bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

ЦНАП без помилок для громад: вийшов другий випуск онлайн-платформи для місцевого самоврядування
08.06.2021

Найближчим часом всі громади України повинні будуть створити Центри надання адміістративних послуг (ті, які ще цього не зробили). Для одного типу територіальних громад законодавство визначає термін до кінця цього року, для інших - відтерміновує цей період до кінця наступного чи до кінця 2023 року, однак готуватися до цього слід уже зараз.

Як не схибити під час створення цього важливого для громади органу? Які фізичні вимоги до приміщення повинні будуть виконані? Яку підтримку надає держава, а яку - міжнародні проєкти? З якими проблемами можна зіштовхнутися і який досвід мають громади, котрі вже пройшли цей шлях?

Про створення належних Центрів надання адміністративних послуг у громадах говорили під час другого випуску онлайн-платформи «Територія громади: чесно та експертно» представники Громадського партнерства "За прозорі місцеві бюджети!" Олександр Мошнягул і Вячеслав Голинський. Разом з очільниками ЦНАПів Світланою Стинка (Куцурубська громада) та Людмилою Моісеєнко (Новорайська сільська територіальна громада) експерти обговорили терміни створення Центрів для різних громад, основні вимоги до ЦНАПів і потенційні проблеми, які можуть виникнути під час організації їх роботи.

Процес створення ЦНАПів - це продовження децентралізації, тому що громади отримали великий обсяг повноважень, зокрема і в питаннях надання адмінпослуг, і щоб якісно їх реалізувати, вони мають створити ЦНАПи як інструменти реалізації повноважень у цій сфері. Чинне законодавство зобов’язує громади створити ЦНАПи впродовж 2021-2023 років, а крім того, всі адміністративні послуги зможуть надаватися винятково у ЦНАПах. Це варто враховувати вже зараз у своїй роботі та готуватися до суттєвих змін”, - пояснив Вячеслав Голинський, який також детально розповів про те, що таке належний ЦНАП та які вимоги є до нього.

«Після мого призначення на посаду я подала заявки зразу на дві донорські програми, і обидві були підтримані. Я дуже всім раджу брати участь у різних проєктах, вони надають досить потужну підтримку територіальним громадам, тому чому б не скористатися», - закликала колег Людмила Моісеєнко з Новорайської громади, що на Херсонщині.

Світлана Стинка з Куцурубської громади (Миколаївщина) у своєму виступі звернула увагу на оновлені нещодавно правила етичної поведінки державних службовців:

«В оновлених правилах передбачили, що держслужбовці та посадові особи місцевого самоврядування під час виконання своїх посадових обов’язків повинні проявляти стриманість у разі критики чи образ з боку громадян, зауважувати щодо неприйнятності такої поведінки і необхідності дотримання норм ввічливого спілкування. А крім того, в позаробочий час повинні утримуватися від поширення інформації, зокрема розміщення коментарів на сайтах і у соціальних мережах, що можуть завдати шкоди репутації державних органів та органів місцевого самоврядування. Думаю, це важливо пам’ятати і тим, хто працює у ЦНАП», - розповіла вона.

Громада має чітко і правильно, оптимально визначитись і зі структурою ЦНАПу, і знайти відповідних фахівців. Дійсно, найбільшою проблемою у сільських громадах є брак кадрів: кого брати на цю відповідальну роботу та як налагодити безперебійне функціонування Центру. При цьому варто використовувати позитивний досвід інших громад, консультуватися з експертами тощо. Більше про це ми поговоримо під час нашого наступного випуску”, - розповів Олександр Мошнягул.

Переглянути запис нашого онлайну можна тут.

Нагадаємо, що Громадське партнерство «За прозорі місцеві бюджети!» започаткувало перший в країні експертний інформаційно-роз’яснювальний онлайн-майданчик, який працюватиме наживо у режимі реального часу. Перший випуск онлайн-платформи відбувся 18 травня і був присвячений діяльності комунальних підприємств громад.

Громадське Партнерство «За прозорі місцеві бюджети!» – це перша та єдина в Україні мережа громадських організацій, яка фокусується на питаннях підвищення стандартів доброчесності, прозорості та ефективності бюджетного процесу на місцевому рівні і забезпечені участі громадян у ньому. До його складу входять 19 громадських організацій з 15 областей України.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.