bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Молодь Харкова створила онлайн-мапу молодіжних активностей ХТЗ
16.09.2021

Впродовж літнього Марафону мапування місць молодіжних активностей ХТЗ, 14  волонтерів/ок та активістів/ок дослідили близько 80 локації в межах району. Участь молоді в самому процесі збору інформації та розвитку ініціативи є ключовою складовою, яка працює за принципом «нічого для нас та про нас без нас».

 «Мапування мені дуже сподобалось. Я зробила дві самостійні “експедиції” і такий новий для мене погляд на місто був цікавим. Мене захоплює думка того, що люди можуть відкрити “нове” місто для себе завдяки мапуванню, бо споглядають його з іншої перспективи та ракурсу», – розповідає волонтерка проекту Дарія Юркова

Мапа містить сім тематичних розділів: місця неформального відпочинку, спорт,  небезпечні ділянки, пам’ятки архітектури, центри культури та освіти, зелені зони, центри та простори молодіжної активності. Вона дозволятиме обрати один, або декілька шарів, а також робити аналіз локації за декількома критеріями, як віддаленість розташування; наявність послуг і заходів; наявність небезпечних ділянок поряд; економічна та фізична доступність; атмосфера (за відгуками волонтерів).

«В ході такого партисипативного підходу ми намагаємось порівнювати офіційні дані з оцінками та рекомендаціями волонтерів, які безпосередньо досліджують район. Учасники Літнього марафону особливо звертали увагу на неформальні місця відпочинку, на такі їх критерії як безпека, різноманіття, показники благоустрою та ін. Було б чудово якби органи місцевого самоврядування в Харкові застосовували механізми залучення місцевих мешканців до цих питань», – пояснюєволонтерка та аналітикиня проекту Олександра Суховєєва

«З точки зору залучення людей до процесів сучасної урбанізації, мапування має дуже потужний потенціал. Для мене це про змістовний культурологічний аспект, який позитивно вплинув на волонтерів і на молодих людей, які будуть вивчати онлайн-мапу соцмістечка ХТЗ, що є, в свою чергу, одним із пріоритетів діяльності молодіжних хабів», - додає Шаньшин Євген, завідувач відділу по роботі з молодіжними просторами КЗ «Харківський міський центр дозвілля молоді».

Основними проблемами, на які вказала молодь під час картування, є відсутність ремонту та осучаснення локацій. Наприклад, щодо скверів та парків, учасники звертають увагу на візуальну привабливість об’єктів і на зручне розташування поблизу житлових будинків всередині району. Серед рекомендацій звучать пропозиції «організувати затінення для місць сидіння, бо зараз вони всі під сонцем, що унеможливлює відпочинок влітку», та «оновити покриття доріжок та алей, де в цьому є потреба».

«Завдання Марафону не тільки проаналізувати наявні локації для молоді. Наше завдання показати що з цим можна робити далі - реалізовувати адвокаційні кампанії та залучати зацікавлену у позитивних змінах спільноту. Можна шукати ініціативи і проєкти, вибудовувати містки співпраці з локальною владою та акцентувати увагу на нагальних потребах району. Зараз ми готуємо онлайн карту, яка міститиме описи та оцінку молодіжних локацій соцмістечка ХТЗ. Також ми формуємо гайд яким зможе користуватись будь-яка громада, щоб провести подібну оцінку власної інфраструктури», – резюмує менеджерка ініціативи мапування ХТЗ Людмила Нікітіна. 

Якщо ви бажаєте написати матеріал про нашу ініціативу, то звертайтесь до координаторки проекту в Харкові Людмили Нікітіної 0673768723.

Для довідки: проект був інспірованийініціативою «Сєвєр змін», яка почалась з ідеї створити мапу молодіжних активностей у Сєвєродонецьку і продовжилась розробкою різноманітних проектів по дослідженню історії та простору в місті. Ідею підтримали Асоціація молодіжних центрів України, Благодійний Фонд «Карітас Сєвєродонецьк” та ГО «Театр змін», яка почала реалізовувати цей проект у вересні 2019 році. «Сєвєр змін» та літній Марафон були реалізовані в рамках проекту «Зміцнення потенціалу громадянського суспільства задля ненасильницької трансформації конфліктів у місцевих громадах»,  підтриманий KURVE Wustrow – Centre for Training and Networking in Nonviolent Action.

Знайти онлайн-мапу можна за цим кодом:



Контакти

  • Людмила Нікітіна
  •  0673768723.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.