають нових змінотворців, навчають, дають поради та підтримують.

Змінювати світ та робити добрі справи можна по-різному. Волонтерство в пробації — одна із таких можливостей. Долучайся до цього руху та допомагай людям повірити в себе та в успішне майбутнє.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.