bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Про важливість збільшення зарахування частини ПДФО до місцевих бюджетів
01.10.2021

Консультантка з бюджетних питань Миколаївського регіонального відділення Асоціації міст України Юлія Забродкіна прокоментувала питання тарифів на енергоносії у контексті викликів до бюджетного забезпечення громад:
 
Територіальні громади змушені компенсувати різницю в тарифах напряму генеруючим суб’єктам через здорожчання ціни на газ. А це, з погляду на забезпеченість фінансовим ресурсом бюджетів територіальних громад, фактично забирає витрати на бюджетні програми, пов’язані з бюджетом розвитку і, відповідно, спрямування коштів на ремонти, придбання обладнання для садочків, шкіл, закладів соціального захисту населення, охорони здоров’я, а також ремонти доріг, житлово-комунального господарства тощо.
 
Тобто, стоїть наразі питання: Як може розвиватися територіальна громада в умовах обмежених ресурсів, а чи вистачить їх до кінця року щоб забезпечити бюджетну сферу першочерговими видатками, а чи вистоять їх річні бюджети планового 2022 року без додаткових фінансових ресурсів, зокрема, обмеженого в розмірі 5% податку на доходи фізичних осіб?
 
Тому, Асоціація міст України, з метою зміцнення податкової основи місцевого самоврядування у 2022-2024 роках, наразі активно працює з народними депутатами, парламентськими комітетами в частині збільшення зарахування до бюджетів територіальних громад податку на доходи фізичних осіб з 60 до 65 відсотків.
 
Водночас органи місцевого самоврядування сподіваються, що завдяки збільшенню частки зарахування ПДФО до місцевих бюджетів громади матимуть можливість покращувати соціально-економічні умови для своїх жителів через розширення спектру послуг та поліпшення рівня їх надання з охорони здоров’я, загальної, дошкільної та позашкільної освіти, а також соціальних послуг та забезпечення розвитку інфраструктури, покращення стану вулиць і доріг комунальної власності. Крім того, збільшення необхідне для забезпечення сталої роботи підприємств теплокомуненерго та надання споживачам своєчасних і якісних комунальних послуг.

 

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.