bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Чи отримає Маріуполь свою Раду ВПО?
26.05.2021

Згідно з даними рейтингу, складеного аналітичним центром Cedos Маріуполь визнаний найкомфортнішим для проживання переселенців містом, набравши 9,47 балів, набравши найменшу кількість балів за субіндексом «Взаємодія», який оцінювали за наявністю (постійного) консультативного органу, що включає представників муніципалітету, організації переселенців, інші громадські організації, донорів та бізнесу, та за наявністю практик взаємодії місцевої влади з громадськими організаціями, організаціями переселенців, донорами для створення та інформування ВПО про можливості в місті (робота, навчання, події тощо).

Саме тому, в рамках програми СИЛА, 20 травня відбувся круглий стіл онлайн на тему: «Залучення до управління ВПО, шляхом створення консультативних органів у складі муніципалітету», метою якого було обговорення можливості створення відповідного консультативно-дорадчого органу при Маріупольській міській раді.

До заходу долучились представники міжнародних організацій – УВКБ ООН, Норвезької ради у справах біженців, Міжнародної організації з міграції, Програми відновлення та миру ПРООН, які розповіли про міжнародний досвід участі внутрішньо переміщених осіб у демократичних процесах місцевого самоврядування, а також поділились прикладами успішної співпраці з членами вже створених консультативно-дорадчих органів при місцевих органах виконавчої влади та органах місцевого самоврядування – Рад ВПО Запоріжжя, Харкова та Краматорська.

«Міжнародний досвід доводить, що обов’язковою умовою інтеграції ВПО та розвитку приймаючих громад є міжпартнерське співробітництво самих переселенців, громадського сектору, бізнесових структур, органів державної влади та місцевого самоврядування через проведення соціального діалогу усіх зацікавлених суб’єктів. Для втілення цих положень очевидною стає необхідність залучення до управління ВПО шляхом створення консультативно-дорадчого органу у складі муніципалітету», — зазначила Оксана Савицька, координаторка програми СИЛА у Донецькій області.

Члени Рад ВПО у Запоріжжі, Харкові та Краматорську поділились досвідом створення консультативно-дорадчого органу з питань ВПО у своїх містах: як формувався його склад, напрямки роботи, основні результати та здобутки у 2020 році та плани на 2021 рік тощо.

Завдяки співпраці з Stabilization Support Services та програмі СИЛА, в мене виникла ідея створити подібну раду в місті Бахмут. До знайомства з проєктом я так само була впевнена, що переселенці вже повноправні члени нових громад й не мають жодних проблем з представленням та реалізацією власних інтересів. Лише після навчання в Advocacy Youth Academy я дізналася, що саме Рада ВПО допомагає у налагодженні ефективної взаємодії між переселенцями та приймаючою громадою, органами місцевого самоврядування та вирішенні основних проблем ВПО на місцевому рівні. Впевнена, що Рада ВПО, як  консультативно-дорадчий орган, має бути створена у кожній інклюзивній громаді”, — прокоментувала Єлизавета Портнова, амбасадорка програми СИЛА та громадська активістка міста Бахмут.

Цілями створення Рад ВПО є:

  • посилення участі ВПО в громадському та політичному житті;
  • залучення вразливих груп із числа ВПО, а саме жінок, національних меншин, осіб з інвалідністю, ЛГБТК+;
  • сприяння пошуку довготривалих рішень для ВПО;
  • розширення потенціалу місцевої влади в питаннях інтеграції ВПО;
  • просування принципів конфліктної та ґендерної чутливості;
  • урахування потреб та інтересів ВПО в процесі розробки політик та
  • ухвалення управлінських рішень на місцевому рівні;
  • підвищення видимості ВПО та мережі організацій ВПО;
  • зменшення напруги між приймаючою громадою та ВПО та ризиків виникнення конфліктів між ними;
  • розвиток соціальної згуртованості в громадах;
  • створення можливостей для реалізації прав та зменшення дискримінації ВПО;
  • забезпечення ефективної взаємодії між інститутами громадянського суспільства, органами державної влади і органами місцевого самоврядування;
  • побудова стійкої демократії.

«Подібний орган доречно утворити не лише у кожній громаді, а й на регіональному рівні при Донецькій ОДА. Адже існує багато проблем, і не лише пов’язаних з питаннями соціального захисту» – наголосив Михайло Карелін, фахівець з мобілізації громад Програми відновлення та миру ПРООН та запропонував організувати форум на рівні Донецької області залучивши представників усіх територіальних громад регіону, а також потенційних партнерів, які зацікавлені у співпраці щодо створення консультативно-дорадчих органів з питань ВПО.

Директорка департаменту соціального захисту населення Маріупольської міської ради зазначила про те, що Маріуполь, це місто рівних можливостей, до складу усіх підрозділів міської ради входять представники ВПО, однак у разі попиту з боку нових маріупольців на створення подібного органу та наявності ініціативної групи, така співпраця буде реалізована.

Ви можете долучитись до ініціативної групи зі створення консультативно-дорадчого органу з питань ВПО у Маріуполі, шляхом заповнення гугл-форми. У разі виникнення додаткових запитань, звертайтесь до Оксани Савицької, координаторки проекту СИЛА у Донецькій області телефоном +38 050 763 29 10 чи електронною поштою [email protected].

Це подія стала можливою завдяки підтримці Державного департаменту США та IREX. Вміст є “виключною відповідальністю благодійного фонду “Стабілізейшен Суппорт  Сервісез” і не обов’язково відображає погляди IREX або Державного  департаменту США.

Контакти

  • https://forms.gle/MKNNrNf9rPPSQQmC8

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.