bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

USAID ВзаємоДія сприяє Асоціації юридичних клінік у виявлені й подоланні корупційних ризиків у вишах
08.06.2021

За підтримки Проєкту USAID «Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні «ВзаємоДія» Асоціація юридичних клінік України розпочинає проєкт щодо виявлення та подолання корупційних ризиків у закладах вищої освіти.

7 червня відбулася організаційна зустріч USAID ВзаємоДія та Асоціації юридичних клінік України щодо реалізації проєкту «Антикорупційний комплаєнс у вишах: від визначення ризиків до їх подолання». Зокрема, під час зустрічі підписана Угода про виконання проєкту, а також обговорені операційні плани його впровадження.

Проєкт «Антикорупційний комплаєнс у вишах» має на меті:

  • просування доброчесності та формування бази експертів з питань антикорупції у сфері вищої освіти в усіх регіонах України;
  • проведення експертної оцінки корупційних ризиків 5 пілотних вишів та національне дослідження корупційних ризиків у сфері вищої освіти;
  • дослідження професії уповноваженого з питань запобігання та виявлення корупції у вишах;
  • налагодження взаємодії уповноважених з питань запобігання та виявлення корупції з представниками студентського самоврядування на національному, регіональному та локальному рівнях.

Керівниця проєкту Катерина Дацко наголосила на особливості та важливості його реалізації:

«Середовище вищої освіти – це безліч процесів: від освітнього до процесу закупівель, ліцензування та акредитації освітніх програм. Команда проєкту є юристами, які працюють у цій галузі, мають управлінський досвід та розуміють усі ці процеси зсередини. Проєкт поєднує науковий та практичний компонент аналізу корупційних ризиків та дослідження професії уповноваженого з питань запобігання та виявлення корупції. Усі дослідження будуть проведені на базі 5 пілотних університетів різних регіонів України та впроваджені у їх антикорупційну роботу. Практика цих вишів стане зразковою для інших та сприятиме поширенню культури доброчесності серед українських закладів вищої освіти, популяризації професії уповноваженого з питань запобігання та виявлення корупції у вишах та налагодженню його взаємодії з усіма учасниками освітнього процесу».

Проєкт передбачає виконання наступних завдань:

  1. Проведення оцінки корупційних ризиків у сфері вищої освіти і складання переліку типових ризиків галузі

В основі цього завдання лежить дослідження корупційних ризиків вишів та складання на його основі зрозумілих та практикоорієнтованих рекомендацій для управління корупційними ризиками на місцях, що забезпечить підвищення ефективності роботи уповноважених з питань запобігання та виявлення корупції, які працюють у вишах.

Комплексний аналіз корупційних ризиків дозволить скласти аналітичні методичні посібники для використання у національному масштабі: Реєстр корупційних ризиків у вишах України та аналітичний огляд «Корупційні ризики у сфері вищої освіти та шляхи їх усунення».

  1. Оцінка стану розвитку інституту уповноваженого з питань запобігання та виявлення корупції у контексті роботи закладів вищої освіти

Для виявлення проблем та розробки шляхів розвитку професії уповноваженого з питань запобігання та виявлення корупції буде проведено національне онлайн – опитування уповноважених з питань запобігання та виявлення корупції, проведені фокус групи та інтерв’ю з ними.

Матеріали будуть аналітично опрацьовані та узагальнені в аналітичний звіт, який стане путівником подальшого розвитку професії уповноваженого у вищій освіті.

  1. Налагодження взаємодії студентського самоврядування і уповноважених з питань запобігання корупції вишів

Для формування у студентства розуміння корупційних ризиків в освітньому середовищі та налагодження їх взаємодії з антикорупційними уповноваженими буде розроблено та проведено тренінгове навчання студентства 5 пілотних вишів. Методика тренінгового навчання буде поширена серед представників юридичної клінічної спільноти.

  1. Поширення та популяризація доброчесної поведінки та інформації про заходи і результати запобігання корупції в освіті

Розробка інформаційних матеріалів дозволить антикорупційним уповноваженим використовувати у своїй роботі доступні для сприйняття широкій аудиторії інформаційні продукти. Інформаційні кампанії сприятимуть поширенню знань про корупційні ризики у вищій освіті та популяризації професії антикорупційного уповноваженого.

Для налагодження діалогу з усіма бенефіціарами проєкту буде проведений Форум з антикорупції у вищий освіті для внутрішніх (керівництво вишів, викладачі, студенти, співробітники, антикорупційні уповноважені вишів) та зовнішніх (партнерські організації вишів, громадський сектор, представники Міністерства освіти і науки України, представники Національного агентства з питань запобігання корупції) стейкхолдерів сфери вищої освіти.

Ця публікація стала можливою завдяки підтримці американського народу через Агентство Сполучених Штатів з міжнародного розвитку (USAID). Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю організації Грантоотримувача і необов’язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.