bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Результати по проєкту «Невидимий батальйон 3.0. Сексуальні домагання у військовій сфері в Україні»
01.07.2021

Майже рік важкої, кропіткої роботи з табуйованною темою в українському суспільстві підійшов до завершення. 

У червні 2021 року  відбулась  фінальна прес-конференція по адвокаційному проєкту «Невидимий батальйон 3.0. Сексуальні домагання у військовій сфері в Україні». 

Проєкт реалізовано ГО “Інститут гендерних програм” за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні.

Спікери та учасники онлайн-конференції: к. соц. н., доцентка кафедри соціології Національного університету «Києво-Могилянська академія» Тамара Марценюк, незалежна дослідниця, спеціалістка з питань «Жінки, мир, безпека» Анна Квіт, незалежна гендерна дослідниця Ганна Гриценко, координаторка проєкту «НБ 3.0. Сексуальні домагання у військовій сфері в Україні» Марина Лазаренко, радниця Головнокомандувача Збройних Сил України з гендерних питань Вікторія Арнаутова, народна депутатка України, співголова МФО «Рівні можливості» у Верховній Раді України Марія Іонова, народні депутати, представники/ці державних структур,  посольств, міжнародних та громадських організацій, медіа.

Мета кампанії «Невидимий Батальйон 3.0. Сексуальні домагання у військовій сфері в Україні» – дослідити проблематику сексуальних домагань і запропонувати ефективні рішення для покращення цієї ситуації у військовій сфері, спираючись на західні зразки й досвід країн НАТО, допомогти українському війську запровадити світові стандарти безпеки і протидії сексуальним домаганням. Чинна кампанія актуальна в межах виконання міжнародних зобов’язань України, зокрема реалізації порядку денного програми ООН «Жінки, мир, безпека».

Під час виконання проєкту було реалізовано:

  1. Проведено соціологічне дослідження щодо сексуальних домагань у військовій сфері в Україні серед військових, ветеранів/ок і курсантів/ок. Дослідницька команда – Тамара Марценюк, Анна Квіт, Ганна Гриценко та ГО «Юридична Сотня». Текст дослідження за посиланням 
  2. Проведений аналіз чинного законодавства та розроблена низка  рекомендацій для законодавчих змін і механізму протидії сексуальним домаганням.  Аналіз та рекомендації у тексті дослідження.                   
  3. Створено  онлайн-курс «Гендерна рівність та протидія сексуальним домаганням у військовій сфері» на найбільшій платформі онлайн-освіти в Україні «Prometheus». За місяць курс має 395 зареєстрованих учасниць та учасників, 122 учасниць та учасників завершили курс та отримали сертифікати. 
  4. Розроблено інформаційні матеріали щодо запобігання та протидії сексуальним домаганням у військовій сфері в Україні.
  5. Почата робота з адвокації  рекомендацій законодавчих змін.
  6. Підписано Меморандум з Генеральним Штабом ЗСУ про співпрацю. Наразі представники команди залучені до роботи в робочій групі щодо врегулювання питання реагування, запобігання та протидії проявам дискримінації та сексуальних домагань на робочому місці серед військовослужбовців. 

Вікторія Арнаутова, радниця Головнокомандувача Збройних Сил України з гендерних питань: 

«Наша новітня історія з 2014 року показала нам, що   об’єднання громадського сектору та військового зробили наше військо сильнішим і професійнішим. Тим паче, коли ми говоримо про впровадження політики гендерної рівності у секторі безпеки та оборони, ми розуміємо, що більшість гендерних експертів\ток, дослідниць зосереджені у  громадському секторі, досвід та знання яких   ми дуже потребуємо.  Із вашого соціологічного дослідження ми зрозуміли, що Збройні Сили України не подолають проблеми гендерної нерівності, сексуальних домагань самотужки, бо, на жаль,  оборонний сектор не має ні такого експертного потенціалу –  гендерних спеціалістів, ні  фінансування на дослідження. 

Я щиро дякую представницям та експерткам представницям та експерткам громадських організацій: «Інститут гендерних програм»,  «Юридична Сотня»,  «Жіночий Ветеранський Рух», що  приєдналися до спільної розробки механізму щодо запобігання і протидії сексуальним домаганням у Збройних Силах України. Ми вже підписали Меморандум про співпрацю  та активно працюємо у робочих групах.  Сподіваюсь, що ми зможемо також розробити  законопроєкти щодо певних законодавчих змін, бо без них не зможе запрацювати наш внутрішній військовий механізм реагування. 

Серед завдань мережі радників з гендерних питань у ЗСУ сьогодні є, а це близько 80 осіб,  пройти онлайн-курс «Гендерна рівність та протидія сексуальним домаганням у військовій сфері» в режимі самоосвіти та підвищення кваліфікації. 

Я вірю, що разом ми зможемо зробити нашу армію безпечнішою та професійнишою».

Марина Лазаренко, координаторка проєкту «Невидимий батальйон 3.0. Сексуальні домагання у військовій сфері в Україні», виконавча директорка ГО «Інститут гендерних програм»:

 «В першу чергу хочу подякувати всім за підтримку. Дякую команді за продуктивну та якісну роботу протягом року. Дякую всім, хто допомагав, консультував та долучався до дослідження, підготовки курсу та інших видів нашої діяльності. Окремо дякую за довіру та підтримку Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні. Особливу подяку хочу висловити сміливим жінкам Валерії Сікал та Ользі Деркач, які публічно заявили про сексуальні домагання на робочому місці і ведуть боротьбу не тільки за свою честь, але і за тих, хто поки не може говорити в голос. 

Ми продовжуємо роботу над адвокаційною та інформаційною кампаніями. Зараз дуже важливо формувати культуру нульової толерантності до будь-яких проявів насильства. Готуємо запуск груп підтримки для постраждалих від сексуальних домагань та сексуального насильства. 

За результатами соціологічного дослідження підтверджено відсутність дієвих механізмів для підтримки постраждалих від сексуальних домагань та механізмів запобігання та протидії. Вони зараз розробляються, над цим працюють в робочих групах. 

Кожен з нас робить маленькі кроки, але разом ми зможемо більше! Запрошуємо до співпраці та партнерства!»

Разом захистимо свої кордони – як державні,  так і особисті!

#ЗахистиСвоїКордони

Контакти для ЗМІ: 

mob: +38(067) 326 01 51 (Анна Гуцол)

e-mail: [email protected]

https://www.facebook.com/InvisibleBattalion

––––––––––––––

Проєкт здійснено ГО «Інститут гендерних програм» в межах адвокаційної  кампанії «Невидимий батальйон 3.0. Сексуальні домагання у військовій сфері в Україні» за підтримки  Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні.  

Погляди авторок не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США./Supported by the Democracy Commission Small Grants Program of the U.S. Embassy to Ukraine. The views of the authors do not necessarily reflect the official position of the U.S. Government .

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.