bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Безпека журналістів на часі
15.09.2021

Безпека журналістів на часі – Офіс Генерального прокурора підписав меморандум про співпрацю з медійними громадськими організаціями

14 вересня 2021 р. в Києві за підтримки спільного проєкту «ЄС та Рада Європи працюють разом задля підтримки свободи медіа в Україні» відбулась зустріч Генерального прокурора з журналістами, представниками неурядових медійних та міжнародних організацій. Темою зустрічі стали питання безпеки журналістів і розслідування кримінальних правопорушень, вчинених стосовно журналістів та інших медіаучасників.

Учасники під час заходу підписали меморандум про взаєморозуміння та співпрацю Офісу Генерального прокурора з медійними громадськими організаціями задля визначення спільного бачення на вдосконалення способів захисту прав журналістів, підвищення ефективності досудового розслідування злочинів проти журналістів та забезпечення відкритості, прозорості та незалежності діяльності органів прокуратури. Меморандум зокрема передбачає створення робочої групи для практичного впровадження заходів із співпраці, яка складатиметься з 8 осіб – двох представників Офісу Генерального прокурора та 6 представників медійних громадських організацій.

Зустріч є продовженням співпраці в межах нещодавно створеної платформи на базі Офісу Генерального прокурора щодо розслідувань злочинів проти журналістів.

Європейська конвенція з прав людини визначає право на свободу вираження поглядів, включаючи доступ до інформації. Європейський суд з прав людини напрацював прецедентну практику, яка використовується для захисту журналістів від загроз, для захисту джерел інформації та доступу до інформації. Україна як держава-учасниця Ради Європи взяла на себе зобов’язання дотримуватися Європейської конвенції з прав людини та виконувати рішення ЄСПЛ.

Стен Ньорлов, Голова Офісу Ради Європи в Україні, під час свого виступу зауважив: «Ми вітаємо ініціативу Генерального прокурора щодо створення ефективної постійної платформи для співпраці з громадянським суспільством та журналістами щодо захисту журналістів в Україні та підписання Меморандуму про взаєморозуміння та співпрацю. Цей крок узгоджується з Рекомендацією CM/Rec(2016)4 Комітету міністрів державам-учасницям щодо захисту журналістики й безпеки журналістів та інших медіаучасників».

Рада Європи постійно працює над імплементацією Рекомендації CM/Rec(2016)4, підтримуючи органи державної влади за допомогою заходів зі співпраці та реагуючи на виклики, що постають перед свободою медіа та безпекою журналістів. З цією метою Керівний комітет Ради Європи з питань медіа та інформаційного суспільства розробив Стратегію з реалізації Рекомендації CM/Rec(2016)4, одним із ключових компонентів якої є Посібник з імплементації, який спільний медійний проєкт ЄС та Ради Європи переклав українською мовою. Ознайомитись із посібником можна  за посиланням. Посібник призначений для підтримки держав-учасниць у розробці національних планів дій із безпеки журналістів.

Нагадаємо, що в межах Ради Європи також функціонує Інтернет-платформа, на якій організації-партнери, що представляють журналістів, можуть повідомляти про випадки порушень свободи медіа. Нині на Платформі Ради Європи для захисту журналістики та безпеки журналістів розміщено 64 активних повідомлення щодо загроз свободі слова та безпеці журналістів в Україні, з яких 3 повідомлення очікують на відповідь уряду.

Це підтверджує, що в Україні досі існує нагальна потреба у створенні безпечного та сприятливого середовища для журналістів та інших працівників засобів масової інформації. Адже для функціонування демократії, громадяни повинні мати доступ до вільних, незалежних та різноманітних засобів масової інформації.

Довідкова інформація:

Проєкт «Європейський Союз та Рада Європи працюють разом для підтримки свободи медіа в Україні» має на меті зміцнити роль медіа, їхню свободу та безпеку. Слідкуйте за новинами проєкту на Facebook https://www.facebook.com/CoEUPSIS/

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.