bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

В Чернігові відбувся перший Фестиваль DIY
20.10.2021

Ми це зробили! Здається, ще зовсім недавно ми тільки-но розпочали проєкт «Простір DIY», та ось підійшли до його фіналу. Настав час підбивати підсумки і минулими вихідними, під час Фестиваль DIY, відбулася презентація результатів цієї натхненної і наполегливої праці.
 
C0B4A034-5726-4B96-B529-214DAC5D051F
 
 
Нагадаємо, що метою проєкту було осучаснення кампуса Національного університету «Чернігівська політехніка» за допомогою інструментів тактичного урбанізму та вуличного мистецтва. В проєкті працювали 20 учасників — студенти Чернігова, які навчаються за спеціальностями «Дизайн середовища», «Архітектура та містобудування», а також міські активісти у сферах урбаністики, дизайну, ландшафтного дизайну.
 
Тактичний урбанізм, партизанський урбанізм, або DIY-урбанізм (від англ. «do it yourself» – «зроби власноруч») – це альтернативний підхід у сфері міського розвитку: швидкі, дешеві перетворення, що змінюють простір та адаптують його до сучасних викликів і реальних запитів громади. І якщо раніше ця транзитна локація була була популярна здебільшого серед місцевих, то сьогодні, завдяки проєкту і зусиллям його учасників, вона перетворилася на новий затишний громадський простір із перспективою створення на його території креативного хабу для творчої молоді.
 
3B2B6B16-F61B-4772-B208-B2144B14DC0B
 
 
Подібний фестиваль, присвячений темі тактичного урбанізму, мистецтва та співучасті громади, в Чернігові відбувся вперше. Під час відкриття фестивалю, що проходило за участі представників НУ «Чернігівська політехніка», ми розповіли про проєкт та його значення для розвитку міста, презентували мурал в центрі локації, а також дослідження кампуса університету, що підготували учасники проєкту. Саме це дослідження, стало основою концепції зовнішнього вигляду та наповнення простору.
 
49F2A5F9-ECBD-4113-BED2-681836C3F7B1
 
Дводенна програма фестивалю розпочалася із дискусії, тема якої є актуальною для будь-якого закладу сфери освіти України. Учасники фестивалю та запрошені експерти обговорили потенціал та перспективи використання тактичного урбанізму в навчальних закладах.
 
Загалом, для гостей було представлено чимало практичних активностей. Вони пробували свої сили в архітектурних воркшопах, фарбували, вчилися правильно висаджувати багаторічні рослини. Дуже багато відвідувачів зацікавилися майстер-класами від майстерні ресайклінгу #PlasticFantastic: сортування пластику за кольорами, запікання пластикових колажів в термопресі, виготовлення елементів декору та предметів побуту за допомогою екструдера та ін.
 
Крім того, не припиняла своєї роботи і сортувальна станція #supersorters, тому ті, хто приніс на переробку накопичену сировину змогли також долучитися до фестивалю.
 
 
Кіно, музика, урбаністика стали основним гаслом події. Впродовж двох днів на фестивальній сцені виступили DJ Sasha Crime, DJ Geo Kolo, Pitch Patrol, Troy Targez, а також гурт «Timewaster». А під відкритим небом розкинувся кіно-майданчик, де демонструвалися тематичні стрічки документального кіно про права людини Docudays UA.
 
0F739E27-29EC-4E3C-ACFA-0F78EDBDECD6
 
5B052540-B4CA-4388-9B9C-A7DA742BD3A0
Маємо надію, що перший Фестиваль DIY стане доброю щорічною традицією об‘єднання громади та талановитої молоді. І тим, хто відвідав #простірDIY минулими вихідними, і тим хто не встиг пропонуємо переглянути яскраві й теплі фестивальні світлини за посиланням ТУТ.
 
До наступних, таких самих неймовірних зустрічей!
 
Проєкт «Простір DIY» реалізується ГО «Еко Місто Чернігів» у партнерстві з Національним університетом «Чернігівська політехніка» за підтримки Українського культурного фонду.

Контакти

  • Координатор проєкту «Простір DIY»: Сергій Забара ([email protected])

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.