bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Як зробити місто більш екологічним: практичні посібники для містян
21.05.2021

Як зробити місто більш екологічним, зеленим та енергоефективним? Ресурсно-аналітичний центр «Суспільство і довкілля» підготував серію посібників «Від слів до дій» із практичними рекомендаціями та інструментами для міст, які надає Європейський зелений курс.

Матеріали будуть корисними для місцевої влади та громадських активістів. У них зібрані інструменти Європейського зеленого курсу, які спрямовані на розвиток міст:

«Для посібників ми обрали три таких інструменти: Європейський кліматичний пакт, Платформу з озеленення і Новий європейський Баугауз, – розповіла під час презентації посібників Наталія Андрусевич, голова правління Ресурсно-аналітичного центру «Суспільство і довкілля». – Цікаво, що вони містять не тільки інформацію, що таке ці інструменти і як вони застосовуються, а й дають практичні рекомендації для українських міст». 

Посібники підготувала команда Ресурсно-аналітичного центру «Суспільство і довкілля» за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження». Як зазначив Дмитро Шульга, представник Міжнародного фонду «Відродження»:

«Цей проєкт унікальний тим, що комбінує макробачення із конкретним локальним виміром та ідеями, які можна втілити на рівні міст і окремих громад. Це тренди у сучасній європейській урбаністиці, які ми не можемо ігнорувати».

Що таке Європейський зелений курс (ЄЗК)

У грудні 2019 року Європейська Комісія прийняла ЄЗК як один з основних напрямів програми Європейської Комісії. Він спрямований на озеленення практично всіх сфер суспільного життя та досягнення амбітної мети – кліматично нейтральної Європи до 2050 року. Реалізація ЄЗК матиме вплив як на кліматичну, екологічну, транспорту, промислову, енергетичну, торговельну, сільськогосподарську політики в Україні, так і на виконання положень Угоди про асоціацію, що пов’язані з основними компонентами ЄЗК.

Україна ще на початку 2020 року заявила про готовність долучитись до ЄЗК, а у вересні 2020 року передала Європейській стороні позиційний документ із баченням місця України в ЄЗК та пропозицією сформувати спільну Дорожню карту з ЄЗК для України.

Що ЄЗК пропонує українським містам

Інструменти у першу чергу спрямовані на міста, країни яких активно залучені до втілення Зеленого курсу. Хоча Україна ще не має офіційної Дорожньої карти, проте ми можемо долучатися і користуватися перевагами ініціатив на локальному рівні вже сьогодні.

Про можливості залучення ми розповіли у серії посібників. Це різні інструменти, і про те, що їх об’єднує, розповідає Світлана Романко, авторка посібників:

«Спільне у цих трьох посібниках – це залучення. Вперше Євросоюз настільки глибоко, інклюзивно і загальноохоплююче працює із темою залучення. Ми звикли, що переважно залучення відбувається за допомогою громадських організацій, але Єврокомісія несподівано теж зайняла лідерство по залученню, оскільки розуміє, що ці величезні заплановані законодавчі зміни не відбудуться без участі людей.

Друга об’єднуюча риса цих посібників – це те, що вони містять дуже конкретні інструменти, які будуть моніторитись і відслідковуватись.

Ще один важливий принцип – прозорість. Знання повинно доходити до всіх у містах. Воно не має бути тільки для обраних.

Також серед важливих рис – наявність фінансування. Ми всі розуміємо, що для якісних змін потрібні не тільки людські ресурси».

Якщо Ваше місто хоче стати зеленим – з чого розпочати

Світлана Романко радить прочитати посібники та скористатися іншими доступними інструментами:

«Є  інтерактивний інструмент – Green city tool https://bit.ly/2RAl2dp або Інструмент зелене місто, який є доступним і безкоштовним на сайті Платформи з озеленення, і в ньому можна перевірити відповідність міста показникам. Я б радила ним користуватися у першу чергу. Якщо не реєструватися – у ньому можна перевірити тільки своє місто, свій прогрес по досягненню зелених цілей. Якщо зареєструватися – є опція порівняти свої досягнення із досягненнями інших міст Європи, подивитися, що роблять вони і почерпнути ідеї.

Друге, що дуже важливо – перестати робити просто стратегії у містах і починати робити плани дій і підвищувати амбітність своїх цілей по досягненню зеленої трансформації.

Немає малих дій. Кожна дія важлива, і людина сама обирає масштаб і спосіб, у який вона долучається до них».

Корисні посилання

Посібник “Від слів до дій: Як Європейський кліматичний пакт об’єднує суспільство для досягнення кліматичної нейтральності Європи до 2050 року”: http://bit.ly/EGD_cities_1

Посібник “Від слів до дій: Як Платформа з озеленення допомагає досягнути цілей Європейського зеленого курсу”: http://bit.ly/EGD_cities_2

Посібник “Від слів до дій: Новий європейський Баугауз – енергоефективна естетика для досягнення цілей Європейського зеленого курсу”: http://bit.ly/EGD_cities_3

 Відеозапис презентації та дискусії “Європейський зелений курс відкритий для українських міст”: http://bit.ly/EGD_cities_video

Презентація “Європейський зелений курс відкритий для України: посібники для міст”: http://bit.ly/EGD_cities_prez

Green city tool: https://bit.ly/2RAl2dp

Таймлайн Європейського зеленого курсу:  http://bit.ly/EGD_timeline

 

Матеріал підготовлено за підтримкиЄвропейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в межах грантового компоненту проєкту EU4USociety. Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу».

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.