bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Економічна інтеграція Сумської області до європейського економічного простору
26.05.2021

Сумщина у 2019 році посіла 11 місце у всеукраїнському рейтингу Економічної інтеграції з Європейським союзом.

25 травня 2021 року відбулась регіональна дискусія «Економічна інтеграція Сумської області до європейського економічного простору».

За результатами розрахунку Індексу євроінтеграційного економічного поступу України та Сумської області (ІЄЕП) у 2019 році Сумська область зайняла 11 місце, що на чотири позиції нижче за попередній рік.

У заході взяли участь представники Сумської обласної державної адміністрації, заступник директора Департаменту економічного розвитку Сумської обласної державної адміністрації, представники регіональних громадських організацій та зацікавлені особи.

Результати дослідження

Протягом останніх шести років дослідження (2014 – 2019 роки) Сумська область демонструє позитивну динаміку індексу євроінтеграційного економічного поступу регіону. Це говорить про наявність економічної взаємодії з Європейським Союзом та зростання спроможності у створенні сприятливих умов для розгортання євроінтеграційних процесів в торговельно-економічній сфері. Область в загальному рейтингу ІЄЕП відносно 2014 року піднялась з останньої на 7 позицію у 2018 році. Натомість деяка негативна динаміка спостерігається в 2019 році, коли показники впали до 11 місця в рейтингу.

Разом з тим, область, починаючи з 2015 року, ніколи не опускалася нижче 16-ї позиції в рейтингу. За результатами щорічного вимірювання Індексу євроінтеграційного економічного поступу Сумщина залишається одним з регіонів, що стабільно утримує посередні позиції за сукупним показником економічної інтеграції в ЄС та має всі перспективи зайняти лідерські позиції в наступних роках.

На фоні позитивної динаміки показників динаміки та структури торговельно-економічних відносин Сумської області за вектором ЄС стабільно низькі позиції всі п’ять років, окрім 2018 року, область займала за рівнем інституційної підтримки євроінтеграційного поступу.

Причини

Основною причиною короткострокового зниження рейтингу Сумщини стали незадовільні показники якості інституційного середовища, необхідного для реалізації проєвропейських реформ в торговельно-економічній сфері та управління цим процесом на регіональному рівні. Натомість в 2018 році ситуація значно покращилась і Сумська область зайняла лідируючу позицію – 3 місце, хоча в 2019 році знову показники впали.

В розрізі конкретних показників падіння рейтингу в усіх роках, окрім 2018 року, було зумовлене низьким рівнем цільової інституційної підтримки економічних процесів євроінтеграції, незацікавленістю органу місцевого самоврядування щодо оновлення плану заходів з імплементації економічно орієнтованих положень Угоди про асоціацію, забезпечення якісного інформаційно-консультаційного супроводу політики економічної інтеграції Сумської області в ЄС.

А також в області спостерігається слабкий процес залучення широкого кола зацікавлених осіб, організацій та інституцій (бізнесу, посадовців та депутатів ТГ, неурядових організацій) до процесу планування, реалізації і моніторингу місцевих програм (Програма економічного та соціального розвитку Сумської області, Програма розвитку середнього та малого бізнесу, Програма сталого розвитку туризму та інші локальні програми розвитку).

Натомість позитивна динаміка інвестиційної відкритості в поєднанні зі зростанням економічного співробітництва регіону з ЄС забезпечили лідерську позицію Сумщини в загальному рейтингу. На зростання значення глибини торговельно-економічних взаємозв’язків також вплинула поява суб’єктів господарювання промисловості, яким надано право експорту харчової продукції тваринництва до країн ЄС.

Дискусія

Тобто серед усіх показників Сумщина найкраще експортує товари та послуги до ЄС. Але звернути увагу Сумської ОДА необхідно на ситуацію з інституційною підтримкою євроінтеграційного економічного поступу.

«Ми за результатами дослідження маємо позитивну динаміку, непогані результати. Тож, приємно відчувати, що ми рухаємось в правильному напрямку. Після отримання та особистого аналізу аналітичних документів, ми вже більш конкретніше проаналізуємо, що нам варто роботи, аби покращити показники в цьому рейтингу. Щодо рекомендацій, то у нас в процесі створення Агенції регіонального розвитку. На зелений туризм у нас великий акцент робиться», —  зазначив заступник директора департаменту економічного розвитку Сумської обласної державної адміністрації Олексій Оксантюк, який також взяв участь у заході.

Також Олексій зазначив, що за інформацією Міністерства економіки України лише чотири регіони України надають саме фінансову підтримку малому підприємству. Це не просто заходи на папері, а саме фінансова підтримка. І серед цих чотирьох регіонів є також Сумська область з діючою регіональною програмою.

Також зацікавленість учасників викликала презентація трьох історій успіху, які продемонстрували потужний позитивний ефект Угоди про асоціацію між Україною та ЄС на місцевий бізнес.

Наприкінці регіональної дискусії були обговорені рекомендацій для підвищення рейтингу Сумщини за ІЄЕП та його окремими показниками. Учасники заходу висловили подяку за презентовану інформацію та можливість її обговорення.

Аналітичний звіт

З результатами дослідження усі бажаючі можуть ознайомитись з результатами за посиланням

Захід проводився в рамках проекту «Індекс євроінтеграційного економічного поступу: посилення підтримки громадянського суспільства у впровадженні проєвропейських економічних реформ в регіонах України», що реалізується Поліським фондом міжнародних та регіональних досліджень та Асоціацією регіональних аналітичних центрів за сприяння Програми «МАТRA» Посольства Королівства Нідерландів в Україні. Партнером проекту в Сумській області є громадська організація «Бюро аналізу політики» 

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.