bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

В одному з житлових комплексів Миколаєва за підтримки ПРООН запровадять компостування
02.11.2021

У жовтні ГО “Плато” за підтримки ПРООН в Україні було проведено освітню програму «Сафарі для громад: компостування в містах». Ювілейне, п’яте, «полювання» зібрало рекордну кількість учасників — 357. У межах проєкту також відбувся конкурс, у багатоквартирному будинку переможця якого організатори запровадять пілотну ініціативу з компостування.

«Сафарі для громад» – формат, орієнтований на залучення активних мешканців до пошуку природоорієнтованих рішень у відповідь на найгостріші екологічні виклики. Такими викликами можуть бути наслідки кліматичної зміни, збіднення біорізноманіття, нераціональне використання природних ресурсів, а рішеннями - зелені дахи, дощові садки, перголи, живоплоти, квіткові луки тощо. 

Цього разу у нашому фокусі опинилася тема нераціонального поводження із органікою. У межах навчального курсу ми прагнули показати слухачам, що харчові та садові відходи - не повинні бути проблемою. Адже попри відсутність в більшості українських громад централізованої системи їх переробки - компостування надається до впровадження на локальному рівні та є зручним і ефективним рішенням для повернення органіки до екосистеми” - коментує ідею проєкту координаторка проєкту «Природоорієнтовані рішення для сталих міст» ПРООН в Україні Олена Тарасова-Красієва.

Впродовж 19-21 жовтня більше 350 учасників з 111 громад взяли участь у онлайн-навчанні про вплив органіки на кліматичну кризу та погіршення ситуації зі станом довкілля, а також про методи та принципи компостування. В якості окремого навчального блоку було запропоновано ознайомитися із успішними вітчизняними та закордонними практиками компостування органіки на рівні квартири,  будинку та громади. Після навчання мешканці багатоквартирних будинків мали можливість взяти участь у конкурсі на комплексне налагодження процесу компостування у багатоквартирному будинку.

Призером конкурсу став Сергій Колесник з Миколаєва - член правління одного з п’яти ОСББ житлового комплексу “Північна зірка”, в якому проживає майже 1500 мешканців. Саме для їх потреб організатори та експерти допоможуть налагодити процес сортування органіки через проведення навчань та поширення інформаційних матеріалів, а також встановлять компостувальний майданчик.

Це зображення має порожній атрибут alt; ім'я файлу 249830119_185380310420887_329014756508840252_n.jpg
 
Житловий комплекс “Північна зірка” у Миколаєві. Фото - Сергій Колесник
 
Мешканці житлового комплексу, в якому живе Сергій, відсортовують вторсировину вже три роки, однак до участі у «Сафарі для громад» з утилізацією органіки справи не мали.

«Перш за все, моя зацікавленість пов’язана зі зниженням обсягів ТПВ, що прямують до міського сміттєзвалища. Звичайно, централізована міська система компостування зараз — недосяжна мрія, але створення поодиноких кейсів на рівні ОСББ може стати першим кроком для популяризації цієї ідеї і досягнення бажаної мети. Я готовий взяти на себе відповідальність за компостування у нашому ЖК», — ділиться мотивацією Сергій.

Загалом у конкурсі взяли участь представники 13 багатоквартирних будинків з Києва, Вінниці, Одеси, Маріуполя, Житомира, Добропілля, Миколаєва, Луцька, Мирнограда, Бучі, Українки. Учасників оцінювали за рівнем мотивації, попереднім досвідом впровадження ініціатив у багатоквартирному будинку, реалістичністю встановлення компостувального майданчика тощо. 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.