bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Належне врядування – 5 кроків до самозарадності організації
15.06.2021

Представники дванадцяти організацій громадянського суспільства, що є членами Мережі правового розвитку, взяли участь у дводенному навчанні за тренінговою програмою “Належне врядування – 5 кроків до самозарадності організації”. Для багатьох учасників цей захід став поштовхом до нових ідей для підвищення ефективності та стійкості в організації. 

На фото: учасники тренінгу “Належне врядування – 5 кроків до самозарадності”

Належне врядування – це зрозумілий та прозорий процес прийняття рішень, який дозволяє колегіальному органу врядування організації в ефективний та підзвітний спосіб використовувати ресурси та застосовувати владу, спираючись на спільні цінності.

Втім, належне врядування є наразі непопулярною темою у  середовищі українських організацій громадянського суспільства (ОГС), часто сприймається організаціями, швидше, як забаганка донорів, ніж як основа для їх розвитку, забезпечення прозорості та підзвітності діяльності. 

Стійкість та цілісність громадянського суспільства багато в чому залежить від зрілості та самодостатності громадських організацій, їх здатності системно розвиватися та розширювати спектр участі в соціальних, економічних, політико-правових сферах, ставлячись, при цьому, невіддільною частиною управління (врядування) державою. На сьогодні більшість організацій громадянського суспільства, враховуючи системну підтримку міжнародних інституцій, повинна була досягнути певного рівня інституційного впливу, здатного забезпечити незворотність позитивних змін і зробити видимим внесок для досягнення суспільного блага. 

При цьому, важливо не знецінити набуті досягнення ОГС, а навпаки – максимально сфокусуватися на перешкодах, що обмежують можливості та стримують прорив як окремих організацій, так і громадського сектору в цілому. Саме керуючись цією мотивацією, Мережа правового розвитку поставила собі за мету допомогти організаціям опанувати тими інструментами, застосування яких дозволить перейти на новий якісний рівень і посилити свій вплив на розвиток суспільства і держави. Адже належне врядування та застосування розроблених політик та практик, а також стандартів якості є важливою передумовою для підвищення ефективності та результативності у діяльності організації, гідного виконання місії у досягненні самозарадності.

За два дні роботи на тренінгу представники членських організацій Мережі змогли розібратись, на якому етапі свого розвитку знаходяться їх організації, які перешкоди стоять на заваді цього розвитку та отримати практичні рекомендації, як долати актуальні труднощі. 

На фото: Євген Полтенко, виконавчий директор Мережі правового розвитку, під час проведення тренінгу

Євген Полтенко, тренер та виконавчий директор Мережі правового розвитку:

Дотримання принципів належного врядування, а саме формалізація структури розмежування врядування та управління, чітке дотримання у діяльності організації її місії – ці питання, будемо відвертими, дуже часто є непопулярними серед організацій громадянського суспільства. 

Ми часто чуємо, що це складно, на це потрібні значні ресурси, немає людей і взагалі про це не варто думати організаціям, які знаходяться тільки на стадії становлення. Мережа правового розвитку за більш як декаду свого практичного досвіду не один раз стикалася з кризами врядування всередині спілки. Саме тому ми, як ніхто, знаємо, наскільки важливим є врахування і застосування принципів належного врядування в розбудові організації.”

За два дні тренінгу учасники детально розібрали три основні принципи належного врядування: 

  • Принцип 1: формальна структура (чітко розподілені та узгоджені повноваження керівних органів, щоб кожен знав, хто за що відповідає, мінімізуючи ризик виникнення конфліктних ситуацій);
  • Принцип 2: розмежування врядування та управління (для уникнення узурпації влади функції врядування (стратегічна сфера) та управління (тактична сфера) має здійснюватись різними органами та не перетинатися);
  • Принцип 3: підпорядкованість місії (важливо, щоб організації мали не “формальну” місію, а таку, що надихає, самоусвідомлювали себе в цій місії, щоб місія була інструментом, який допомагає залучати однодумців та втілювати в життя програми організації). 

На фото: Ірина Чайка, тренерка та менеджерка з організаційного розвитку Мережі правового розвитку, під час проведення тренінгу

Ірина Чайка, тренерка та менеджерка з організаційного розвитку Мережі правового розвитку:

Часто, коли на нас чекають зміни, наш мозок сигналізує нам про небезпеку та заохочує зберігати звичні умови. 

Часто нам видається, що наші організації знаходяться на піку свого розвитку, але є «але». Як ми з’ясували з учасниками тренінгу, у кожної організації пік розвитку свій. І саме принципи належного врядування дозволяють забезпечувати постійний розвиток організації, досягаючи нових піків”.

На фото: Руслан Бахтиєв, тренер та фасилітатор тренінгової студії “Гранат”, під час проведення тренінгу з належного врядування

Руслан Бахтиєв, тренер та фасилітатор, розповів про свої враження від процесу підготовки та проведення навчання: 

Належне врядування – це культура усвідомленої взаємодії центрів прийняття рішень, об’єднаних однією організаційною структурою. Це працює тоді, коли є спільна мета і суспільні інтереси стоять вище особистих, але при цьому не забувається, що дії державних і громадських інститутів в кінцевому підсумку спрямовані на реалізацію прав і підвищення якості життя людини.

Належне врядування – це філософія здорових відносин, ефективності та результативності діяльності організації громадянського суспільства.“ 

На фото: Катерина Мальцева, виконавча директорка ГО “СТЕП” (Запоріжжя)

Катерина Мальцева, виконавча директорка ГО “СТЕП” (Запоріжжя), поділилась враженнями та висновками щодо тренінгу: 

Було корисно разом з колегами з різних регіонів України поспілкувались про те, як громадським організаціям зберігати свою ефективність і продовжувати розвиток попри мінливість світу. Торкнулись тем побудови належної оргструктури та правильного розподілу функцій в команді, прозорості та підзвітності роботи, важливості стратегічного планування.

За два дні учасники/ці зустрічі за допомоги тренерів:

  • визначили, що ж таке належне врядування;
  • обговорили, навіщо воно потрібне в громадському секторі;
  • оцінили сильні сторони і визначили точки зростання власних організацій;
  • розглянули шляхи досягнення належного врядування;
  • запланували наступні кроки до покращення роботи та  зміцнення своїх команд. 

Ми раді були долучитись до живого спілкування. Вдячні Мережі правового розвитку та всім долученим тренерам за цікаву програму та приємне спілкування в колі однодумців.”

На фото: Віталій Охріменко, ГО “Час Збирати Українців” (Миколаїв)

Віталій Охріменко, ГО “Час Збирати Українців” (Миколаїв):

Дякую колегам за якісний інтенсив! Буквально за два дні отримав певне бачення подальшого розвитку громадської організації, яку представляю. Також є розуміння процесів побудови самоврядного та самозарадного інституту громадянського суспільства. Працюємо далі у тісному співробітництві з Мережею правового розвитку!”

Зараз учасники навчання вже створюють свої плани з забезпечення належного врядування. Було чудово дізнатись, що після тренінгу кілька організацій запланували проведення стратегічних сесій для синхронізації роботи команд. 

Тренінг “Належне врядування – 5 кроків до самозарадності” був організований “Мережею правового розвитку” за підтримки ІСАР Єднання, яка надається у межах «Ініціативи секторальної підтримки громадянського суспільства», що фінансується завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку. Зміст публікації не обов’язково відображає погляди ІСАР Єднання, погляди Агентства США з міжнародного розвитку або Уряду США

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.