bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Про проблеми зарегульованості водної галузі та шляхи взаємодії прибережних міст України
29.06.2021

Проєктом «Найкращі практики місцевого самоврядування», що впроваджується місцевими Коаліціями за підтримки експертів Коаліції Реанімаційний Пакет Реформ, підготовлено проєкт Дорожньої карти реформ за напрямом «Розвиток місцевої демократії». З метою впровадження інструментів місцевої демократії, координації зусиль для розвитку водно-морського комплексу, відповідної інфраструктури та яхтингу, удосконалення регулювання та впровадження його до Європейських вимог, залучення додаткових інвестицій для розвитку прибережних територій, в Миколаєві 25 червня 2021 року на конференції гібридного формату зібрались представники органів місцевої влади та водного транспорту прибережних міст Одеси, Херсону, Миколаєва, Каховки, Скадовську, Дніпро, Черкас, Запоріжжя, Києва, Маріуполя, Державної регуляторної служби України, Державної служби морського та річного транспорту України, науковці, спортсмени та небайдужі громадяни.
 
Артем Ващиленко, як експерт Миколаївської регіональної платформи реформ, голова Української Асоціації Центрів Підтримки Бізнесу та один із організаторів конференції зазначив, що дослідженні питання дерегуляції водної галузі України та вироблення механізмів вирішення поставлених питань сприятиме розвитку річок та маломірного судноплавства в Україні.
Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич привітав учасників конференції та побажав плідної роботи, висловивши впевненість в тому, що необхідно розвивати річки, як наявні ресурси для зміцнення економіки на благо громадам.
 
Валерій Вєтров, – представник Громадської ради при Державній регуляторній службі України та експерт коаліції Миколаївської регіональної платформи реформ зазначив, що водна галузь в Україні зарегульована. Тоді як одними із пріоритетних напрямків розвитку міст на воді повинні бути забезпечення можливості безпечного відпочинку біля і на воді, розвиток водних видів спорту, зокрема яхтингу та створення річкової інфраструктури (причали, марини, розміщення обмежувальних знаків та інше). Також було акцентовано увагу на тому, що досить забюратизованими та фінансово обтяжливими є такі процеси як: технічне обстеження плавзасобів, розмитнення катерів та будівництво маломірних суден.
 
Юлія Касьян, – заступниця начальника управління, начальниця відділу оперативного дерегулювання та перегляду регуляторних актів Управління оперативного дерегулювання Державної регуляторної служби України закликала учасників конференції та всіх слухачів надсилати до регуляторної служби пропозиції щодо наболілих питань пов’язаних із дерегуляцією водної галузі. Чиновниця також зазначила, що Служба готова до конструктивного діалогу та співпраці.
 
Дмитро Іванов, – голова постійної депутатської комісії з питань житлово-комунального господарства, комунальної власності, благоустрою міста, промисловості, транспорту, енергозбереження, зв’язку, інформаційних технологій та диджиталізації Миколаївської міської ради, директор «Артіль ЛТД», привітав учасників конференції з Днем моряка та розповів про труднощі, з якими він зустрічається під час керування компанією, яка має власний флот. «Немає «дорожньої карти» для підприємців, які працюють на воді… Я хочу, щоб наші чиновники залучали фахівців з усіх міст України, де є вода, до розробки та напрацювання рішень направлених на розвиток річок. Бізнесу треба допомогти, допомогти розібратися із колапсом зарегульованості водної галузі», – зазначив Дмитро Іванов.
 
Ярослав Ясінський, – голова громадської організації «Асоціація власників маломірних суден» повідомив про виявлені ними основні проблеми власників маломірних суден та практичні пропозиції на їх подолання (презентація https://youtu.be/tvT-2zFBzoQ?t=2040). Отже, «однією із загальних проблем є доступ до води, наприклад, складно безкоштовно спустити на березі Дністра звичайний катер до 5-6 метрів. Немає жодного державного сліпу та спрощених умов для створення таких сліпів. Завдання держави забезпечити доступ до водних ресурсів та сприяти розвитку інфраструктури, але цього не відбувається. Це в свою чергу загрожує безпеці власників плавзасобів та їх пасажирам, адже люди спускають човни в «диких» умовах. Через складність та непрозорість процедур реєстрації, за нашим припущенням, частина маломірних суден в Україні залишаються незареєстрованими саме через перепони, які створені тим станом законодавства, який є», – зазначив Ярослав Ясинський.
 
Сергій Мірошник, – командор ГО «Яхт-клуб «Стрілка», член Експертно-громадської ради виконкому Миколаївської міської ради, повідомив про складності в реєстрації маломірних суден, зокрема і тих, що були передані на баланс їх ГО та про те, що вже понад рік відсутня можливість для їх належного документального оформлення. «У зв’язку із зарегульованістю водної галузі, відсутністю структур для переоформлення документів на яхти ми стали ненавмисними порушниками Закону», – повідомив він.
В’ячеслав Світличний, – яхтений капітан, поділився власним практичним досвідом володіння плавзасобом.
 
Тетяна Шуліченко, – директорка департаменту економічного розвитку Миколаївської міської ради, підтримала пропозицію щодо узагальнення інформації по проблемам та пропозиціям з питань дерегуляції водної галузі. Також було проінформовано про те, що на фінальній стадії знаходиться проєкт Програми розвитку річок та маломірного судноплавства у місті Миколаїв, ознайомитись із яким можна буде після оприлюднення його у вигляді проєкту рішення Миколаївської міської ради.
 
Олег Самсонов, помічник депутата Миколаївської міської ради Владислава Чайки, проінформував про те, що у вівторок, 25.06.2021 на засіданні постійної комісії ДЖКГ планує розповісти про проблеми причалів та бачення їх вирішення.
 
Вичерпавши порядок денний конференції, учасники домовились продовжити спільну роботу в напрямку напрацювання пропозицій щодо дерегуляції водної галузі, які після опрацювання будуть направлені до Державної регуляторної служби.
 
Детальніше у відео https://www.youtube.com/watch?v=tvT-2zFBzoQ…
 
Цей захід був організований Миколаївською регіональною платформою реформ разом із Коаліцією Реанімаційний Пакет Реформ у рамках програми «Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст заходу є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів i не обов’язково відображає погляди USAID або уряду США.
 
 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.