bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

ESJF завершила свій черговий проєкт зі збереження єврейської культурної спадщини в Україні
08.06.2021

Цей об’єкт єврейської культурної спадщини став 200 проектом масштабної програми ESJF з захисту єврейських некрополів у восьми країнах Центральної та Східної Європи.

Коли команда фахівців ESJF вперше відвідала кладовище в Тарноруді, воно виглядало занедбаним і було вкрите густими чагарниками. В ході впорядкувальних робіт вдалося ідентифікувати близько 60 надгробків. Деякі з них датуються початком 18 століття. Тепер, коли усі роботи з очищення та будівництва огорожі завершені, місцевий некрополь знову є безпечним та відкритим для місцевої громади.

 До слова, за оцінками істориків в Центрально-Східній Європі збереглося близько 8000 єврейських некрополів, які сьогодні потребують захисту. Багато з них були осквернені або чи зруйновані нацистами під час Другої світової війни, інші масово нищилися в радянський повоєнний період. І в наш час цим місцям пам’яті подекуди загрожує вандалізм і навіть зникнення через забудову, розорення території під сільськогосподарські потреби, прокладання міської інфраструктури. Тому захист єврейських кладовищ є актуальним і вимагає багато зусиль та часу.

 Саме захист та збереження єврейських кладовищ є головною місією Європейської ініціативи зі збереження єврейських кладовищ. Організація впродовж останніх шести років, за фінансової підтримки уряду Федеративної Республіки Німеччина, виявляє місця єврейських поховань, яким загрожує зникнення та забезпечує їм необхідний захист. На сьогодні зусиллями ESJF встановлено захисне огородження кладовищ в Україні, Польщі, Чехії, Сербії, Молдові, Білорусі, Російській Федерації та Словаччині.

Коментуючи завершення захисних робіт в Тарноруді Філіп Кармель, головний виконавчий директор ESJF, підкреслив: «До Голокосту в містах та селах Східної та Центральної Європи вирувало єврейське життя. І сьогодні лише окремі об’єкти, серед них і кладовища, є останніми свідками цієї присутності та водночас мовчазним нагадуванням про те, чому єврейське життя тут перестало існувати. Захист кладовищ як об’єктів єврейської та європейської колективної спадщини необхідний для засвоєння трагедій минулого і розуміння руйнівних наслідків нетерпимості, расизму та антисемітизму. Ми вдячні Федеративній Республіці Німеччина, Європейському Союзу,за фінансову підтримку у впорядкуванні близько 3000 некрополів у 10 країнах Європи, а також можливість реалізувати паралельно освітні активності з молоддю. Безперечно реалізація таких проектів ESJF має історичне значення».

Захист кладовищ є лише одним із аспектів роботи ESJF. Аби забезпечити довгострокове збереження єврейських пам’яток на місцях необхідно аби громада сприймала їх як частину спільної культурної спадщини і відчувала відповідальність за її збереження. І в цьому напрямку ESJF також працює, реалізуючи низку комплексних освітніх програм – публікація серії посібників «Досліджуємо єврейське кладовище» (електронну версію посібників можна завантажити на сайті), проведення освітніх зустрічей з учнівством на тему надгробних епітафій (написів) і їх значення, вивчення кладовищ з допомогою безпілотних літальних апаратів.

Після завершення проекту в с. Тарноруда ESF продовжуватиме пам’яткоохоронну роботу в інших регіонах України та Молдови. Паралельно триває підготовка до нових проектів у Білорусі та Польщі. Тобто ESJF активно продовжує виконувати свою місію: забезпечити єврейським кладовищам в Європі належний захист, а тим, хто там похований – пам’ять і повагу.

Про організацію:

Міжнародний некомерційний фонд «ESJF» (Європейська ініціатива зі збереження єврейських кладовищ), було засновано в 2015 році у Федеративній Республіці Німеччина з метою захисту єврейських кладовищ в Центральній та Східній Європі. Станом на 2020 рік, завдяки багаторічній фінансовій підтримці з боку німецького уряду, ESJF вдалося встановити точні виміри та межі, а також огородити 200 єврейських кладовищ у різних країнах Європи. Дізнатися більше про організацію можна за покликанням: https://www.esjf-surveys.org/

 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.