bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Представники бізнесу і громадського сектора провели лекції з основ вебдоступності для держслужбовців
12.10.2021

5-8 жовтня 230 державних службовців та працівників/ць державних підприємств з усієї країни отримали знання, як зробити вебсайти та інші цифрові ресурси інклюзивними. Тренінг був проведений за ініціативою Міністерства цифрової трансформації України у межах проєкту «Цифрові, інклюзивні, доступні: підтримка цифровізації державних послуг в Україні» (Проєкт підтримки Дія), що впроваджується ПРООН в Україні за фінансової підтримки Швеції.

Під час відкриття тренінгу заступник Міністра цифрової трансформації з питань розвитку цифрової інфраструктури Олександр Шелест підкреслив, що забезпечення безбар’єрності – одна з головних цілей Кабінету Міністрів України.

«Візія Міністерства цифрової трансформації – зробити отримання державних послуг зручним, непомітним і людяним. Але це неможливо без забезпечення безбар’єрності. Бо якщо державні послуги – зручні і непомітні, але не для кожного українця, то це неправильно, – сказав пан Шелест. – Ці курси організовані для того, щоб кожен державний орган розумів проблему безбар’єрності, а інформація про кожен державний орган була доступна усім».

Тренінг від ПРООН складався із двох модулів. Тренерами стали дизайн-менеджери в ELEKS та автори курсу «Іклюзивний дизайн» В’ячеслав Шестопалов та Євген Шикірявий, спеціаліст із цифрової доступності в Ресурсного Центру «Безбар’єрна Україна» Дмитро Попов, керівниця ГО «Інститут інноваційного врядування» Анна Мисишин, спеціалістка з UX та візуальних комунікацій проєктного офісу «Віртуальні активи в Україні» у Міністерстві цифрової трансформації України Валерія Паніна та директор Inclusive IT Роман Боренько.

Дизайн-менеджери з ELEKS та автори курсу «Інклюзивний дизайн» В’ячеслав Шестопалов та Євген Шикірявий поділилися глибокими знаннями в напрямі вебдоступності сайтів, зокрема на такі теми:

  • Міфи щодо доступності та типові помилки
  • Доступність медіавмісту та публікацій в соціальних мережах
  • Доступні публікації текстової інформації та офісних форматів
  • Розробка доступного користувацького інтерфейсу

Фахівці ELEKS вже не перший рік займаються темою вебдоступності, адже це доступність для всіх людей, незалежно від того, з яких пристроїв вони переглядають сайт, який у них рівень здоров’я, у яких умовах вони це роблять. Вебдоступість та інклюзивність на сьогодні є дуже поширеною у світі, а в Україні лише починає набувати значення. 

Існує Web Content Accessibility Guidelines (WCAG), українською - «Керівництво із доступності веб-контенту», стандарт з вебдоступності, який створив один з винахідників інтернету, Тім Бернерс-Лі. Він заснував організацію World Wide Web Consortium. Саме вона створює ініціативи, які покликані зробити інтернет зручним місцем для всіх. Ця організація багато займалася тестуванням разом із людьми з різними, зокрема тимчасовими, неспроможностями. І у підсумку вона сформувала список рекомендацій, яких варто дотримуватися, щоби вебресурс був комфортним і для людини, у якої тремор рук, і для того, хто їде у маршрутці. Виявляється, якщо дизайнер дотримується стандарту щодо розміру кнопок, робить їх достатньо великими та контрастними, то інтерфейсом сайту буде зручно користуватися усім”, – розповідають Слава та Євген, дизайнери ELEKS.

«Це перший тренінг із питань цифрової доступності. Ідея у тому, щоб дати знання про те, як робити контент доступним, як будувати та модернізувати інформаційні системи, з якими працюють державні органи влади (сайти, мобільні застосунки, портали) таким чином, щоб вони були доступними. Адже головне – щоб за розвитком цифрової трансформації не забути про людей із вразливих груп населення», – наголосив Володимир Брусіловський, менеджер «Проєкту підтримки Дія».

«Пандемія COVID-19 акцентувала увагу усіх на тому, що інформація в онлайн-просторі має бути доступною, не має бути бар’єрів, щоб людина скористалася будь-якою послугою, – наголосила Уляна Токарєва, представниця радниці – уповноваженої Президента України з питань безбар’єрності Тетяни Ломакіної. – У цьому контексті, важливим є підвищення спроможності тих державних службовців, хто щоденно забезпечують доступ громадян/ок до державної інформації чи послуг”.

Навчання пройшли працівники/ці, які відповідають за розміщення публікацій на офіційних вебресурсах та у соціальних мережах, а також адміністратори/ки вебсайтів та фахівці/чині з розробки ІТ-рішень.

Довідка

У 2020 році ПРООН провела перше дослідження щодо доступності сервісів та інструментів електронного урядування для громадян в Україні. У його межах протестували 82 сайти та 7 сервісних платформ у м. Київ.

Дослідження показало, що більшість державних сайтів лише частково адаптовані до потреб людей із інвалідністю. Документ також містить низку рекомендацій, спрямованих на вдосконалення доступності таких сервісів та інструментів електронного урядування.

ПРООН також провела дослідження, спрямоване на пошук найкращих практик мобільної доступності у світі. У результаті аналізу політик технічних стандартів і настанов щодо мобільної доступності 14 країн були сформульовані рекомендації щодо імплементації запропонованих практик в українське законодавство.

Ознайомитися з інфографікою про стан цифрової доступності в Україні за результатами двох звітів можна на сайті ПРООН.

Про ELEKS

ELEKS – інженерна інноваційна компанія, яка надає послуги з розробки комплексних програмних продуктів та входить до Top 100 Global Outsourcing компаній. Вже 30 років компанія є партнером з інноваційних програм у компаніях із Fortune 500, з великими підприємствами та технологічними лідерами. Команда із 1800+ професіоналів пропонує повний спектр ІТ-послуг в галузі логістики, роздрібної торгівлі, Fintech, охорони здоров’я, автомобілебудування, сільського господарства, уряду, засобів масової інформації та розваг. Програмні продукти, які створює компанія, допомагають провідним світовим компаніям трансформувати свій бізнес, збільшувати доходи та економити час на розробку та експлуатаційні витрати. ELEKS має офіси в Україні, Естонії, США, Канаді, Німеччині, Польщі, Великобританії та Швейцарії.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.