bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Додаток для протидії сексуальному насиллю
15.10.2021

Проєкт реалізовано ГО “Інститут гендерних програм” у співпраці та партнерстві з Veteranius. Проєкт здійснюється за підтримки Фонду Східна Європа за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Кілька місяців над технічною розробкою чат-боту невтомно працювала команда випускників проєкту Veteranius, який допомагає ветеранам та  ветеранкам освоїти професію в ІТ. Завдяки цій співпраці ми змогли не тільки забезпечити ветеранів необхідною для подальшого кар’єрного розвитку роботою, а й передали технічну реалізацію додатку до рук людей, що на власному досвіді знають, як це – бути частиною військових формувань та перебувати на лінії фронту.

Використовуючи чат-бот військовослужбовці та військовослужбовиці абсолютно анонімно зможуть отримати інформаційну, психологічну та юридичну допомогу у випадках вчинення сексуальних домагань. Додаток це перша ланка у наданні анонімізованої підтримки постраждалим, яка буде містити інформацію про доступні алгоритми подальших дій для більш ефективного захисту прав та забезпечення потреб постраждалих.

Знайти чат-бот можна на сайті Невидимого батальйону. Додаток вбудований в сторінку, тож за першим переходом вас одразу запросить ним скористатися, надалі ж відкрити діалог можна буде, натиснувши на знак оклику в правому нижньому куті сторінки.

У конференції взяли участь:виконуюча директорка ГО «Інститут гендерних програм» Марина Лазаренко, співзасновниця проєкту Veteranius Люба Шипович, координаторка проєктів Фонду Східної Європи Марина Гопко, радниця Головнокомандувача Збройних Сил України з ґендерних питань Вікторія Арнаутова, ветеранки та ветерани, розробники чат-боту.

«В чому унікальність цього інструменту, перш за все він надає інформаційну, психологічну та юридичну підтримку, і все це відбувається абсолютно анонімно, що дуже важливо, тому що на даний момент наразі анонімних таких інструментів підтримки не існує. 

Чат-бот вже є доступним на сайті  Невидимого батальйону - це наша перша версія. Ми будемо вдячні, якщо ви залишите нам свої відгуки і розкажете, як ми його можемо покращити. На даний момент ми будемо працювати над додатковими гілками. Після затвердження офіційного механізму, ми готові включити й прописати щоб людина, могла пройти його покроково за допомогою чат-боту.  Крім того зараз працюємо над тим, щоб включити ще додатково гілку по підтримці ЛГБТ-спільноти для військових», — розповіла Марина Лазаренко, виконавча директорка «Інституту гендерних програм».

«В межах 3DProject ми підтримуємо громадські організації та їхні проєкти, що впроваджують civic tech рішення. Одним із них є чат-бот для військовослужбовців, що допомагає протидіяти сексуальному насиллю. Вважаємо, що це якраз вдалий приклад поєднання технологій та вирішення важливої суспільної проблеми. Приклад, коли людині надається необхідна психологічна та юридична підтримка, але при цьому –  забезпечується її анонімність», — сказала Марина Гопко, координаторка проєктів Фонду Східна Європа.

«Півроку тому розпочала роботу щодо створення внутрішнього реагування на сексуальні домагання робоча група і тоді я звернулася особисто до представниць громадськості, зокрема, до Марини Лазаренко, до Юлії Морій з Юридичної сотні, до Андріани Арехти з Жіночого ветеранського руху. На сьогодні механізм знаходиться на фінальному етапі розробки, зараз якраз відбувається його відпрацювання з представниками Військової служби правопорядку. Було б непагано включити чат-бот в сам механізм, і я буду про це сьогодні говорити на засіданні нашої робочої групи. У нас дуже багато залишається поки викликів і прогалин в нормативних документах. Нам потрібно ще додати деякі зміни в декілька законодавчих актів і внутрішніх організаційно-розпорядчих актів Збройних Сил України. Тому попереду у нас багато роботи», — зазначила Вікторія Арнаутова, радниця Головнокомандувача Збройних Сил України з ґендерних питань.

Ми прагнемо  зробити  військову службу в Україні професійнішою, престижнішою та безпечнішою і для чоловіків, і для жінок. Наша спільна задача – вберегти життя військовослужбовців та військовослужбовиць від наруги, осуду та знущань під час виконання свого обов’язку щодо захисту України. Адже ми впевнені, що сильна та професійна армія існує лише за умови поваги до особистих кордонів та людської гідності.

Сьогодні постраждалі не заявляють про випадки, які сталися, бо немає чіткого механізму подання скарг, можливості отримати хоча б психологічну допомогу та юридичну консультацію, відсутність анонімності на  початкових ланках процесу, страх втратити статус та роботу. Постраждалі опиняються  наодинці з проблемою.

Чат-бот зможе допомогти зорієнтуватися у складній ситуації, бути  почутим, отримати допомогу та чіткий алгоритм подальших дій. Існування чат-боту сприятиме розробці додаткових алгоритмів та механізмів та більш широкій реалізації  демократичних цінностей, прав та свобод, доступності високоякісних послуг, і загальній  адвокації гендерної рівності в країні загалом.

Разом захистимо свої кордони – як державні,  так і особисті!

_______________________________________________________________

Проєкт «Додаток для протидії сексуальному насиллю» реалізується ГО «Інституту гендерних програм» у межах проєкту «3D Project: Розвиток попри перешкоди. Стійке громадянське суспільство в часи пандемії та в майбутньому», що виконується Фондом Східна Європа за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.