bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Як дискриминация ЛГБТ+ впливає на економіку України?
19.05.2021

Коаліція Open For Business презентувала результати дослідження: «Економічний аналіз інклюзії спільноти ЛГБТ+ у Центральній та Східній Європі» на вебінарі, який відбувся 18 травня 2021.

Результати дослідження прикріплені до статті.

Ситуація із ЛГБТ+ спільнотою станом на сьогодні:

Політика та законодавство.

У 2015 році в Україні була прийнята національна стратегія з прав людини і було складено відповідний п’ятирічний план дій для сприяння рівноправності ЛГБТ+. Незважаючи на спочатку оптимістичні очікування щодо того, що діючий уряд виявляться більш відкритими до проблем ЛГБТ+, активісти відзначають майже повну відсутність дій з ключових питань рівноправності, таких як визнання одностатевих шлюбів і прав пар ЛГБТ+ на усиновлення дітей, у зв’язку з відсутністю політичної волі й організованим реакційним опором з боку груп противників ЛГБТ+. Законопроєкт щодо протидії злочинам на ґрунті ненависті до ЛГБТ+, висунутий у 2020 році, так і не пройшов затвердження парламентським комітетом.

Вплив на спільноту ЛГБТ+.

У той час як у Києві та інших великих містах умови для спільноти ЛГБТ+, як правило, дещо кращі, у країні все ще реєструються численні випадки розпалювання ненависті та жорстокості у відношенні представників спільноти. Поліція України сумно відома своїм небажанням допомагати представникам спільноти, однак останнім часом ситуація починає поступово змінюватися завдяки бурхливій інформаційно-просвітницької діяльності активістів. Ряд активістів і прихильників ЛГБТ+ балотувалися на державні посади під час виборів у 2020 році.

Реакція бізнесу.

Бізнес почав приділяти більше уваги проблемам спільноти ЛГБТ+ завдяки зусиллям правозахисних груп, таким як індекс корпоративної рівності організації Fulcrum UA, та іншим програмам, спрямованим на підвищення обізнаності щодо проблем ЛГБТ+.

Аналіз дослідження демонструє кореляцію між системними утисками членів ЛГБТ+ спільноти та економічним потенціалом країн ЦСЄ. Згідно з результатами, дискримінація ЛГБТ+ щорічно коштує країнам регіону від 0,43% до 1,75% ВВП, а компанії, що впроваджують інклюзію, стають більш конкурентоспроможними та мають кращі фінансові показники.

Дослідники також дійшли наступних висновків:

  • Збільшення прав та захисту ЛГБТ+ на 10%, згідно з показниками F&M Global Barometers у зазначених країнах, призводить до збільшення ВВП на душу населення на 3,100 євро;

  • Більш економічно розвинуті країни мають кращі результати щодо прав ЛГБТ+

  • Країни ЦСЄ втрачають можливості іноземних інвестицій через усвідомлену дискримінацію ЛГБТ+;

  • Кваліфіковані працівники залишають регіони, з надією працювати в більш відкритих суспільствах;

  • Компанії, які підтримують ЛГБТ+ перевершують своїх конкурентів.

Дослідження підтримали Google, Equality Without Borders та The Brunswick Group. Презентація національних звітів також відбулася в Угорщині, Польщі та Румунії.

Правозахисники та бізнес спільнота давно потребують дослідження, яке б проливало світло на економічні втрати України через дискримінацію ЛГБТ+. Я переконаний, що дослідження Open for business стане корисним для всіх, хто виступає за недискримінацію на робочому місці”

— Тимур Левчук, ГО «Точка опори ЮА»

Ключовими темами вебінару були взаємозв’язок ЛГБТ+ інклюзії та економічного зростання, особливості впровадження корпоративної політики, дружньої до ЛГБТ+, на підприємствах різного масштабу та вплив підтримки з боку бізнесів і організацій громадянського суспільства в Україні.

Open For Business — це об’єднання глобальних компаній, які доводять, що суспільство, засноване на принципах інклюзії та різноманіття, є набагато ефективнішим для розвитку бізнесу. На міжнародному рівні їх місія полягає у побудові консенсусу серед ділових кіл щодо шкідливого впливу анти-ЛГБТ політики на економічний розвиток; на місцевому — у апеляції до бізнес-спільнот на основі фактів.

З моменту свого заснування у 2015 році об’єднання Open For Business заклало міцний фундамент наукових досліджень, які наочно демонструють, що інклюзія спільноти ЛГБТ+ має сприятливі наслідки для бізнесу, для економіки та для людей.

Цей регіональний звіт став нашим першим подібним проєктом. У звіті представлено фактологічний підхід до формування інклюзії спільноти ЛГБТ+, і ми сподіваємося, що ця інформація стане в нагоді в поточних дискусіях, ключову роль у яких може зіграти бізнес. Ми вважаємо, що саме приватний сектор має необхідний потенціал для інклюзії спільноти ЛГБТ+, і ми сподіваємося, що результати нашого дослідження будуть корисними для керівників підприємств в Україні”

— Кетрін Дові, виконавчий директор Open for Business

Питання інклюзії та інклюзивного середовища не нове та вже тривалий час обговорюється, особливо CSR та HR спеціалістами. Однак, наразі не можна сказати, що ситуація ідеальна.

Тож Європейська Бізнес Асоціація, як одна з наймасштабніших бізнес-спільнот України звертає увагу компаній-членів Асоціації на дану ситуацію та пропонує бізнесу більш свідомо ставились до питань різноманіття та інклюзії, протидії дискримінації.

Так, результати дослідження економічного аналізу інклюзії спільноти ЛГБТ+ показують, що в нашій країні ще є багато сфер, які необхідно удосконалювати, як на законодавчому, так і на соціальному та корпоративному рівнях. Адже захист працівників та формування рівних прав і можливостей для всіх верств населення, незалежно від статі, раси, кольору шкіри, релігійних поглядів або політичних переконань, належності до меншин тощо, мають бути в основі кадрової політики кожної компанії.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.